luni

15 iulie, 2024

9 ianuarie, 2024

Franța are nevoie de mai mult de cele șase noi centrale nucleare planificate în prezent și, eventual, trebuie să construiască peste 14 centrale noi, a spus ministrul energiei, cu doar câteva zile înainte de începerea unei dezbateri parlamentare pe această problemă.

Ambițiile nucleare ale Franței depășesc teritoriul național: ministrul francez al Energiei se află luni și marți la Praga, pentru negocieri privind cooperarea nucleară franco-cehă, în special în ceea ce privește construcția de noi reactoare.

Guvernul Franței insistă pe construcția de reactoare nucleare

Vorbind cu ziarul săptămânal La Tribune Dimanche, ministrul Tranziției Energetice Agnès Pannier-Runacher (foto) a spus, potrivit Euractiv, că este vital ca Franța să construiască mai multe reactoare nucleare și să crească mixul de energie regenerabilă pentru a reduce până în 2035 dependența țării de combustibilii fosili, de la 60%, la 40%.


În 2022, președintele Emmanuel Macron a plasat energia nucleară în centrul eforturilor țării sale cu scopul de a atinge neutralitatea emisiilor de carbon până în 2050, anunțând construirea a șase noi reactoare și studii pentru încă opt. Noile centrale urmează să fie construite și operate de furnizorul de energie controlat de stat EDF, care beneficiază de zeci de miliarde de euro finanțare publică.

Noua strategie energetică trebuie transformată în lege și urmează să fie dezbătută în parlament, începând cu luna ianuarie.

Ministrul Pannier-Runacher a spus că eventuala suplimentare a celor 14 noi reactoare ar fi un „subiect bun pentru discuții cu parlamentarii”, repetând totodată că și capacitatea de energie regenerabilă trebuie să fie crescută masiv.

Decizia președintelui Macron de a prelungi durata de viață a centralelor nucleare existente la mai mult de 50 de ani, de la 40 de ani, pentru anumite reactoare a marcat o renunțare la angajamentul inițial de a închide 12 dintre cele 56 de reactoare deținute de EDF până în 2035. Președintele a promis, de asemenea, că va accelera dezvoltarea energiei solare și eoliene offshore.

Cehia, potențială piață pentru Franța


Cehia, ale cărei șase reactoare nucleare au furnizat 37% din producția de energie electrică a țării în 2022, ia în considerare extinderea capacitățiii sale de producție a energiei din surse nucleare. Guvernul a dat deja aprobarea pentru dezvoltarea unui nou reactor de 1.200 de megawați și intenționează să aprobe construirea altor trei.

La sfârșitul lunii octombrie, guvernul ceh a selectat oferte de la trei companii de energie nucleară: Westinghouse din SUA, KHNP din Coreea de Sud și EDF, din Franța.

Pentru a-și susține oferta țării sale, Agnès Pannier-Runacher a vizitat luni Praga, împreună cu CEO-ul EDF, Luc Rémont, despre care ministerul a spus că s-a întâlnit și cu industriași francezi și cehi din sector pentru a „face un bilanț al proiectelor de construcții EPR din Republica Cehă”.

Cele trei oferte sunt în prezent examinate de guvernul ceh. Contractul pentru primul reactor este de așteptat să fie semnat în 2024, construcția începând cu 2029 și posibile primele teste în 2036. În timpul vizitei sale de marți, Agnès Pannier-Runnacher va participa și la semnarea unui acord de cercetare între Agenția Națională de Cercetare Franceză (ANR) și Agenția Cehă pentru Tehnologie (TACR), care ar putea oferi finanțare pentru alte proiecte comune în domeniul energiei nucleare.

Pentru Cehia, Franța este un partener cheie nu numai în ceea ce privește posibila furnizare de tehnologii nucleare, ci și în ceea ce privește asigurarea viitorul energiei nucleare în UE – o chestiune pe care Agnès Pannier-Runacher urmează să o discute în continuare cu omologul său ceh, Jozef Sikela.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: