joi

18 aprilie, 2024

18 ianuarie, 2017

FOTO: cariereonline.ro

Piaţa de fuziuni şi achiziţii (M&A) din România este în creştere cu 23% în 2016, până la 3,4 – 4 miliarde de euro, de la aproximativ 2,7 miliarde de euro în anul anterior, a declarat miercuri, Ioana Filipescu, citată de Agerpres.

Ioana Filipescu este consultant în fuziuni şi achiziţii, partener în cadrul Deloitte România.

Anul 2016 a fost unul excepţional de bun în M&A, atât din punctul de vedere al volumului, între 3,4 şi patru miliarde de euro, dar şi ca număr de tranzacţii, valoare medie a unei tranzacţii, dar şi după numărul de tranzacţii mari. Sfârşitul de an a fost decisiv în evoluţia pieţei”, a explicat Ioana Filipescu.


În România, în 2016 au fost realizate 85 de tranzacţii de peste cinci milioane de euro şi trei mega-tranzacţii, de peste 500 de milioane de euro. Valoarea medie a unei tranzacţii a fost de 43 de milioane de euro, potrivit datelor Deloitte România.

Cele mai importante tranzacţii, după volumul total, s-au realizat în domeniul FMCG (fast moving consumers goods), în sumă de 856 de milioane de euro, urmat de oil&gas, cu un total al tranzacţiilor de 595 de milioane de euro, şi de retail, cu 533 de milioane de euro.

Anul 2016 se remarcă prin vânzarea lanțului de retail Profi, pentru 533 de milioane de euro, fondului de investiţii Mid Europa Partners, cea a Medlife prin Bursa de Valori Bucureşti (BVB), de 51 de milioane de euro și achiziția pachetului de 30% din E.ON Distribuție România de către Allianz.

Citiţi şi

Capitaluri 2017: Sectoarele legate de consumatorul final sunt favoritele tranzacțiilor private equity și M&A

Totuşi, piaţa domestică este foarte slabă, iar tranzacţiile urmăresc curba de investiţi străine directe, potrivit Ioanei Filipescu.


Activitatea a crescut în perioada 2000 – 2008, începând din 2009 s-a prăbuşit până în 2014 şi apoi a început să crească. 2015 a fost unul foarte bun, cu tranzacţii de 2,7 miliarde de euro. Este acesta un trend? Este greu de spus, pentru că este o piaţă mică”, a mai spus Ioana Filipescu.

Pentru 2017, reprezentanţii Deloitte se aşteaptă la o piaţă de M&A de aproximativ 3 (trei) miliarde de euro, ca urmare a reducerii numărului de mega-tranzacţii.
Anul acesta, am putea asista la mega-tranzacţii în domeniul financial services sau în energie, susţine Ioana Filipescu

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: