vineri

26 aprilie, 2024

25 ianuarie, 2022

Toate pierderile suferite de STB din cauza grevei ilegale vor fi calculate de un audit extern, după care societatea se va îndrepta împotriva organizatorilor, pentru a recupera prejudiciul, a anunțat marți directorul general al STB, Adrian Criț.

În paralel, a început analiza pentru identificarea liderilor grevei de cinci zile și se pregătesc procedurile pentru concedierea celor care au întrerupt lucrul cinci zile și, în unele cazuri, i-au forțat pe colegii lor să nu muncească.

Pierderile zilnice au fost estimate de către administrația STB la 4,8 milioane de lei, iar greva a durat cinci zile, astfel încât totalul ce le va fi imputat lliderilor greviștilor va fi de aproape 25 de milioane de lei.


”Vom face un audit extern pentru a identifica toate pierderile avute pe durata grevei, urmare a acestui audit vom lua măsurile care se impun pentru recuperarea daunelor de la cei care se fac vinovaţi, cei care au declanşat această grevă ilegală, pe care justiţia i-a considerat că au declanşat greva”, a spus directorul general al STB.

Organizatorul principal al acestui protest este considerat Vasile Petrariu, consilier general PSD în Consiliul General al Municipiului București și, totodată, președintele Sindicatului Transportatorilor, organizația cu cei mai mulți membri din STB. 

Concedierea acestuia este însă aproape impozibilă, întrucât, în calitate de lider de sindicat se bucură de o protecție suplimentară a legii, în comparație cu colegii săi.

Începe procedura de concediere a greviștilor

Deocamdată se face anchetă pentru identificarea tuturor celor care au participat la declanşarea protestului ilegal, urmând ca ei să fie cercetaţi de Comisia de disciplină, aceasta fiind prima etapă din procedura de concediere.


”Au început să vină datele respective care vor fi analizate în comisiile de cercetare disciplinară. Probabil că o să fie angajaţi concediaţi. Cu siguranţă”.

Potrivit Codului muncii, angajatorul poate dispune concedierea, ca sancțiune disciplinară, în cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern.

Caracterul grav al abaterii disciplinare, care justifică demiterea salariatului, se apreciază în funcție de consecințele faptei, precizează legea.

Vineri, greva a fost declarată ilegală de către instanță, dar ea a continuat până marți dimineața, când au ieșit pe traseu toate autobuzele, tramvaiele și troleibuzele programate.

Aproape 300 de cereri de angajare, după ce STB a anunțat că recrutează înlocuitori pentru greviști

”Este o procedură internă, în conformitate cu Contractul colectiv de muncă, practic urmează să fie efectuate nişte notificări (…)

Aşa cum precizam, căutăm vinovaţii, cei care au declanşat această grevă ilegală. Analizăm.

Credeţi-mă că sunt foarte multe solicitări de angajare urmare a anunţului postat de noi pe site. Doar astăzi s-au făcut 60 de solicitări, ieri erau 230. Contează să ne schimbăm mentalitatea”.

Întrebat ce i-a determinat pe angajaţi să revină pe traseu (unii luni seara, ceilalți marți dimineața), Adrian Criț a spus: ”Angajaţii fideli instituţiei şi cetăţeanului au conştientizat faptul că-şi vor pierde locul de muncă dacă nu revin pe traseu”.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: