joi

18 aprilie, 2024

18 februarie, 2020

Secretarul de Stat Mike Pompeo

Conferința de Securitate din Munchen reprezintă, de ani de zile, un puternic simbol al alianței marilor state Occidentale. Potrivit Politico, ediția din 2020 a constituit însă dovada impasului în care a intrat această alianță.

Nu doar că SUA și UE au răspunsuri diferite la marile probleme cu care se confruntă Vestul (amenițările Rusiei, Chinei și Iran), ci, arată o analiză Politico, par să trăiască în universuri paralele.

Din perspectivă europeană, alarmantă este detașarea cu care SUA par să privească angajamentul său față de Europa, însăși esența alianței transatlantice. De peste Ocean, actuala administrație americană privește la Europa și nu înțelege cum e posibil ca aliații să refuze să o urmeze în decizii strategice majore.

Un val de acuzații reciproce


Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a deschis conferința de la Munchen – una dintre cele mai mari reuniuni anuale globale a liderilor politici și militari –  acuzând Administrația Trump că ”respinge ideea de comunitate internațională”. Fiecare țară ar trebui să se apere singură, să-și urmeze propriile interese în detrimentul vecinilor sau partenerilor … Din nou, măreț”, a spus președintele Steinmeier, oferind viziunea personală asupra modului în care înțeleg Statele Unite politica externă. 

Președintele Franței, Emmanuel Macron, vorbind pentru prima dată la această reuniune, a dus mai departe ideea președintelui German, spunând: ”Ceea ce vrea Europa nu prea seamănă cu ceea ce doresc Statele Unite”.

(Citiți și: ”Conferința de Securitate de la Munchen: Critici la adresa SUA, explicațiile lui Mike Pompeo”)

Oficialii americani au privit cu detașare pozițiile europene.

”Eu am venit aici să vă prezint fapte, declarațiile precedente nu oglindesc realitatea”, a fost reacția Secretarului de Stat Mike Pompeo care, evident, a reamintit audienței că SUA cheltuie resurse materiale și umane importante ca să garanteze securitatea Europei. ”Aceasta este America care fuge de responsabilități? Să lămurim definitiv lucrurile: SUA luptă pentru suveranitate și pentru prietenii ei”, a fost concluzia oficialului american.


În afară de Polonia și de Statele Baltice, care privesc SUA drept garant al suveranității lor, puțini europeni care au asistat la discursul lui Mike Pompeo au aplaudat intervenția.

Delegația americană participantă la eveniment, în special grupul de parlamentari republicani, a fost contrariată de titlul ales de organizatori – “Westlessness” – considerând că acesta induce ideea că SUA și-au părăsit aliații.

”Sunt puțin surprins de acest ton, cred că europenii ar trebui să analizeze mai atent ce facem noi aici”, a afirmat Mike Turner, congressman din Ohio și membru al Comisiei de Apărare.

(Citiți și: ”Scăderea influenței Occidentului în lume – tema celei de-a 56 ediții a Conferinței de securitate de la Munchen”)

Mike Turner a mai declarat că este în special frustrat de Germania, care, în pofida insistențelor repetate ale lui Donald Trump și a altor oficiali americani, rămâne departe de a-și îndeplini angajamentul de a crește cheltuielile pentru apărare la 2% din PIB-ul său. Berlinul a spus că nu va îndeplini această țintă până în 2031. John F. Kennedy s-a angajat că va trimite oameni pe Lună și a avut nevoie de doar jumătate din acest interval de timp ca să își onoreze promisiunea”, a insistat congressman-ul american.

Nicholas Burns, fost ambasador american la NATO și actual profesor al Harvard Kennedy School, a afirmat că este îngrijorat de demersurile pe care Emmanuel Macron le face în legătură cu Rusia, un apel la renormalizarea relațiilor cu Moscova fiind lansat chiar în discursul președintelui Franței de la Munchen.

Ambasadorul Burns și-a mai exprimat nemulțumirea față de lipsa unor poziții europene ferme de condamnare a acțiunilor Rusiei în provincia Ildib din Siria.

Cealaltă linie de fisură – China, pe care SUA o consideră o forță nefastă, opinie neîmpărtășită de europeni. Spre deosebire de consensul bipartizan înregistrat la Washington, Europa pare mai degrabă preocupată de efectele războaielor comerciale SUA-China, iar UE, în loc să sprijine companiile europene care ar putea rivaliza Huawei, preferă să- facă loc acesteia pe piețele europene.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: