marți

9 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 octombrie, 2015

gabriel opreaPoliţistul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani), care a murit marți, după ce a căzut cu motocicleta de serviciu într-o groapă de pe Ştirbei Vodă, făcea parte din coloana oficială a ministrului Gabriel Oprea, confirmă Poliția Capitalei.

Potrivit unui comunicat al instituției, „demnitarul beneficia (de coloană oficială – n. red.) în condiţiile legii” și venea din Băneasa, unde ministrul Oprea ar fi participat „la o activitate în cadrul unei instituţii din domeniul securităţii şi ordinii publice”.

Confirmarea vine după ce reprezentanții Poliției au evitat inițial să spună că polițiștul s-ar fi aflat în escortă și i-ar fi deschis drumul ministrului Oprea. Miercuri seara, Şeful Serviciului de Presă al Poliţiei Capitalei, Diana Sarca, declara că poliţistul se afla în misiune şi se îndrepta către o zonă în care ar fi urmat să fluidizeze circulaţia.


Potrivit Art. 223 din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002, au dreptul la coloană oficială următoarele categorii de oficiali:

(1) Poliţia rutieră asigură însoţirea coloanelor oficiale cu echipaje specializate potrivit competenţei.

(2) Se însoţesc cu echipaje ale poliţiei rutiere demnitari români sau oficialităţi străine cu funcţii similare acestora, după cum urmează:

  1. a) Preşedintele României;
  2. b) preşedintele Senatului;
  3. c) preşedintele Camerei Deputaţilor;
  4. d) primul-ministru al Guvernului.

(3) În situaţii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenţă, pot beneficia de însoţirea cu echipaje ale poliţiei rutiere şi miniştrii din Guvernul României sau omologi din străinătate aflaţi în vizită oficială în România, precum şi şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România, cu ocazia depunerii scrisorilor de acreditare.


În ceea ce privește mărturiile unor martori care au spus că mașina ministrului nu s-a oprit la locul accidentului, Poliția Capitalei spune că cei din “coloana oficială” i-au acordat primul-ajutor lui Bogdan Gigină, iar Gabriel Oprea a fost permanent informat:

Imediat după producerea accidentului, coloana oficială s-a oprit la faţa locului şi au fost dispuse măsuri pentru mobilizarea echipajelor medicale în vederea acordării primului-ajutor, poliţistul fiind transportat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Ministrul afacerilor interne a comunicat cu secretarul de stat Raed Arafat şi cu ceilalţi decidenţi din conducerea MAI, pentru intervenţia de urgenţă a echipajelor SMURD şi informarea permenentă în legatura cu evolutia situatiei. S-a ţinut legatura cu echipajele SMURD si cu Spitalul Universitar, iar ministrul de interne a fost permanent informat”, se mai spune în comunicatul Poliției Capitalei.

La locul producerii accidentului, pe Știrbei Vodă, existau elemente de semnalizare a lucrării, dar detaliile privind respectarea avizului și a regulilor de semnalizare sunt verfiicate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti care instrumentează acest caz și au început urmărirea penală in rem pentru ucidere din culpă.

Groapa a fost făcută în cadrul unei lucrări pentru remedierea unei avarii la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale, solicitată de Distrigaz Sud Reţele, care avea până miercuri, 21 octombrie, aviz eliberat de Primăria Capitalei.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: