8 martie, 2016

cdgDevenim mereu atenți atunci când cineva formulează propoziția: ”Nimic nu va mai fi ca înainte”.

Nu va mai fi înainte de ce anume? Și de ce nu va mai fi? Dar cum va fi ?

De această dată, cursdeguvernare.ro aduce în discuție ”înainte și după de anexarea Crimeii” : politica externă a României – cu consecințe pe economie și mediul de afaceri – în contextul precipitării ciocnirilor în noua ordine mondială.


Căci asta se întâmplă în timp ce noi ne facem planuri de viață profesională, de business, de viață personală a noastră și a copiilor noștri – pe care am ales să le ducem într-o Românie geopolitică: în țara aflată pe falia dintre marile plăci tectonice dintre Ocident și Rusia și, mai nou, între UE și Rusia.

cursdeguvernare.ro organizează, joi, 10 martie, cu sprijinul Facultății de Relații economice internaționale a ASE, în Aula Magna a Academiei de Studii Economice București, de la ora 10:00,
conferința
Politica externă: România și schimbarea ordinii internaționale. Economie și geopolitică”.

Premisele discuțiilor :

Simplul fapt că suntem membri NATO și facem parte din Uniunea Europeană Nu ne garantează succesul în a ne valorifica avantajele comparative și a adjudec mizele momentului pe baza ”cărților” pe care le are în mână România.

E drept, ”reiterăm” , din când în când, această apartenență. Dar între timp, lucrurile s-au complicat aici, pe frontiera de est a Occidentului – noile conflicte se suprapun peste criză iar evenimentele din vecinătate catalizează schimbarea ordinii mondiale.

Ce-i de întreprins atunci când te afli pe o falie care înseamnă, de fapt, două frontiere: cea a Occidentului cu Rusia și cea a Uniunii Europene cu Rusia ? Cine ne sunt aliații din interiorul alianțelor ?

Cum să reușim să contăm atunci când vecinii noștri se organizează deja pentru a-și susține interesele cu o voce unitară și cum evităm periferia?

Cum putem influența deciziile despre noi înșine în complicatele negocieri din jur, când lumea arată altfel decât acum 2 ani (înainte de anexarea Crimeii), decât acum 7 ani (înainte de izbucnirea crizei), decât acum 9 ani (când am aderat la UE) ?

Ce urmează, cum mutăm, cum ne pliem pe noua situație și cum va arăta estul Europei peste 10-15 ani cu România în el ?

Și, mai ales: ce va însemna asta din punct de vedere economic, într-o economie mondială care caută încă ieșirea din criză? Și cum ne vom valorifica resursele și pontețialul energetic într-o lume conflinctuală în care resursele și energia se numără printre marile mize ?

Sunt întrebări ale căror răspunsuri ne pot ajuta să înțelegem cum am putea fructifica noi îșine atuurile pe care încă le mai avem.

Speakerii confirmați :

Cristian Diaconescu (fost ministru de Externe), Iulian Fota (fost consilier prezidențial pe probleme de securitate), Valentin Naumescu (conferențial univ. dr. Facultatea de Studii Europene Universitatea Babes-Bolyai), Armand Goșu (expert în probleme de securitate est-europeană), Daniel Dăianu (membru în CA al BNR), Răzvan Nicolescu (Deloitte, fost ministru al Energiei) –
într-un eveniment moderat de
Constantin Dudu Ionescu (consilier de stat al președintelui Iohannis pe probleme de securitate națională).


Intrarea este liberă, cu condiția unei confirmări la adresa conferinte@cursdeguvernare.ro.

Pentru reprezentanții ambasadelor si ai Camerelor de Comerț biletarale, va fi asigurată traducere în limba engleză, la cască.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: