vineri

7 octombrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 februarie, 2020

Pe piața autohtonă a gazelor naturale s-a înregistrat un preț – semnal de tranzacție de 70 lei / MWh, cu numai doi lei peste plafonul de 68 de lei / MWh, impus de OUG 114 / 2018, ceea ce înseamnă că este căutată o nouă tendință, iar aceasta ar putea,fi de scădere.

OUG 1 / 2020, care a eliminat plafonul de 68 de lei / MWh, este formal în vigoare, chiar dacă Senatul a respins adoptarea prevederilor acesteia în lege. Camera Deputaților va da verdictul final, fiind cameră decizională.

Pe de altă parte, chiar în eventualitatea în care plafonul va rămâne eliminat, semnalul dat de piață este mai degrabă unul privind o tendință de scădere. Piețele marchează, de obicei, schimbări mult mai consistente după dispariția unor restricții.


Prețul de 70 de lei / MWh s-a înregistrat la o singură tranzacție de volum relativ mic pe piața la termen a bursei OPCOM, cu livrare în trimestrul 2 din 2020, astfel că deocamdată nu poate fi vorba decât de un semnal.

Totuși, vremea caldă, depozitele încă pline și conjunctura externă au dus la o scădere a prețurilor pe pieţele libere, la Brusa Română de Mărfuri (BRM) din Bucureşti, ca şi pe piaţa Central European Gas Hub, de la Viena, de referință pentru România.

La BRM s-au înregistrat în februarie tranzacţii sub 69 de lei / MWh, după cele din ianuarie, de până la 75 de lei / MWh. La Viena nivelurile sunt mult mai mici, de circa 10 euro.

Curtea Constituţională (CCR) a declarat neconstituţională legea adoptată prin asumarea răspunderii Guvernului şi care a avut aceleaşi prevederi cu OUG 1 / 2020, emisă ulterior ca urmare a constestării legii la CCR.


Ordonanța rămâne în vigoare cel puțin până când Camera Deputaților va decide în privința ei, după ce Senatul a respins transformarea în lege a OUG 1 / 2020.

Piața ar putea da însă argumente mai solide, între timp, pentru ca decizia Senatului să fie întoarsă în Camera Deputaților, arătând că nu mai este nevoie de plafonarea prețului la gazele pentru populație, așa cum a prevăzut OUG 114.

În august anul trecut, Comisia de Industrii și servicii din Camera Deputaților a votat în unanimitate abrogarea prevederilor din OUG 114 / 2018 care a plafonat preţurile la energia electrică și la gazele naturale livrate populației.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

13 state membre UE au semnat o scrisoare prin care solicită Bruxelles-ului să propună un plafon de preț la gaz la reuniunea miniștrilor UE de energie de săptămâna

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: