miercuri

15 mai, 2024

8 februarie, 2024

După mai bine de două ore de discuții oficiale pe tema comasării alegerilor din 2024, PNL și PSD nu au ajuns la nicio înțelegere pe acest subiect. Coaliția a decis să reia negocierile oficiale în zilele următoare. Deşi ambele partide sunt de acord că o comasare a alegerilor în acest an ”ar fi benefică”, partenerii de coaliție nu se înțeleg pe detalii.

O eventuală modificare a legislaţiei, pentru a permite organizarea în acelaşi timp a mai multor runde de alegeri, ar trebui votată în Parlament până la finalul lunii martie.

Opoziţia a anunţat deja că va ataca la CCR orice modificare a legislaţiei în acest sens.

Variante în dezbatere


Ultimele scenarii discutate în coaliţie se referă la o dublă comasare a alegerilor din acest an: alegerile locale europarlamentare, pe 9 iunie, precum şi o comasare a alegerilor parlamentare cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, în luna decembrie.

(Citește și: ”Comasarea alegerilor: planurile PSD – PNL și beneficiile politice”)

Suplimentar, PSD și PNL încearcă să găsească formule de colaborare la alegerile locale – chestiune care îngreunează negocierile, în ideea de a susține candidați comuni la primăriile conduse acum de primari USR. O situație specială vizează relația de la București, unde niciunul dintre partide nu pare să accepte să sprijine un candidat al celuilat partid.

Nicolae Ciucă: ”Nu ne permitem să sacrificăm o jumătate de an”

Înaintea reuniunii de joi, organizată la Palatul Victoria, pozițiile oficiale ale liderilor Coaliției erau favorabile comasării

”Dacă ne uităm, din iunie până în decembrie, cu toţii vom fi ocupaţi şi preocupaţi de ceea ce se va întâmpla pe scena politică. Pentru că este o bătălie în urma căreia cel care va câştiga ia totul, iar ceilalţi trebuie să o ia de la început, ceea ce este foarte corect. Şi atunci nu cred că ne putem permite în contextul actual să sacrificăm o jumătate de an doar pentru un astfel de plan care se derulează pe cele şase luni”, a argumentat liderul PNL Nicolae Ciucă.

Marcel Ciolacu: ”Făcând această comasare, mai mulţi români participă la vot”


Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că nu s-a discutat acest subiect însă o analiză va fi făcută în şedinţa de joi a coaliţiei. El preciza că în acest moment sunt 9 state UE care au comasat localele cu europarlamentarele, astfel că precedentele europene s-au creat. ”Făcând această comasare, mai mulţi români participă la vot”, a mai spus şeful Executivului, el arătând că, dacă erau singure europarlamentarele, fără niciun referendum, cum se mai întâmpla în trecut, atunci prezenţa la vot va fi una minimă, astfel că nu crede în argumentul lipsei de democraţie.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: