12 august, 2013

După prima jumătate a acestui an, contul curent a consemnat un excedent de 695 milioane euro, rezultat cu totul excepțional față de situația înregistrată de România în ultimii ani.

Performanța a fost obținută pe fondul comprimării cu circa două a miliarde a soldului negativ din comerțul cu bunuri, a păstrării transferurilor curente nete la circa două miliarde euro și a unui excedent care a atins un miliard de euro pe sgmentul serviciilor de transport.

(CLICK PENTRU MĂRIRE)

Deși sumele trimise în țară de cei care lucrează în străinătate s-au majorat cu 140 milioane euro, banii trimiși din România în străinătate au avansat cu 224 milioane euro, ceea ce a redus ușor beneficiile rezultate din munca ”căpșunarilor”.


Foarte interesant, raportul dintre sumele trimise de la noi și cele intrate în țară a urcat de la 38% în prima jumătate a lui 2012 la 44% în semestrul unu 2013. Ceea ce înseamnă că România devine din ce în ce mai atractivă ca țară de destinație pentru cei care caută de lucru.

Sectorul serviciilor a reușit să obțină un succes important, trecând de la un sold negativ de 21 milioane euro la un plus de 1.156 milioane euro. Practic, aici s-a înclinat decisiv balanța spre zona pozitivă și s-a văzut trecerea economiei spre un model european, cu un plus pe servicii care nu doar compensează, dar și acoperă deficitul pe zona de mărfuri.

În pofida crizei și a scăderii veniturilor salariale cu două procente în termeni reali, segmentul de turism și călătorii a rămas deficitar. Sporul nesemnificativ pe partea de încasări ( +3%) a fost întrecut net de creșterea sumelor cheltuite pentru călătorii în străinătate ( +17%). Combinația între cele două ritmuri a înrăutățit considerabil rezultatul total (-198 milioane euro față de -110 milioane euro).

Din păcate, în pofida confirmării ratingului de țară în categoria investment grade, investițiile directe ale nerezidenților în România au scăzut cu circa 20%, de la 826 milioane euro în semestrul unu 2012 la 666 milioane euro în semestrul unu 2013. Mai mult, ponderea covârșitoare a revenit creditelor intragrup (570 milioane euro sau 86% din total), în timp ce participațiile la capital consolidate cu pierderea netă s-au situat la doar 96 milioane euro.


De remarcat că datoria externă pe termen mediu și lung pare să se fi stabilizat. Valoarea ei la 30 iunie 2013 era de 78,918 miliarde euro, în creștere cu doar 0,3% față de finele anului precedent. De altfel, datoria externă pe termen scurt s-a redus sub pragul de 20 miliarde euro ( de la 20.251 milioane euro la 19.917 milioane euro).

Per total, datoria externă s-a redus de la 98.968 milioane euro, valoare consemnată la 31 decembrie 2012 la 98.835 milioane euro, valoare consemnată la 30 iunie 2013. Cu toate acestea, merită subliniată creșterea datoriei publice directe de la 23.696 milioane euro la 27.120 milioane euro în același interval de timp.

Serviciul datoriei externe în perioada ianuarie – iunie 2013 a trecut de 10 miliarde euro, ceea ce a crescut rata serviciului datoriei externe pe acest an la 36,5% comparativ cu 33,5%, în pofida majorării exporturilor. Statul a avut de achitat 2.142 milioane euro în contul datoriei publice directe (din care 437 milioane euro în contul datoriei către FMI) și 95 milioane euro la datoria public garantată.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: