10 ianuarie, 2011

PNL şi PC vor semna astăzi actul de naştere al « Alianţei de Centru Dreapta » (ACD) – potrivit anunţului făcut de preşedintele liberal. Protocolul va fi semnat de Crin Antonescu şi de preşedintele oficial al PC, Daniel Constantin şi va fi înregistrat la Tribunal. Victor Ponta, preşedintele PSD, a anunţat disponibilitatea partidului său de a se alătura unei alianţe pe termen lung cu liberalii şi conservatorii.

Potrivit înţelegerilor, ACD ar urma să funcţioneze până la sfârşitul anului 2016. În anul electoral 2012, cele două partide vor candida pe liste separate la alegerile locale din 2012 cu excepţia oraşelor unde se vor stabili candidaţi comuni. La alegerile parlamentare cele două partide vor candida pe liste comune, iar pentru prezidentialele din 2014 vor susţine acelaşi candidat.

După alegerile parlamentare din 2012, cele două partide intenţionează să-şi constituie grupuri parlamentare proprii, lucru pentru care PNL se obligă să le asigure conservatorilor numărul necesar de parlamentari. Astfel, PC va avea locuri eligibile pe listele comune, astfel încât să obţină 10 locuri în Camera Deputaţilor şi şapte locuri în Senat – conform actualei structuri a Parlamentului.

Istorii separate, istorii comune


Partidul Conservator nu este la prima alianţa care îl ajută să intre în Parlament.

In 2004, partidul lui Dan Voiculescu (pe atunci PUR – Partidul Umanist din România) intra în Parlament pe liste comune cu PSD, în baza unei alianţei electorale PSD+PUR. Câteva luni mai târziu, PUR avea să facă parte din coaliţia de guvernare cu PD-L şi PNL, fapt care avea să ducă la o controversată declaraţie a lui Traian Băsescu, care a calificat coabitarea politică drept o « soluţie imorlă ». De asemenea, în 2004, PUR a susţinut candidatul PSD la prezidenţiale.

În 2008, Partidul Conservator a intrat în Parlament datorită alianţei PSD+PC. A făcut, odată cu PSD, parte din coaliţia de guvernare de la începutul anului 2009. La ultimele alegeri prezidenţiale a susţinut candidatul PSD, Mircea Geoană.

La rândul său, PNL s-a intersectat cu PC pe câteva poziţii politice comune. Guvernul minoritar al premierului Tăriceanu a supravieţuit în perioada 2006-2009 prin sprijinul parlamentar al alianţei PSD+PUR.


În 2009, Crin Antonescu şi PNL l-au susţinut, în turul doi al alegerilor prezidenţiale, pe candidatul PSD Mircea Geoană.

De asemenea, PNL şi PC au colaborat în Parlament pe moţiunile depuse împotriva guvernelor Boc.

Şi PSD se cere într-o alianţă oficială

Liderul PSD Victor Ponta şi-a manifestat, într-o postare pe blogul personal, intenţia de-a crea o structură politică pe termen lung alături de PNL şi PC. Potrivit acestuia, o astfel de alianţă ar trebui să funcţioneze pe termen lung – până în 2019, an în care România ar urma să deţină preşedinţia Uniunii Europene. Ponta propune ca alianţa dintre PSD şi noua ACD să fie înregistrată juridic în următoarele trei luni, atât la nivel central cât şi la nivel local.

La rândul său, preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, spune că proiectul politic propus de Victor Ponta pe blogul său este o bază de pornire pentru negocierile cu ACD, iar o eventuală alianţă nu trebuie să submineze identitatea doctrinară a partidelor.

ULTIMA ORĂ:

Delegaţia Permanentă a PNL a votat alianţa cu PC. Potrivit unor surse din partid, citate de Hotnews, s-au înregistrat 4 voturi împotrivă şi o abţinere. Au votat împotrivă Călin Popescu Tăriceanu, Ludovic Orban Varujan Vosganian şi Adriana Săftoiu. Potrivit aceloraşi surse, documentele de constituire a Alianţei de Centru Dreapta au fost aprobate înregistrându-se 16 voturi împotrivă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: