joi

28 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 mai, 2023

Senatul Universității Politehnica Timișoara a stabilit săptămâna trecută setul de recomandări ce reglementează utilizarea Inteligenței Atificiale în generarea de conținut științific. Folosirea unor astfel de instrumente nu este interzisă, dar ea trebuie să fie declarată și să respecte normele de etică academică.

„Vara aceasta este prima sesiune pentru examenele de finalizare a studiilor în care studenții au acces la aceste unelte care utilizează inteligență artificială. Este destul de clar că mulți vor încerca să folosească ChatGPT sau alte aplicații asemănătoare pentru a genera conținut, așa că am decis să reglementăm acest aspect. Nu interzicem, este evident, ci doar creăm un set de reguli și norme de aplicare pentru ca studenții să știe modul în care pot folosi aceste unelte, ce e permis și ce nu e permis.”, a declarat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, citat într-un comunicat al instituției.

„În cazul în care cadrul didactic are suspiciunea că un student a venit cu un text generat prin unelte de inteligență artificială și nu a menționat sau nu și-a asumat acest lucru, el are posibilitatea de a utiliza aplicații ce recunosc cu destul de mare precizie textele generate de inteligența artificială. Una dintre ele este Turnitin, care a fost deja testată de colegii noștri și poate fi un instrument foarte bun de identificare”, a declarat Florin Drăgan, rectorul UPT.

(Citește și: „Asociația Universităților Europene: Tehnologia IA trebuie utilizată ”adecvat”„)


Deciziile Senatului privind utilizarea AI:

  • Utilizarea unor aplicații precum ChatGPT, Bard sau Character.ai nu este interzisă, dar studenții sunt obligați să declare pe proprie răspundere dacă au utilizat aceste aplicații, menționează un comunicat al UPT. Profesorii pot verifica ulterior cu ajutorul aplicației Turnitin.
  • De asemenea, profesorii vor crește timpul alocat susținerii orale a lucrărilor elaborate de studenți, pentru a stabili dacă utilizatorul a înțeles conținutul generat de aplicațiile care folosesc inteligența artificială și dacă acesta îl comentează creativ sau critic.
  • Folosirea acestor instrumente se face doar cu respectarea normelor de etică și deontologie din mediul universitar, precum și cu o citare corespunzătoare în cadrul proiectelor și lucrărilor pe care le realizează studenții facultăților din cadrul UPT.
  • Studenții care folosesc text generat de un soft cu inteligență artificială trebuie să se asigure că nu încalcă dispozițiile legale referitoare la drepturile de autor, date și informații confidențiale, precum și date cu caracter personal.

****


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Pachetul de măsuri fiscale pentru echilibrarea bugetului elaborat de guvern

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: