miercuri

24 aprilie, 2024

25 august, 2014

Cancelarul Angela Merkel făcut sâmbătă o vizită la Kiev, ca gest politic de susţinere a Ucrainei, şi pentru a pregăti întrevederea dintre Petro Poroşenko şi Vladimir Putin care ar urma să aibă loc marţi la Minsk.

Într-un interviu acordat duminică postului ARD, cancelarul german a descris situaţia din Ucraina ca „foarte periculoasă” şi a încercat să tempereze aşteptările de la întâlnirea de la Minsk.

„Vizita mea la Kiev a avut scopul să pregătească o astfel de întâlnire care, în mod cert, nu va fi decisivă, ca să temperez aşteptările. Însă astfel de discuţii sunt foarte necesare dacă vrem să găsim o soluţie”, a afirmat Angela Merkel.


Întrebată însă dacă se aşteaptă ca Rusia să invadeze Ucraina, liderul german nu a dat un răspuns direct. A spus însă că situaţia este „foarte fragilă” şi că „trebuie ieşit dn această situaţie foarte periculoasă”.

„Cred că tărie că doar o soluţie politică este posibilă, iar în acest sens Uniunea Europeană, dar şi germania vor să ajute şi trebuie să ajute. Nu va exista o soluţie militară la acest conflict. De aceea discuţiile politice sunt absolut necesare”, a mai spus cancelarul.

Angela Merkel a arătat însă că este nevoie de sensibilitate faţă de Rusia, de o soluţie care să nu antagonizeze total Moscova: „Vreau să găsim o modalitate, aşacum vor mulţi, de altfel, care să nu prejudicieze Rusia. Vrem să avem relaţii bune comerciale cu Rusia. Vrem să avem relaţii rezonabile cu Rusia. Depindem unii de ceilalţi”, a afirmat cancelarul.

Promisiunile din Ucraina

Aflată la Kiev sâmbătă, liderul german a afirmat că integritatea teritorială a Ucrainei este „esenţială”. „Semnificaţia vizitei mele este că Guvernul german consideră că integritatea teritorială a Ucrainei este esenţială”, a spus AngelaMerkel.


Aceasta nu a exclus nici posibilitatea adoptării unor noi sancţiuni internaţionale împotriva Rusiei după trimiterea unui convoi în estul Ucrainei.

De asemenea, cancelarul german a propus un acord între Kiev şi Moscova pentru instituirea unei misiuni a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa de monitorizare a frontierei ruso-ucrainene, care are lungimea de circa 2.000 de kilometri.

Bani germani pentru refacerea infrastructurii din regiunea Donbas

Cancelarul german, Angela Merkel a anunţat crearea, în curând, a unui fond special de 500 de milioane de euro pentru reconstruirea infrastructurii în regiunea Donbas, afectată de conflictul între armata ucraineană şi insurgenţii proruşi.

Planul financiar de reconstrucţie a fost comparat, de liderul de la Kiev, cu planul Marshall.

„Ne amintim cu toţii de Planul Marshall destinat Europei postbelice. Pot spune astăzi că acesta este Planul Merkel, destinat reconstruirii infrastructurii în Donbas”, a spus Petro Poroşenko.

„A venit vremea ca pacea să se instaureze în zona Donbas. Administraţia ucraineană va face totul, în colaborare cu partenerii europeni, pentru a se ajunge la pace. Dar acest lucru nu se va întâmpla în detrimentul suveranităţii, integrităţii teritoriale şi independenţei Ucrainei”, a mai afrmat liderul ucrainean.

Marea coliţie germană nu se pune de acord privind viitorul Ucrainei: stânga vorbeşte despre federalizare, centrul-dreapta despre descentralizare

Vicecancelarul german, socialistul Sigmar Gabriel, a vorbit chiar sâmbătă despre ideea de federalizare a Ucrainei, odată ce se va ajunge la pacea dintre separatişti şi forţele guvernamentale.

Într-un interviu publicat de Welt şi citat de Reuters chiar în ziua vizitei Angelei Merkel la Kiev, acesta a spus că este nevoie de o reflecţie la procesul de reconciliere.

“Intergitatea teritorială a Ucrainei poate fi menţinută doar dacă există o ofertă zonelor cu o majoritate rusă (…). Un concept inteligent de federalizare pare singurul mod care se poate pune în practică“, a afirmat Sigmar Gabriel.

El este primul oficial german care lansează public această idee.

Potrivit Reuters, opinia vice-cancelarului a stârnit nerdumerire la Kiev, unde subiectul federalizării este privit cu mare reticenţă, şi a generat inclusiv o precizare a cancelarului Angela Merkel.

Angela Merkel a fost nevoiă să explice la Kiev aceste declaraţii- ce înţelege Germania prin federalizare este altceva decât înţelege acum Ucraina, unde noţiunea este legată de independenţă.

„Nu dorim aşa ceva!”, a asigurat Angela Merkel la Kiev.

Ce înţelegem noi prin federalizare înseamnă de fapt descentralizare”, a mai spus cancelarul german.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: