luni

27 mai, 2024

10 aprilie, 2024

Guvernul de la Kiev a prezentat miercuri Planul pentru Ucraina, la reuniunea donatorilor internaționali pentru Ucraina, reuniți într-o platformă de coordonare. La acest summit au participat Ucraina, țările G7, Coreea, Țările de Jos, Norvegia și Suedia, precum și observatori din Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Spania, Belgia, Finlanda și Elveția, conform unui comunicat al Comisiei Europene.

La finalul reuniunii s-a convenit formarea unui Consiliu consultativ pentru mediul de afaceri în cadrul viitoarei Conferințe pentru redresarea Ucrainei de la Berlin. Rolul acestuia ar fi acela de a oferi consultanță și expertiză Platformei de coordonare a donatorilor multiagenție, de a îmbunătăți climatul investițional din Ucraina, de a atrage investiții din sectorul privat și de a consolida întreprinderile mici și mijlocii ucrainene.

Reuniunea a fost coprezidată de directorul general al Comisiei Europene pentru negocieri de vecinătate și extindere, Gert Jan Koopman, de ministrul de finanțe al Ucrainei, Sergii Marcenko, și de adjunctul consilierului pentru securitate națională al SUA pentru economie internațională, Daleep Singh.


Din partea ucraineană au participat prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal, prim-viceprim-ministrul Ucrainei și ministru al economiei, Iulia Svyrydenko, și viceprim-ministrul pentru restaurare al Ucrainei și ministrul pentru comunități, teritorii și dezvoltarea infrastructurii din Ucraina, Oleksandr Kubrakov.

Prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal, a deschis reuniunea mulțumind partenerilor pentru sprijinul acordat în 2023 și 2024 și subliniind necesitatea unui sprijin continuu pe parcursul acestui an și al anului viitor. El a subliniat angajamentul Ucrainei față de reforme, inclusiv în contextul aderării la UE.

Ministrul de finanțe al Ucrainei, Marchenko, a prezentat nevoile totale de finanțare externă a bugetului Ucrainei pentru 2024, a mulțumit donatorilor pentru angajamentele lor de a acoperi o parte din nevoile bugetare pentru 2024 și a prezentat măsurile naționale pe care țara le-a luat pentru a mobiliza venituri suplimentare.

Membrii Comitetului director și-au confirmat angajamentul de a continua să sprijine Ucraina. Comisia a informat Comitetul director cu privire la plata în luna martie a 4,5 miliarde euro în cadrul finanțării-punte în cadrul mecanismului pentru Ucraina. Aceasta oferă lichiditățile atât de necesare pentru a contribui la finanțarea funcționării statului, cum ar fi salariile din sectorul public, pensiile și furnizarea de servicii publice de bază, astfel încât țara să poată continua să își concentreze eforturile pentru a câștiga războiul. O a doua tranșă de prefinanțare de 1,5 miliarde EUR pentru Ucraina este prevăzută în aprilie, sub rezerva unei evaluări pozitive a îndeplinirii condițiilor convenite.


Comitetul director a salutat noul cadru de gestionare a investițiilor publice instituit de Ucraina pentru a-și identifica prioritățile de investiții, în conformitate cu Planul pentru Ucraina. Comisia a subliniat necesitatea de a consolida capacitățile Ucrainei de a absorbi finanțarea din partea donatorilor, pentru a se asigura că sprijinul atât de necesar curge rapid pentru a răspunde nevoilor urgente și a oferit sprijin tehnic în acest context.

Kievul a prezentat Planul pentru Ucraina, conținând investițiile pentru reconstrucție, dar și reformele așteptate de UE

În cadrul reuniunii s-a făcut schimb de informații privind sprijinul pentru redresarea timpurie și reconstrucția Ucrainei, inclusiv cele mai urgente nevoi din sectorul energetic.

Guvernul Ucrainei a prezentat Planul pentru Ucraina, care stabilește o viziune coerentă privind reformele și investițiile în vederea reconstrucției și modernizării țării pe drumul său către UE, care va sta la baza plăților efectuate în cadrul Facilității UE pentru Ucraina, în valoare de 50 de miliarde euro.

Membrii Comitetului director au salutat adoptarea acestui plan de către guvernul Ucrainei și au discutat despre modul în care acesta poate fi utilizat ca punct de referință cheie pentru coordonarea internațională.

După reuniunea Comitetului director, membrii acestuia au discutat, de asemenea, cu întreprinderi din Ucraina, din G7 și din alte țări, pentru a aborda provocările cu care se confruntă, în special din cauza impactului războiului, identificând, în același timp, oportunități de investiții și de creștere.

Reuniunea Comitetului director a fost urmată de o discuție cu reprezentanți ai societății civile cu privire la reformele necesare pentru o creștere durabilă.

România nu a participat la reuniune – nu este membru al Platformei și nu are nici statut de observator precum statele baltice și Polonia

Platforma de coordonare a donatorilor multiagenție pentru Ucraina a fost lansată la 26 ianuarie 2023 pentru a coordona eforturile de abordare a nevoilor de finanțare ale Ucrainei, atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu.

Până în prezent, aceasta a organizat nouă reuniuni ale Comitetului director. Aceasta reunește oficiali la nivel înalt din Ucraina, UE și țările G7 în calitate de membri permanenți.

Din februarie 2024, s-a extins la încă patru membri, și anume Republica Coreea, Țările de Jos, Norvegia și Suedia. În plus, Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Spania, Belgia și Finlanda, precum și Elveția sunt observatori. România nu participă sub nicio formă în cadrul acestei structuri.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

6 răspunsuri

  1. Buna dimineața,nu vă supărați… până la urmă acest război a fost un ,,aranjament,, …urbanistic s-a terminat? puteți pune treburile l-a punct.Se discută de reconstrucție și oameni simpli, nevinovați sunt în continuare uciși pe…front.Cel mai important opriți Războiul…

  2. România participă doar la tranzitul de cereale ucrainean rutier,feroviar, maritim si fluvial punându-le la dispoziție toată infrastructura sa , fără nici un cost.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

6 răspunsuri

  1. Buna dimineața,nu vă supărați… până la urmă acest război a fost un ,,aranjament,, …urbanistic s-a terminat? puteți pune treburile l-a punct.Se discută de reconstrucție și oameni simpli, nevinovați sunt în continuare uciși pe…front.Cel mai important opriți Războiul…

  2. România participă doar la tranzitul de cereale ucrainean rutier,feroviar, maritim si fluvial punându-le la dispoziție toată infrastructura sa , fără nici un cost.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: