Cloud-ul guvernamental – restanța esențială în digitalizarea administrației

Una dintre marile restanțe ale guvernului Orban în materie de digitalizare o reprezintă neadoptarea Legii cloud-ului guvernamental, componentă esențială pentru transformarea digitală a administrației românești.… Mai mult›
17.01.2021
Lecțiile ieșirii din criza precedentă, pentru criza actuală: istoria corelației PIB – salariu – inflație

În condițiile în care rezultatul economic este în scădere, cazul României anului 2020 (-5% pe primele trei trimestre), se pune problema sursei și a ritmului… Mai mult›
17.01.2021
România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE. Evoluțiile din 2010 încoace și implicații

România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE (valoare ajustată cu inflația), potrivit unei analize publicate de Eurostat.… Mai mult›
15.01.2021
Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult›
14.01.2021
Planurile ANAF pentru 2021
de Razvan Diaconu , 14.1.2021
Președintele ANAF, Mirela Călugăreanu, a declarat joi că instituția pe care o conduce are anul acesta 3 direcții majore de acțiune: continuarea parteneriatului cu contribuabilii, soluții digitale integrate, prevenirea și combaterea evaziuni fiscale.
”Aceste măsuri, care vor contribui la creșterea veniturilor cu 2,5 – 3% în PIB. fac parte dintr-un program operațional de recuperare a veniturilor, care va fi făcut public la începutul luni februarie”, a precizat Mirela Călugăreanu în intervenția sa în cadrul conferinței online „Bugetul de stat și bugetele economiei reale: Fiscalitatea 2021”, organizată de CursDeGuvernare.ro.
Prezentarea planurilor poate fi urmărită și în transmisia video a conferintei, de la minutul 2:04:00 – AICI-LINK.
Soluționarea contestațiilor trece oficial la MFP
Președintele ANAF a mai anunțat că guvernul pregătește o Hotărâre de modificare a structurii organizatorice a Agenției și a Ministerului Finanțelor. „Este un proiect pe care eu l-am sprijinit. Am realizat inventarierea lucrărilor, a personalului care urmează să migreze către Ministerul Finanțelor”, a spus Mirela Călugăreanu.
Între activitățile care urmează să fie preluate de minister se numără și soluționarea contestațiilor. „Este extrem de corect, și de etic, ca soluționarea contestațiilor să o realizeze un alt organism decât cel care te controlează. Aștept o îmbunătățire a soluțiilor care vor fi pronunțate în materia contestațiilor, având în vedere că direcțiile de legislație sunt în cadrul Ministerului Finanțelor”, a precizat Mirela Călugăreanu.
Planuri de digitalizare
În procesul de informatizare, ANAF a finalizat 5 proiecte în anul 2020, are în derulare 7 proiecte semnificative și alte 11 proiecte urmeaza să fie demarate.
Între proiectele menționate de președintele ANAF se numără:
- Dezvoltarea call-center-ului ANAF, cu mărirea capacității de la 30 la 90 de apeluri simultan și creșterea numărului de operatori.
- Serviciu de chat și un sistem webminar de întâlniri virtuale cu contribuabilii.
Factura electronică
Unul dintre proiectele semnificative ale ANAF, factura electronică, este ”în lucru cu Ministerul Finanțelor”, iar ANAF urmează să anunțe ”orizontul de asteptare la implementarea facurii electronice”, a precizat Mirela Călugăreanu.
”Trebuie clarificat aspectul registrului central electronic de conturi bancare. Fiscul avea deja acces la conturile, soldurile și rulajele contribuabililor. Acest registru este transpunerea unei directive europene, ca instrument mai eficient de combatere a spălarii banilor și a finanțării terorismului. De aceea contribuabilii cinstiți pot fi liniștiți”, a mai explicat președintele ANAF.