Marile capitale europene se gândesc să acorde Marii Britanii o perioadă de 7 ani în care să poată utiliza “frâna de urgenţă” ca excepţie de la regulile europene privind libertatea de mişcare în paralel cu menţinerea accesului la Piaţa Unică Europeană, transmite The Guardian.
Înalţi oficiali britanici şi surse europene au confirmat pentru The Guardian că, în ciuda opoziţiei iniţiale manifestate de preşedintele francez Francois Hollande, mecanismul “frânei de urgenţă” va fi foarte probabil păstrat după viitoarele negocieri cu Marea Britanie.
Acest plan va stârni controverse ample în anumite state membre precum Franţa, Polonia şi altele din Europa de Est, însă există convingerea că măsura va limita efectele Brexit asupra creşterii economice a Europei prin păstrarea Regatului Unit în interiorul Pieţei Unice. În plus, ar exista şi un beneficiu politic prin limitarea pierderilor, un “divorţ” total punând în pericol ideea proiectului UE.
În această variantă, Marea Britanie va trebui să contribuie în continuare la bugetul UE, probabil într-o măsură mai scăzută, şi nu va mai beneficia de un loc la masa negocierilor atunci când s-ar modifica regulile pieţei.
În cadrul unei vizite recente la sediul ONU, ministrul de Externe Boris Johnson a sugerat că Marea Britanie îţi va păstra locul în interiorul Pieţei Unice şi va beneficia de noi condiţii în ceea ce priveşte accesul muncitorilor străini pe piaţa muncii din Regat.
Mesaje de acest tip au mai fost lansate de un fost consilier al comisarului Federica Mogherini şi de europarlamentarul olandez Hans van Baalen, şeful grupului liberal din Parlamentul European.
După referendum, liderii UE au anunţat că negocierile anterioare cu premierul David Cameron sunt anulate. Aceste negocieri prevedeau că Marea Britanie putea acţiona un mecanism de urgenţă în piaţa muncii.