vineri

3 mai, 2024

21 septembrie, 2020

Activul net al fondurilor private din pilonul II a revenit pe o creștere semnificativă după ce fusese afectat de declanșarea epidemiei mondiale.

De la circa 62 miliarde lei la finele anului 2019, suma totală a fondurilor acumulate pentru plata pensiilor obligatorii administrate privat coborâse spre pragul de 60 miliarde lei la finele primului trimestru dar a urcat la mijlocul anului la peste 68,5 miliarde lei, potrivit datelor comunicate oficial de ASF.

În echivalent euro, activele deținute în pilonul II de pensii au urcat în S1 2020 la circa 14 miliarde de euro, fiind în creștere cu 6,4% față de nivelul atins la finele anului trecut. Numărul celor care vor beneficia de pensii private a urcat la 7,56 milioane iar suma medie deținută a ajuns la 8.859 de lei. Am adăugat la cifrele comunicate oficial și datele operative pentru luna august de pe site-ul instituției, pentru a semnala faptul că suma medie deținută a trecut deja pragul de 9.000 de lei.


De altfel, toate fondurile de pensii obligatorii administrate privat au anunțat creșteri prin care au recuperat integral scăderile conjuncturale ale valorilor activului unitar net provocate de criza Covid. De la mijlocul acestui an se va relua avansul foarte bun înregistrat în 2019 și continuat până la finele lunii februarie 2020, când s-au produs reduceri generalizate ale cotațiilor unor acțiuni aflate în portofoliul acestor fonduri.

Reamintim că, pentru cei peste șapte milioane și jumătate de români care beneficiază de acumularea banilor în conturi proprii în pilonul II de pensii a unei cote de 3,75% din venitul salarial brut, valoarea acumulată la zi se obține prin înmulțirea numărului de unități de cont deținute cu valoarea activului unitar net (VUAN), indicatorul care reflectă evoluția pe termen mediu și lung al sumelor puse deoparte pentru ieșirea din activitate.


Numărul celor care au aderat la sistemul de pensii facultative ( pilonul III) a urcat într-un ritm mai rapid decât cel consemnat la pensiile obligatorii ( +3,18% față de +1,25% pe primul semestru al anului în curs). Doar aproximativ un participant din șase la acest sistem a avut vârsta mai mică de 35 de ani (16,54%), față de 41,71% în cazul pilonului II. De remarcat faptul că valoarea medie a unui cont din pilonul III a fost de doar 5.513 lei ( 62% din media pilonului II).

Una peste alta, a fost depășit pragul de 8 milioane de participanți la sistemul de pensii private, ceea ce face ca această formă de protejare a veniturilor pentru perioada de retragere din activitate să depășească mult impactul numeric al pensiilor clasice ca număr de beneficiari ( circa 5 milioane). Ceea ce a trebui să dea deja gândit factorilor de decizie în privința măsurilor luate.

Nu doar pentru actualii pensionari dar și pentru cei viitori, încă aflați în activitate. Și care așteaptă încă aplicarea legii prin care contribuția la pilonul II trebuia să crească, potrivit legii votate ÎN 2007 CU APLICARE INTEGALĂ DIN 2016 la 6% din venitul brut ( 5% ajustat, după mutarea contribuțiilor la salariat și nu doar 3,75% cum se practică fără nicio justificare logică în prezent).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: