Negocierile privind relațiile post-Brexit dintre UE și Marea Britanie nu vor începe până când Londra nu va achita datoriile curente faţă de blocul comunitar, relatează Reuters.
Totalul acestor restanțe sunt estimate la 60 – 100 de miliarde de euro, iar un oficial european declara recent că Uniunea intenţionează să sesizeze Curtea Internaţională de Justiţie, dacă executivul de la Londra va refuza achitarea respectivelor obligaţii financiare restante.
Luni, la Consiliul Afaceri Generale, miniștrii de externe ai statelor membre au votat cu unanimitate de voturi mandatul lui Michel Barnier pentru începerea negocierilor privind ieşirea Marii Britanii din Uniune, precum și planul de negociere.
„Cele 27 de state din UE au adoptat în unanimitate decizia care autorizează negocierile în temeiul articolului 50. Un mandat puternic şi clar pentru Michel Barnier”, a anunţat adjunctul lui Barnier, Sabine Weyand.
Negocierile vor demara luni, 19 iunie, după alegerile generale din Marea Britanie (8 iunie).
Negocierile cuprind două etape:
- în prima se vor stabili condiţiile ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană (aici va trebui acceptată de către Londra plata restanțelor)
- se discută viitoarea relaţie bilaterală.
Europeni avertizează că nu se va ajunge la a doua fază fără plata datoriilor Marii Britanii:
„Este clar că în problemele financiare dacă negocierile se vor bloca nu vom ajunge la etapa a doua, adică la viitoarele relaţii între Uniunea Europeană şi Marea Britanie”, a declarat luni Jean Asselborn, ministrul de Externe din Luxemburg.
Cu sau fără o înțelegere, potrivit Tratatului UE, Marea Britanie nu va mai fi membră a Uniunii începând cu 30 martie 2019.