29 iunie, 2020

Statul va avea nevoie să împrumute 120 de miliarde de lei în acest an, necesarul brut de finanțare fiind revizuit în urma majorării deficitului bugetar, survenită pe fondul evoluției finanțelor publice în contextul pandemiei Covid-19.

Anterior, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) anticipa un necesar de finanțare de 86,9 miliarde de lei pentru acoperirea deficitului din acest an, precum și prin rostogolirea creditelor ajunse la scadență.

”Necesarul brut de finanțare la nivel guvernamental pentru anul 2020 se revizuiește la suma de 120 de miliarde de lei, determinat de nivelul previzionat de 6,7% din PIB (circa 72,5 miliarde de lei) al deficitului bugetar, urmare a primei rectificări bugetare aprobate prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 50/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, precum și de volumul datoriei de refinanțat în anul 2020, în sumă de circa 47,4 miliarde de lei”, se arată într-un document publicat de MFP.


Executivul plănuiește să finanțeze jumătate din deficit prin împrumuturi din piețele externe, se mai arată în documentul citat.

Suma planificată a fi atrasă de pe piețele externe prin emisiuni de euroobligațiuni se majorează la circa 7,7-8 miliarde de euro, iar cea de pe piața internă la circa 70 de miliarde de lei”, mai explică MFP.

În prima jumătate a acestui an, statul a împrumutat din piața internă circa 40,3 miliarde de lei, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR), centralizate de cursdeguvernare.ro. Doar în luna iunie, statul a împrumutat 9,1 miliarde de lei, peste nivelul anunțat.

La împrumuturile interne se mai adaugă cele 6,3 miliarde de euro atrase prin emisiuni de euroobligațiuni în ianuarie și în mai.


Din aceste date reiese că statul și-a asigurat până acum circa 60% din necesarul de finanțare din acest an.

Pentru a asigura un nivel optim al lichidității din piață, BNR a decis să achiziționeze la rândul său titluri de stat, de pe piața secundară, astfel încât expunerea băncilor asupra datoriei publice să poată fi controlată. În aprilie și mai, BNR a achiziționat titluri de stat în valoare de 3,5 miliarde de lei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: