19 ianuarie, 2020

Cele 7 fonduri de pensii obligatorii administrate privat (Pilonul 2) au realizat în 2019 un randament mediu de 11,8%, cea mai bună performanţă din ultimii 9 ani, potrivit unui comunicat al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

APAPR spune că recordul a avut loc pe fondul recuperării deprecierilor cauzate de efectele OUG 114/2018 în economie şi pe pieţele financiare, precum şi al evoluţiilor peste aşteptări ale Bursei de Valori de la Bucureşti (BVB).

BET, indicele de referință al BVB a urcat cu peste 35% în 2019, până la cele mai înalte niveluri după criză.


Randamentul total realizat de toate fondurile de Pilonul 2 a fost de 154% de la debutul lor în 20 mai 2008 şi până la finele anului 2019, adică un randament mediu anualizat de 8,35% pentru toată perioada de funcţionar.

Acest indicator este cu mult peste rata totală inflaţiei din perioada analizată (41,8%), respectiv rata medie anualizată a inflaţiei pentru exact aceeaşi perioadă (3,05%).

Administrarea privată a fondurilor de pensii din Pilonul 2 a dus la un câștig net de peste 2,6 miliarde de euro (12,6 miliarde de lei), din totalul activelor de 13 miliarde de euro administrate.


Aceste câștig este excluiv al celor peste 7,4 milioane de români care contribuie la acest sistem.

Suma este netă de toate comisioanele de administrare percepute, care în prezent sunt printre cele mai competitive la nivel european, în urma modificărilor operate în legislaţie în ultimul an.

Efectul nociv al OUG 114

„Performanţele fondurilor de pensii, în România şi în lume, vor avea întotdeauna o anumită volatilitate, ele reflectând îndeaproape evoluţia pieţelor financiare şi a economiei în ansamblu, pentru o structură de active reglementată. Mai mult, aceste evoluţii sunt puternic influenţate nu doar de mediul economic, ci şi de deciziile politice. Un astfel de moment a fost adoptarea la finele lunii decembrie 2018 a OUG 114/2018, care a produs scăderi bruşte şi severe ale pieţelor financiare din România, inclusiv a Bursei de la Bucureşti, unde fondurile de pensii au investiţii semnificative”, arată APAPR.

Din cauza OUG 114 randamentul cumulat al Pilonului 2 a pierdut aproape 4 puncte procentuale în mai puţin de 2 săptămâni la finalul 2018 și, pentru prima și singura dată de la înfințare, s-a înregistrat un randament anual sub rata inflaţiei în acel an.

„Orice analiză care se concentrează exclusiv pe anul 2018 şi ignoră complet rezultatele istorice cumulate excepţionale ale fondurilor de pensii este profund incorectă şi va duce invariabil la concluzii greşite”, conchide comunicatul APAPR.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: