La obiect

Inflaţia rămâne peste 4% – revenirea spre 3% se amână pentru cel mai devreme T2 din 2020

Preţurile de consum pentru populaţie au crescut în luna mai 2019 cu 0,46%, valoare aproape identică cu cea din aceeaşi lună a anului anterior (+0,47%).… Mai mult

12.06.2019

Analiză

Dobânzile real negative la depozite şi consecinţele lor

Pe fondul discuţiilor eterne privind ratele la credite şi problemele cu care se confuntă persoanele care au luat împrumut, pare că a fost scăpată din… Mai mult

11.06.2019

La obiect

Harta proiectelor strategice: România scoate la licitație pentru explorare alte 28 de perimetre de petrol și gaze. Marea provocare

După aproape 10 ani de amânări, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) va scoate la licitație pentru concesionare 28 de perimetre de petrol și gaze… Mai mult

11.06.2019

La obiect

Primarii marilor orașe, față în față cu ”falimentul nedeclarat” al Bucureștiului

Gabriela Firea a anunțat vineri, după trei ani de la preluarea mandatului de primar al Capitalei, că PMB și primăriile de sector ”se află în… Mai mult

10.06.2019

Cronicile

Phil Hogan: Pesta din România are impact asupra statelor vecine, asupra comerțului cu porci al UE

de Mariana Bechir , 13.9.2018

Premierul Viorica Dăncilă, comisarul european Phil Hogan și ministrul Agriculturii, Petre Daea

Epidemia de pestă porcină din România are un impact asupra statelor vecine, asupra comerțului cu porci al UE și asupra piețelor, a declarat comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, aflat în vizită la București.

Oficialul european a explicat că unul dintre subiecte a fost cel al stabilirii zonelor roșii, calibrarea acestora astfel încât epidemia să poată fi controlată:

Sunt foarte mulțumit de nivelul de cooperare între guvern și CE și am analizat azi să vedem cum putem să ajutăm mai mult cu măsuri de asistență veterinară și supraveghere, ceea ce va angaja susținere în CE împreună cu comisarul Vytenis Andriukaitis (pentru sănătate și siguranță alimentară – n. red.).

Cel mai important este să fie oprită răspândirea bolii. Am discutat azi cu ministrul despre zonele roșii să vedem focusul potrivit pe zonele relevante și voi raporta comisarului relevant, Andriukaitis.

România are o problemă cu ceea ce se numește regionalizarea PPA. De aici și diferențele dintre hărțile difuzate de Comisia Europeană și cea a ANSVSA.

În România, focarul se limitează la unitatea administrativ-teritorială, pe când în practica europeană zona roșie, cu măsuri speciale, se instituie pe o rază de la focar.

Abia în ultimele propuneri ale Grupului Naţional de Experţi se recomandă depopularea în jurul fermelor pe o rază de minim 10 km în jurul exploataţiilor afectate de virus, cu interdicția de a mai crește porci în gospodăriile din acest perimetru, pe o anumită perioadă, ce nu a fost stabilită încă.

Acum, de exemplu, deși sunt două sate așezate unul în continuarea celuilat, măsurile speciale sunt impuse doar în cel unde a fost identificat focarul, chiar dacă distanța de la focar până la următorul sat este de doar un kilometru.

La aceste recalibrări logice ale zonelor roșii se referă comisarul european, pentru a avea rezultate în combaterea PPA.

Phil Hogan nu garantează că se vor acorda ajutoare din partea UE

Comisarul Hogan s-a referit și la posibilul ajutor financiar al UE, dar nu a făcut nicio afirmație categorică în acest sens:

Ministrul m-a notificat recent despre intenția de a primi asistența CE pentru a ajuta financiar  fermierii în această situație dificilă, dacă va trebui să oprească producția din cauza implementării programului pe pesta porcină.

Am discutat azi posibilele soluții, dacă se va putea ceva ajutor financiar fermierilor afectați.

Fostul comisar european Dacian Cioloș explica de curând că eventuala decontarea din bani europeni a unui procent din despăgubirile acordate gospodăriilor și fermelor va depinde exact de gradul în care România a respectat măsurile de biosecuritate. Există riscul ca Bucureștiului să-i fie refuzate fodnurile europene, întrucât nu a instituit măsurile minim necesare în combaterea PPA.

75% din porcii crescuți în gospodăriile din UE, în România

Evoluția fulminantă a PPA în România reprezintă o amenințare pentru întreaga Europă, mai ales în condițiile în care aceasta este țara cu cel mai mare număr de gospodării în care se cresc porci, iar gospodăriile sunt locurile unde sunt cel mai puțin respectate regulile pentru împiedicarea extinderii pestei.

Acest număr mare de gospodării cu porci a dus la numărul mare de cazuri identificate într-un timp foarte scurt, a explicat Phil Hogan:

Lucrăm cu toții pentru rezolvarea acestei situații foarte dificile. 75% din porcii crescuți în spatele curții, din UE, sunt în România. (…)

Faptul că avem un nivel semnificativ al detecției bolii în ultimele câteva luni, 800 de ferme,  este o indicație clară că controlul este făcut.

Sigur, este un număr mare al cazurilor de boală într-o perioadă atât de scurtă. Pe termen scurt trebuie să oprim răspândirea bolii. 

Are un impact asupra statelor vecine, asupra comerțului cu porci al UE, asupra piețelor și trebuie să ajutăm fermierii să ia măsurile de securitate necesare.

În România, anul trecut erau înregistrați 4,406 milioane de porci, iar numărul total în UE era de peste 150 de milioane.

PPA, de neoprit – 76 de noi focare, într-o săptămână, peste 230.000 de  porci deja uciși

Conform ultimelor date oferite de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), transmise joi, 13 septembrie:

 • porcină africană evoluează în 207 localităţi din 12 judeţe
 • există un număr total de 898 de focare (dintre care 13 în exploataţii comerciale industriale, unul în abatorul aparţinând unei ferme şi unul într-o exploataţie comercială de tip A)
 • 57 de cazuri la mistreţi

Situația din 6 septembrie:

 • PPA confirmată în 11 județe, în 190 de localități
 • un număr total de 826 de focare (dintre care 11 în exploatații comerciale industriale, unul în abatorul aparținând unei ferme și unul într-o exploatație comercială de tip A)
 • 46 de cazuri la mistreți.

Comparând notificările din UE, situația din România este dezastruoasă – în ultima săptămână au apărut 94 de noi focare, în întreaga Europă, din care:

 • 80 sunt în țara noastră
 • șase cazuri noi confirmate în Italia
 • șase în Ucraina
 • două focare în Polonia
 • niciunul în Bulgaria, care are un singur focar, identificat pe 31 august
Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 13.9.2018

Lăsați un comentariu


pagina-conferinte

Conferința „Cum aducem administrația publică în era digitală”

Ioana Morovan

București, 19 iunie 2019 Organizator: CursDeGuvernare.ro Speakeri: Oficiali din Ministerul Comunicațiilor și Agențiile de resort, antreprenori și alți reprezentanți ai companiilor, reprezentanți ai autorităților locale,… Mai mult

Stiri

Factura electronică la achiziții publice, proiect de lege aprobat de guvern

Razvan Diaconu

Guvernul a adoptat în ședința sa de joi proiectul de Lege privind facturarea electronică în domeniul achizițiilor publice. Actul normativ, inițiat de Ministerul Comunicațiilor și… Mai mult

Europa

UE a prelungit cu un an sancțiunile dictate împotriva Rusiei după anexarea Peninsulei Crimeea

Iulian Soare

Consiliul European a bifat rapid un prim punct aflat pe ordinea de zi a reuniunii de joi de la Bruxelles: a adoptat prelungirea cu un… Mai mult

Europa

Boris Johnson câștigă și al patrulea tur de scrutin pentru alegerea președintelui Partidului Conservator

Iulian Soare

Boris Johnson, fost ministru de Externe și suporter înflăcărat al Brexit, a câștigat joi un al patrulea scrutin organizat de Partidul Conservator pentru desemnarea succesorului… Mai mult

Europa

România – țara UE cu cel mai mare risc de a muri într-un accident rutier, Bulgaria scade accelerat numărul victimelor de când și-a făcut autostrăzi

Mariana Bechir

România a înregistrat și anul trecut cea mai mare rată a mortalității rutiere din UE, cu 96 de decese la un milion de locuitori în… Mai mult

Stiri

Guvernul Dăncilă amână reglementarea serviciilor ridesharing

Vladimir Ionescu

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat în debutul şedinţei de Guvern de joi că va fi discutată, în prima lectură, soluţia legislativă pentru organizarea şi funcţionarea… Mai mult

Stiri

Registru național cu persoanele care au comis infracţiuni sexuale – lege promulgată

Mariana Bechir

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea care permite identificarea rapidă, prin intermediul Registrului naţional automatizat, a persoanelor care au comis infracţiuni sexuale. Legea, inițiată… Mai mult