1 aprilie, 2020

Indicii burselor europene scad cu peste 3%, miercuri înainte de prânz, ca urmare a ştirilor rele venite dinspre economiile asiatice şi din SUA, care au amplificat teama de recesiunea globală declanțșată de criza coronavirusului Covid-19.

Tendința a fost potenţată și de deciziile tot mai răspândite ale băncilor de a reduce proporția dividendelor pe care le-ar da din profiturile anului trecut, sau chiar de a nu mai da deloc dividende.

Indicele bursier paneuropean STOXX50E pierdea 3,36%, la Londra indicele FTSE 100 – 3,69%, la Frankfurt, DAX – 3,03%,  la Paris – 3,65%, iar indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB=, aflată în siajul marilor burse globale, pierdeau aproape 2%.


La Tokyo indicele bursier Nikkei pieduse 4,5% şi în China, Shanghai SE Composite Index a pierdut 0,57%, nerezistând în teritoriul pozitiv în care ajunsese adus de o uşoară revigorare a industriei în martie.

Revigorarea Chinei din martie are şanse puţine să se repete în lunile următoare, pentru că ar avea nevoie de comenzile restului lumii, care nu mai vin.

Cel mai urmărit indice bursier din lume, Dow Jones Industrial din New Zork a înregistrat cea mai mare scădere trimestrială din 1987, iar S&P 500 a consemnat cel mai grav declin de la criza financiară din 2008, ca urmare a impactului economic al pandemiei.


Starea economiei SUA este „foarte rea” şi rata şomajului ar putea creşte până la mai mult de 10%, ca urmare a restricţiilor necesare pentru a opri expansiunea epidemiei, a declarat Loretta Mester, preşedintele Băncii Rezervei Federale din Cleveland, citată de Reuters.

Sistemul Rezervei Federale (Federal Reserve), banca centrală a SUA, este format din 12 bănci de emisiune regionale, o structură păstrată din vremurile fondării Statelor Unite.

SUA este cea mai mare economie a lumii, cu o pondere de aproximativ 25% din PIB-ul mondial, iar China este a doua.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: