vineri

26 aprilie, 2024

1 iulie, 2020

Planul de relansare a economiei, prezentat miercuri de Guvernul Ludovic Orban menționează creșterea graduală a alocărilor pentru învățământ și cercetare, pe tot intervalul 2021-2027, fără a aminti însă procente estimative sau măcar dacă la finalul perioadei se va ajunge la 6% din PIB, după cum prevede legea.

În ceea ce privește cercetarea, sunt enumerate patru proiecte deja cunoscute, unele demarate, și formulări vagi, precum „continuarea proiectului” laserului de la Măgurele.

Prima parte se referă la rezolvarea problemei școlilor fără toaletă și finalizarea vechiului program de construire de grădinițe.

Proiecte noi:

  • 40 de campusuri școlare care să includă școală, liceu, internat, teren sport, ateliere, laboratoare, cantină (valoare
    totală de aproximativ 2 miliarde de lei)
  • reabilitarea a 40 de tabere școlare (valoare totală de aproximativ 1 miliard de lei)
  • construirea a 40 de centre de excelență, informare și documentare pentru copii (400 de milioane de lei).
  • 30 de cămine studențești care totalizează 10.244 de locuri de cazare pentru 30 de instituții de învățământ superior de stat din 13 centre universitare (1,248 miliarde de lei)
  • 100 de terenuri multifuncționale și anexe pentru handbal, baschet, volei și tenis
  • proiectul Wi-Fi Campus, cu o alocare totală de 38 milioane de euro – școlile din România vor beneficia de conexiune Wi-Fi la Internet

Cercetare:

  • Realizarea infrastructurii de cercetare ALFRED (Advanced Lead Fast Reactor European Demonstrato). Bugetul alocat proiectului este de 12 milioane de lei, iar contractorul este Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN).
  • Prin proiectul ANELIS Plus se asigură accesul comunității științifice naționale la literatura internațională pentru cercetare științifică, respectiv la principalele resurse informaționale electronice (platforme de reviste științifice electronice în format text integral și baze de date bibliografice și bibliometrice).
  • Dezvoltarea rețelei RoEduNet care conectează permanent și sigur instituțiile de învățământ de toate nivelurile, precum și centrele de cercetare din toată țara.
  • Continuarea proiectului Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics ELI NP (Laserul de la Măgurele), în condițiile în care este cea mai avansată unitate de cercetare din lume în domeniul fizicii fotonucleare.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: