vineri

21 iunie, 2024

5 iunie, 2024

În eventualitatea unui eșec politic al Ursulei von der Leyen, Verzii din Germania sunt cei care câștigă. În cazul în care von der Leyen nu ar avea suficiente voturi pentru un al doilea mandat ca președinte al Comisiei Europene – o posibilitate reală având în vedere probabilitatea ca Parlamentul European să fie considerabil mai ostil liderului german după alegerile UE din 6-9 iunie – Verzii sunt cei care nominalizează comisarul german, ridicându-și astfel semnificativ profilul partidului la Bruxelles.

Verzii câștigă dintr-un eventual eșec al Ursulei von der Leyen

Acest lucru este stipulat în acordul de coaliție dintre cele trei partide care conduc Germania — Partidul Social Democrat (SPD), Verzii și Partidul Liber Democrat (FDP), prevede că Verzii vor nominaliza un candidat pentru o funcție de top în cazul în care președintele Comisiei ”nu provine din Germania”.

Pe lista scurtă, potrivit mai multor oficiali guvernamentali germani și deputați europeni care au vorbit sub condiția anonimatului cu Politico, sunt doi politicieni pe care puțini din Europa îi urmăresc: Franziska Brantner și Sven Giegold, ambii secretari de stat în Ministerul Economiei, condus de Robert Habeck, un lider al Verzilor și vicecancelar al Germaniei.


Ambele personaje vin cu o experiență considerabilă a UE, dar Franziska Brantner (foto stânga), care este responsabil pentru politica comercială a UE în cadrul Ministerului Economiei, pare să fie în pole position pentru un potențial post în Comisie.

În prezent deputat în Bundestag-ul german, ea a fost anterior europarlamentar și este reprezentantul special al guvernului german pentru o inițiativă internațională de reducere a corupției legate de extracția materiilor prime.

Sven Giegold (foto dreapta) este considerat a fi mâna dreaptă a lui Robert Habeck, concentrându-se pe politicile legate de întreprinderile mici și mijlocii, printre altele. Anterior, a fost deputat european al Verzilor timp de peste un deceniu, inclusiv o perioadă în Comisia pentru afaceri economice și monetare. El se descrie ca fiind „angajat să reglementeze piețele financiare în interesul economiei reale și al cetățenilor”.

În cele din urmă, depinde de conducerea Verzilor să aleagă care dintre ei va fi eventual nominalizat pentru un post în Comisia Europeană.

Alți doi germani cu șanse, care preferă să facă politică la Berlin


Posibilele poziții de Comisar pe care Verzii le vizează ar implica supravegherea bugetului UE, a politicii energetice sau chiar a afacerilor externe.

Actualul ministru de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a fost menționată ca posibilă candidată pentru prestigioasa funcție de diplomat șef al UE, deținută în prezent de Josep Borrell. Se crede totuși că este foarte puțin probabil ca Baerbock să-și părăsească funcția guvernamentală, mai ales că pare să își evakueze șansele de a candida la funcția de cancelar în alegerile federale de anul viitor.

În mod similar, chiar Robert Habeck ar putea, teoretic, să opteze pentru un loc de muncă la Bruxelles, dar este văzut și el ca având ambiții mari în politica de la Berlin.

(Citește și: ”Charles Michel, în război cu Ursula von der Leyen”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: