2 decembrie, 2019

(FOTO: Cutremurul din 4 martie 1977)

Universitatea Politehnică Bucureşti și o companie israeliană testează un sistem care poate prognoza producerea  cutremurelor, locul și intensitatea, cu cel puţin patru ore înainte ca ele să aibă loc, a declarat rectorul instituției, Mihnea Costoiu, pentru Agerpres:

Proiectul presupune un parteneriat între compania Ionoterra şi Universitatea Politehnica din Bucureşti şi presupune studiul ionosferei pe un algoritm de calcul astfel încât să putem depista cutremurele cu minimum patru ore.

Deşi colegii noştri vorbesc de mai mult de patru ore – de opt ore, de 12 ore – eu spun patru ore pentru că, după calculele noastre, varianta cea mai bună sau cu predicţia cea mai mare este de patru ore în acest moment.


Până în această perioadă noi am validat datele, universitatea a validat datele şi continuăm să validăm datele. Suntem în perioada de validare şi de testare a sistemului.

Este vorba despre date colectate după studierea Turciei şi, respectiv, a Greciei. Au fost anul trecut (colectate) aceste date. Testările s-au făcut în Turcia şi Grecia.

Sisteme de supraveghere vor fi instalate anul viitor pe aproximativ 2000 de km, începând cu zona Vrancea, unde este epicentrul celor mai puternice cutremure din România.

„Se vor instala toate echipamentele şi, după jumătatea anului 2020, vom furniza date autorităţilor române. Nu vor fi date furnizate publicului pentru că noi nu suntem pregătiţi, sunt date tehnice, sunt date ştiinţifice. Nu ne substituim autorităţilor publice. Vom da autorităţilor publice datele astfel încât să putem face dovada faptului că sistemul şi tehnologia funcţionează”, a explicat rectorul Costoiu.


În paralel, se va lucra la o strategie de răspuns, pentru ca toate instituțiile să știe ce are de făcut în cele patru ore după anunțarea unui cutremur major.

„Astăzi, statul român are o strategie de răspuns pentru un cutremur la momentul producerii acestuia, dar nu are un răspuns pentru noua situaţie, pentru noua paradigmă, în care ştim că se va produce cutremurul şi ce trebuie să facem în aceste condiţii. O strategie nouă pentru că există o nouă tehnologie.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Armata, Serviciile de Informaţii au un răspuns. (…) Ce se poate face în patru ore? Colegii noştri din companie spun opt ore sau 12 ore. Noi am făcut calcule şi am văzut că patru ore este varianta cu rezultatele cele mai bune.

Ce facem în patru ore? Putem să oprim reactorul de la Cernavodă, putem goli barajele, vorbim de spitale, de şcoli, de oameni care sunt pe masa de operaţie, vorbim de o serie întreagă de lucruri. Ce înseamnă patru ore ? Toţi oamenii pe străzi, străzile blocate, metroul blocat. Patru ore pare un timp foarte îndelungat însă nu este nici pe departe atât de îndelungat”, a explicat rectorul UPB, Mihnea Costoiu, citat de Agerpres.

Ce scrie pe site-ul Politehnicii legat despre această tehnologie:

Compania israeliană IONOTERRA, în parteneriat cu Universitatea Politehnica București, va realiza în România, în a doua parte a anului 2020, o sesiune experimentală de monitorizare a zonei seismice Vrancea, emițând alerte de cutremur în medie cu 8 ore înainte de producerea acestora.

Anunțul a fost făcut în cadrul primei conferințe științifice organizate de IONOTERRA în București.

„Suntem capabili să prognozăm cutremurele. În a doua jumătate a anului 2020, împreună cu Universitatea Politehnica, vom organiza un <>, vom monitoriza zona Vrancea pentru că este o zonă foarte importantă. Împreună cu statul român trebuie să creionăm un plan de răspuns, pentru că nu sunt suficiente doar alertele. Alertele vor fi furnizate doar autorităților române, nu vor fi făcute publice pentru a nu panica populația. Fără un plan de răspuns din partea statului român, alertele pe care noi le vom da nu vor avea niciun efect”, a spus Mihail Lala, investitor IONOTERRA.

IONOTERRA a decis să ofere României o primă sesiune demonstrativă non-comercială, solicitând instituțiilor statului potențial beneficiare ale rapoartelor sprijinul în ceea ce privește reacția post-prognoză, dar și evaluarea planului de răspuns în caz de eveniment-catastrofă. România are, astfel, oportunitatea de a fi primul beneficiar al prognozelor oferite de IONOTERRA.

Compania susține că a efectuat, în septembrie, o sesiune de monitorizare a zonelor seismice situate în Vestul Turciei și Estul Greciei, cu o rată de succes de peste 90%, folosind un sistem de predicție minimal. Astfel, în intervalul 5 septembrie 2019 – 25 septembrie 2019, pe perioada activă de monitorizare, IONOTERRA a emis 75 de alerte de cutremur, 68 dintre acestea fiind confirmate de EMSC/CSEM.

Japonia are o Comisie pentru studierea posibilității de a detecta seismele

Japonia, țara unde se produc cele mai multe cutremure, a înființat încă din 1969 o echipă interdisciplinară de experți care studiază posibilitatea prognozării producerii cutremurelor.

Până acum, indiferent de tehnologia și metodologia folosite, oamenii de știință nu au reușit decât să identifice decât manifestări din subsol ce apar cu câteva secunde înainte de a se produce un cutremur.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: