miercuri

14 august, 2024

13 septembrie, 2021

Soldat israelian la granița cu Fâșia Gaza

Aviația israeliană a lovit, luni dimineața, o serie de ținte în Fâșia Gaza ca răspuns la rachetele lansate din teritoriul condus de Hamas. A fost a treia noapte consecutivă de lupte între cele două părți, chiar dacă ministrul de externe al Israelului, Yair Lapid, încearcă să ofere palestinienilor stimulente pentru pace, anunță Associated Press.

AP remarcă faptul că mare parte a planului lui Yair Lapid – despre care spune că a fost elaborat în consultare cu SUA și alte state – a mai fost vehiculat în trecut, dar niciodată pus în aplicare din cauza luptelor continue, a neîncrederii și diferendelor dintre părți.

Armata israeliană a anunțat că duminică noaptea au fost lansate asupra Israel trei rachete, două fiind interceptate de apărarea anti-rachetă. Ca răspuns, Israel a atacat o serie de ținte Hamas. Niciuna dintre părți nu a raportat victime.


Atacul asupra Israel a fost lansat la scurt timp după ce ministrul israelian de externe, Yair Lapid, a cerut o nouă abordare pentru a pune capăt ciclului luptelor cu Hamas, anunțând un plan de investiții internaționale în infrastructura Gaza în schimbul promisiunii Hamas de a înceta atacurile.

„Prea mult timp singurele două opţiuni au fost a cuceri Fâşia Gaza sau violenţe la nesfârşit. Or, acestea sunt două opţiuni greşite”, a declarat Yair Lapid, care a prezentat la Universitatea Reichman, în nordul Tel Aviv, iniţiativa sa numită „Economie în schimbul securităţii”.

Ministrul israelian a propus un plan în două etape, care exclude eventuale negocieri cu Hamas, mişcare considerată drept „teroristă” de către Israel.

Într-o primă fază „vor fi reparate liniile electrice, conectat gazul şi construită o uzină de desalinizare a apei” în Fâşia Gaza, teritoriu palestinian aflat sub blocada israeliană de peste 15 ani şi unde energia electrică este livrată în medie doar 12 ore pe zi.


Într-o a doua etapă, ar urma să fie construite o „legătură rutieră” între Fâşia Gaza şi Cisiordania şi o nouă zonă industrială. De altfel, în Cisiordania se află sediul Autorităţii Palestiniene, care este condusă de Mahmoud Abbas.

Pentru demararea planului, islamiştii Hamas vor trebui să promită o „stare de pace și fără violențe pe termen lung”, a adăugat Yair Lapid, care a mai precizat că în caz de violenţă, Israelul va riposta „mai puternic decât în trecut”.

Planul israelian „nu se va putea realiza fără angajamentul partenerilor noştri egipteni” şi va avea nevoie de sprijin financiar în special din partea SUA, a Uniunii Europene şi a „ţărilor din Golf începând cu Emiratele Arabe Unite”, a mai subliniat ministrul Yair Lapid.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România continuă să accelereze consumul – ca factor esențial de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: