duminică

7 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 septembrie, 2018

Rectificarea bugetară a fost făcută cu încălcarea Constituţiei, în consecință PNL va depune, marţi, o sesizare la Avocatul Poporului pentru a fi atacată la Curtea Constituţională Ordonanţa de urgenţă privind rectificarea bugetară, a anunțat sâmbătă președintele PNL, Ludovic Orban.

Ludovic Orban mai spune că a pregătit și un proiect de lege pentru modificarea legii de organizare a Curţii Constituționale, astfel încât să se poată exercita controlul constituţional prealabil asupra Ordonanţelor de urgenţă.

Demersul PNL apare într-o perioadă în care agenda lui Victor Ciorbea, votat în Parlament Avocat al Poporului cu largă susținere a PSD, pare greu de explicat: solicitat în urmă cu 4 zile de președinte să atace OUG de rectificare bugetară, Avocatul Poporului s-a arătat mai preocupat de lipsa unor proceduri clare de transfer al deținuților.


Guvernul a adoptat miercuri rectificarea bugetară, fără un aviv al CSAT și fără să ceară în prealabil avizul Consiliului legislativ.

Această ultimă încălcare a legii a fost reclamată tot de PNL și confirmată vineri chiar de premierul Viorica Dăncilă.

„Imediat după şedinţa de Guvern, rectificarea bugetară a plecat către Consiliul Legislativ. Vreau să precizez că avem în vedere 200 de pagini care trebuiesc citite, verificate, avem cifre şi fiecare cifră trebuie verificată foarte bine. S-a întors de la Consiliul Legislativ ieri, în jur de ora 12.30, a plecat către Ministerul Finanţelor Publice, a urmat o nouă verificare şi punerea în concordanţă cu cerinţele Consiliului Legislativ. De azi de dimineaţă, a plecat la Monitorul Oficial”, a explicat vineri premierul întârzierea cu 2 zile a publicării respectivei OUG în Monitorul Oficial.

“Este o rectificare (bugetară – n.r.) care a fost făcută ilegal şi împotriva Constituţiei, nu au avut avizul obligatoriu al Consiliului Superior de Apărare a Ţării, nu au avut avizul Consiliului legislativ, nu au respectat procedurile legale de punere în dezbatere a proiectului Ordonanţei pentru că ei au modificat proiectul de ordonanţă de rectificare faţă de proiectul”, a declarat sdâmbătă Ludovic Orban, la Şcoala de Vară a TNL de la Saturn, citat de News.ro.


Președintele PNL a mai spus că proiectul de rectificare bugetară este complet diferit faţă de cel prezentat iniţial de premierul Dăncilă, fiind ilegal şi neconstituţional.

“Ţineţi minte că a fost pusă Viorica Dăncilă să prezinte un proiect de rectificare? Proiectul actual de rectificare este complet diferit faţă de ce a prezentat Vasilica Viorica Dăncilă. Este ilegal, anticonstituţional, şi nu reflectă realitatea economică şi realitatea bugetară din România”, a mai spus președintele PNL.

Ludovic Orban a anunţat că PNL va depune o sesizare la Avocatul Poporului. “Depunem marţi, că luni este zi liberă,  începe şcoala, deja avem pregătită sesizare către Avocatul Poporului, în care îi prezentăm toate argumentele pentru solicitarea noastră de atacare la Curtea Constituţională a Ordonanţei de rectificare. De asemenea, ştiţi foarte bine că în România, datorită unor prevederi din Constituţie, singura entitate care poate să declanşeze controlul constituţional prealabil în cazul ordonanţelor de urgenţă este Avocatul Poporului”, a afirmat Ludovic Orban.

“Noi am pregătit un proiect de lege şi îl vom înainta săptămâna viitoare în care în legea de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale vom introduce posibilitatea de exercitare a controlului constituţional prealabil şi pentru Ordonanţele de Urgenţă, nu numai la solicitarea Avocatului Poporului”, a precizat liderul PNL.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: