miercuri

17 iulie, 2024

10 ianuarie, 2024

Propagandiștii Kremlinului au răspândit multă vreme mitul „Generalului iarnă”, care „i-a învins” pe Napoleon și pe Hitler și îi va ajuta pe ruși și în invazia împotriva Ucrainei. Vladimir Putin începe însă să înțeleagă că acesta este un aliat capricios, scrie Politico.

În jur de 20.000 de oameni din orașele Klimovsk, Lyubertsy și Podolsk, din regiunea Moscova, au rămas zile întregi fără căldură – unii dintre ei săptămâni întregi – în condițiile în care temperaturile au scăzut sub -25 C săptămâna trecută, transmite Baza, canal rus pe Telegram. Autoritățile locale au declarat stare de urgență.

Frigul din case scoate oamenii în stradă

Conform agenției de stat TASS, principalul motiv pentru lipsa de căldură este o defecțiune la instalațiile unei fabrici care furnizează muniții pentru armata rusă, dar care furniza și căldură pentru Klimovsk și împrejurimi.


Situația este atât de disperată încât oamenii au ieșit în stradă să protesteze, deși ca orice protest în Rusia, și acesta este destul de mic și de limitat. În imagini video postate pe rețelele sociale în decembrie, zeci de oameni sunt adunați în stradă în Podolsk-ul înzăpezit.

O femeie i se adresează lui Vladimir Putin în fața unei camere: „Înghețăm! În multe case din orașul nostru nu mai e deloc căldură. Nu a mai fost căldură de când a început sezonul rece. Apelurile noastre pentru autorități nu au dus la nimic. Primi doar scuze în timp ce înghețăm! Vă rugăm să ne ascultați”.

Răspunsul autorităților: dosar penal pentru neglijență în gestionarea resurselor de energie

De când a lansat invazia la scară largă împotriva Ucrainei în urmă cu aproape doi ani, Putin a amenințat constant Europa că va „îngheța” fără resursele energetice rusești.

„Ce vedem acum este felul în care sancțiunile și lipsa resurselor au început să aibă un efect asupra vieții de zi cu zi din Rusia”, este de părere expertul militar ucrainean Serhi Hrabski, colonel în rezervă al armatei ucrainene. „Din cauza sancțiunilor și a cheltuielilor uriașe cu armata, Rusia nu mai are resursele necesare pentru verificările anuale la sectorul său învechit de utilități și locuințe. Și acum începem să vedem crize provocate de o furtună de zăpadă”.


O comisie de investigație a regiunii Moscova a anunțat că a deschis un dosar penal în ce privește restricționarea resurselor de energie pentru clădiri rezidențiale din Podolsk, pe suspiciuni de neglijență.

Civili ruși, victime colaterale ale războiului lui Putin

Ucrainenii văd problemele legate de încălzire din regiunea Moscovei drept o situație în care rușii gustă din ”propriul medicament”.

Rusia continuă să lovească ținte și infrastructuri civile în interiorul Ucrainei, în ciuda temperaturilor scăzute, lansând cel puțin trei atacuri masive cu rachete împotriva orașelor ucrainene în perioada de vacanță, pe lângă bombardamentele regulate ale orașelor din prima linie din Herson și din alte părți.

Chiar dacă acasă, în Rusia, temperatura a crescut ușor până la -11 C în această săptămână, autoritățile locale au fost încă nevoite să evacueze familii cu copii în tabere și au deschis puncte mobile de încălzire, unde sunt oferite și hrană și haine calde.

”Generalul iarnă” s-a născut în 1812

Prima apariție a „Generalului iarnă” a fost într-o satiră politică din 1812, după campania eșuată a lui Napoleon în Rusia și a venit ca explicație pentru înfrângerea suferită de trupele franceze în Imperiul Rus.

Consensul în rândul istoricilor este, însă, că înfrângerea lui Napoleon a fost o consecință a erorilor de natură tactică, nu a vremii dificile.

Aceeași mitologie a „Generalului iarnă”, aliat al rușilor împotriva germanilor în Al Doilea Război Mondial, a devenit un element esențial al propagandei sovietice.

Recent, rușii au folosit acest mit ca formă de propagandă în războiul lor împotriva Ucrainei, susținând că „și de această dată, Generalul Iarnă va lupta de partea Rusiei”.

***

Articole recomandate:

Etichete: ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: