joi

20 iunie, 2024

23 august, 2023

Mai mult de 4 din 5 polonezi nu susțin cotele obligatorii de migranți și chiar mai mulți se opun ideii de a se da amenzi pentru refuzul de a se conforma mecanismului obligatoriu de relocare conceput la Bruxelles.

O majoritate covârșitoare a polonezilor se opun controversatului Pact al UE privind migrația, care ar impune statelor membre să accepte cote de imigranți sosiți pe continent sau să se confrunte cu o sancțiune financiară, a dezvăluit un nou sondaj.

Peste 81% din polonezi nu vor migranți

Potrivit celui mai recent studiu comandat de Centrul polonez de Cercetare a Politicii Europene, 81,4% dintre respondenții polonezi sunt împotriva ideii impunerii de cote obligatorii de migranți pentru statele membre, comparativ cu doar 18,6% care susțin planul.


Dintre cei care sunt în favoarea primirii de migranți, 12,8 la sută cred că reformele sunt „mai degrabă rezonabile”, și doar 5,8 la sută sunt „cu siguranță” în favoarea acestora.

În plus, 86,4% dintre respondenți s-au opus conceptului ca statele membre să primească sancțiuni financiare pentru refuzul de a se conforma, doar 13,6% fiind de acord cu această propunere.

Doar Ungaria și Polonia se mai opun fățiș Bruxelles-ului

Un grup mult mai mare de națiuni din Europa Centrală și de Est condus de Italia s-a opus inițial pactului de migrație conceput la Bruxelles, dar acesta s-a destrămat la summitul Consiliului European al miniștrilor de interne din UE ținut în iunie.

În cele din urmă, doar Polonia și Ungaria au votat împotriva planului, o mână de state membre mai mici, inclusiv Bulgaria, Malta, Lituania și Slovacia, optând să se abțină.


Conform planului, statele membre UE vor trebui să accepte o cotă inițială de cel puțin 30.000 de migranți pe an care sosesc în Europa, în principal din Orientul Mijlociu și Africa. Pentru fiecare migrant pe care un stat membru refuză să-l primească, țara respectivă va fi obligată să plătească o taxă de solidaritate de 20.000 de euro.

Polonia vrea referendum

Guvernul polonez continuă să sfideze Comisia Europeană în opoziția sa și și-a anunțat recent intenția de a organiza un referendum pe această temă care să aibă loc în aceeași zi cu alegerile parlamentare programate pentru 15 octombrie 2023.

Întrebarea la care sunt chemați să răspundă polonezi, dezvăluită de prim-ministrul Mateusz Morawiecki săptămâna trecută, este: „Susțineți acceptarea a mii de imigranți ilegali din Orientul Mijlociu și Africa, în conformitate cu mecanismul de relocare obligatoriu impus de birocrația europeană?”

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: