duminică

14 iulie, 2024

7 februarie, 2022

Rusia nu are așteptări foarte mari legat de discuțiile de luni dintre președintele rus Vladimir Putin și omologul său francez Emmanuel Macron, dar se așteaptă ca Macron să propună modalități de atenuarea tensiunilor în Europa.

Potrivit Reuters, criza din Ucraina urmează să domine discuțiile, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un briefing.

Înainte de a pleca la Moscova, președintele a declarat că așteaptă angajamente ale lui Vladimir Putin pentru a reduce tensiunile.


„Situația este prea complexă pentru a ne aștepta la chestiuni decisive în cursul unei întâlniri”, a spus Dmitri Peskov. El a mai spus că Rusia este conștientă că Emmanuel Macron îi va transmite lui Vladimir Putin idei legate de detensionarea relațiilor cu Occidentul, dar că nu este posibil să se vorbească despre așa ceva cât timp guvernele occidentale continuă să vorbească despre un atac rusesc asupra Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că Moscova nu a auzit nimic nou în ultimele zile cu privire la garanțiile de securitate pe care le solicită, iar „interlocutorii noștri occidentali preferă să nu menționeze acest subiect”.

Rusia condițeanează negocierile privind armamentul nuclear de garanții de securitate

Tot Reuters anunță, citând un înalt diplomat rus, că soarta discuțiilor privind controlul armelor nucleare dintre Rusia și Statele Unite va depinde în mare măsură de modul în care vor avansaa negocierile privind garanțiile de securitate cerute de Moscova.

Vladimir Yermakov, șeful departamentului de neproliferare și controale nucleare la Ministerul de Externe al Rusiei, a declarat agenției de presă RIA că discuțiile urgente pe marginea garanțiilor de securitate au prioritate față de discuțiile privind controlul armelor strategice.


Rusia a masat peste 100.000 de militari la granția sa cu Ucraina, cerând Statelor Unite și NATO să nu permită intrarea Kievului în Alianța Nord-Atlantică, și să se retragă din România și Bulgaria.

„Aceasta este o problemă foarte sensibilă pentru noi: extinderea NATO spre Est, inclusiv cu Ucraina. Cum să nu ne gândim la asta? Ar fi criminal să nu reacţionăm şi să observăm ce se întâmplă fără să facem nimic”, a spus şeful statului rus.

Washingtonul și NATO au respins revendicările Rusiei, transmițând că nu renunță nici la principiile și valorile comune, nici la politica ”ușilor deschise”.

Administrația Biden a aprobat săptămâna trecută suplimentarea trupelor din estul Europei, primele trupe ajungând deja, duminică, în Polonia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: