marți

18 iunie, 2024

1 iulie, 2020

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) și-a propus să ia cu împrumut 4,8 miliarde de lei, în luna iulie, de la băncile comerciale, mai puțin decât cele 9,1 miliarde de lei împrumutate în iunie, dar cu același scop al refinanţării datoriei publice şi al finanţării deficitului bugetului de stat.

Deficitul  bugetar pe 2020 a fost estimat la 6,7% din PIB (circa 72,5 miliarde de lei), prin rectuificarea bugetară efectuată mai deverme, ca urmare a crizei coronavirus.

Cea mai mare parte, de 3,8 miliarde de le, vor veni din cele opt emisiuni de obligaţiuni de stat, la care s-ar adăuga alte 540 milioane de lei, din sesiuni suplimentare de oferte necompetitive aferente emisiunilor. O sesiune suplimentară are o valoare de 15% din valoarea inițială a emisiunii


Alte 1,2 miliarde de lei sunt programate să se obțină prin două emisiuni de certificate de trezorerie cu discount.
MFP și-a revizuit necesarul de finanțare din acest an, adăugând peste 33 de miliarde la programul deja coerctat în plus până la 86,9 miliarde de lei.

(Citiți și: „Creștere cu 40% a necesarului de finanțare a României pe 2020: de la 87 la 120 de miliarde”)

În 2 iulie este deja programată o licitaţie pentru certificate de trezorerie cu discount, în valoare de 600 de milioane de lei, data scadenţei fiind la 5 iulie 2021, iar pe 16 iulie o alta pentru certificate în sumă de 600 milioane lei, data scadenţei fiind 18 ianuarie 2021.

Cele opt emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark au o valoare programată de 600 de milioane lei (o emisiune), 500 de milioane lei (cinci emisiuni) şi 300 milioane lei (o emisiune) şi 200 milioane de lei (o emisiune).


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: