La obiect

Cât de realistă este o mai mare implicare a NATO în Orientul Mijlociu – cifre la zi ale prezenței militare în regiune

A fost decizia lui Donald Trump să nu escaladeze militar conflictul cu Iran și să mute confruntarea cu Teheran în domeniul economic. ”Plasa de siguranță”… Mai mult

09.01.2020

La obiect

Catastrofalul mecanism de prevenție din Sănătatea românească: studiu de caz – cancerul la sân. Bulgaria stă de 100 de ori mai bine ca noi

Eurostat prezintă un infografic elocvent pentru abordarile din sistemul de sănătate și pentru modul de a gândi al românilor. Care, din acest punct de vedere,… Mai mult

09.01.2020

Analiză

Deficitul comercial la 11 luni a depășit 7% din PIB: Sectorul de mașini, pe minus de 3 luni

Deficitul comercial pe luna noiembrie 2019 a fost de 1.490,9 milioane euro, cu aproape cinci procente mai mic față de aceeaşi lună a anului trecut,… Mai mult

09.01.2020

Analiză

O problemă-cheie pentru dezvoltarea României: unde au ajuns decalajele în profil teritorial

Decalajele în materie de PIB/locuitor între regiunile României se vor reduce până în anul 2023 dar, în majoritatea cazurilor, pe baza amplificării declajelor între județele… Mai mult

08.01.2020

Cronicile

Phil Hogan: Pesta din România are impact asupra statelor vecine, asupra comerțului cu porci al UE

de Mariana Bechir , 13.9.2018

Premierul Viorica Dăncilă, comisarul european Phil Hogan și ministrul Agriculturii, Petre Daea

Epidemia de pestă porcină din România are un impact asupra statelor vecine, asupra comerțului cu porci al UE și asupra piețelor, a declarat comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, aflat în vizită la București.

Oficialul european a explicat că unul dintre subiecte a fost cel al stabilirii zonelor roșii, calibrarea acestora astfel încât epidemia să poată fi controlată:

Sunt foarte mulțumit de nivelul de cooperare între guvern și CE și am analizat azi să vedem cum putem să ajutăm mai mult cu măsuri de asistență veterinară și supraveghere, ceea ce va angaja susținere în CE împreună cu comisarul Vytenis Andriukaitis (pentru sănătate și siguranță alimentară – n. red.).

Cel mai important este să fie oprită răspândirea bolii. Am discutat azi cu ministrul despre zonele roșii să vedem focusul potrivit pe zonele relevante și voi raporta comisarului relevant, Andriukaitis.

România are o problemă cu ceea ce se numește regionalizarea PPA. De aici și diferențele dintre hărțile difuzate de Comisia Europeană și cea a ANSVSA.

În România, focarul se limitează la unitatea administrativ-teritorială, pe când în practica europeană zona roșie, cu măsuri speciale, se instituie pe o rază de la focar.

Abia în ultimele propuneri ale Grupului Naţional de Experţi se recomandă depopularea în jurul fermelor pe o rază de minim 10 km în jurul exploataţiilor afectate de virus, cu interdicția de a mai crește porci în gospodăriile din acest perimetru, pe o anumită perioadă, ce nu a fost stabilită încă.

Acum, de exemplu, deși sunt două sate așezate unul în continuarea celuilat, măsurile speciale sunt impuse doar în cel unde a fost identificat focarul, chiar dacă distanța de la focar până la următorul sat este de doar un kilometru.

La aceste recalibrări logice ale zonelor roșii se referă comisarul european, pentru a avea rezultate în combaterea PPA.

Phil Hogan nu garantează că se vor acorda ajutoare din partea UE

Comisarul Hogan s-a referit și la posibilul ajutor financiar al UE, dar nu a făcut nicio afirmație categorică în acest sens:

Ministrul m-a notificat recent despre intenția de a primi asistența CE pentru a ajuta financiar  fermierii în această situație dificilă, dacă va trebui să oprească producția din cauza implementării programului pe pesta porcină.

Am discutat azi posibilele soluții, dacă se va putea ceva ajutor financiar fermierilor afectați.

Fostul comisar european Dacian Cioloș explica de curând că eventuala decontarea din bani europeni a unui procent din despăgubirile acordate gospodăriilor și fermelor va depinde exact de gradul în care România a respectat măsurile de biosecuritate. Există riscul ca Bucureștiului să-i fie refuzate fodnurile europene, întrucât nu a instituit măsurile minim necesare în combaterea PPA.

75% din porcii crescuți în gospodăriile din UE, în România

Evoluția fulminantă a PPA în România reprezintă o amenințare pentru întreaga Europă, mai ales în condițiile în care aceasta este țara cu cel mai mare număr de gospodării în care se cresc porci, iar gospodăriile sunt locurile unde sunt cel mai puțin respectate regulile pentru împiedicarea extinderii pestei.

Acest număr mare de gospodării cu porci a dus la numărul mare de cazuri identificate într-un timp foarte scurt, a explicat Phil Hogan:

Lucrăm cu toții pentru rezolvarea acestei situații foarte dificile. 75% din porcii crescuți în spatele curții, din UE, sunt în România. (…)

Faptul că avem un nivel semnificativ al detecției bolii în ultimele câteva luni, 800 de ferme,  este o indicație clară că controlul este făcut.

Sigur, este un număr mare al cazurilor de boală într-o perioadă atât de scurtă. Pe termen scurt trebuie să oprim răspândirea bolii. 

Are un impact asupra statelor vecine, asupra comerțului cu porci al UE, asupra piețelor și trebuie să ajutăm fermierii să ia măsurile de securitate necesare.

În România, anul trecut erau înregistrați 4,406 milioane de porci, iar numărul total în UE era de peste 150 de milioane.

PPA, de neoprit – 76 de noi focare, într-o săptămână, peste 230.000 de  porci deja uciși

Conform ultimelor date oferite de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), transmise joi, 13 septembrie:

 • porcină africană evoluează în 207 localităţi din 12 judeţe
 • există un număr total de 898 de focare (dintre care 13 în exploataţii comerciale industriale, unul în abatorul aparţinând unei ferme şi unul într-o exploataţie comercială de tip A)
 • 57 de cazuri la mistreţi

Situația din 6 septembrie:

 • PPA confirmată în 11 județe, în 190 de localități
 • un număr total de 826 de focare (dintre care 11 în exploatații comerciale industriale, unul în abatorul aparținând unei ferme și unul într-o exploatație comercială de tip A)
 • 46 de cazuri la mistreți.

Comparând notificările din UE, situația din România este dezastruoasă – în ultima săptămână au apărut 94 de noi focare, în întreaga Europă, din care:

 • 80 sunt în țara noastră
 • șase cazuri noi confirmate în Italia
 • șase în Ucraina
 • două focare în Polonia
 • niciunul în Bulgaria, care are un singur focar, identificat pe 31 august
Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 13.9.2018

Lăsați un comentariu


Stiri

Ludovic Orban: Gazoductul BRUA se va interconecta cu TurkStream prin Bulgaria

Adrian N Ionescu

Gazoductul BRUA, prin care UE își propune să diversifice aprovizionarea Europei cu surse din afara Rusiei, se va putea aproviziona prin Bulgaria cu gaze rusești… Mai mult

Stiri

Productivitatea pe salariat după tipurile de întreprinderi – comerțul înaintea industriei

Marin Pana

Potrivit datelor  INS pentru referitoare la activitatea întreprinderilor din industrie, construcţii, comerţ şi servicii de piaţă (date provizorii), cea mai mare productivitate pe salariat în… Mai mult

Stiri

Creștere a natalității la Cluj-Napoca, fără politici demografice speciale. Doar politici de creștere a calității vieții și locuirii

Vladimir Ionescu

În Cluj-Napoca s-au născut cu 25% mai mulți copii în 2019 față de 2008. Tinerii încep din ce în ce mai mult să pună accentul… Mai mult

Stiri

Șeful Poliției Câmpia Turzii iese la pensie la 51 de ani: a fost prins băut la volan

Vladimir Ionescu

Șeful Poliției Câmpia Turzii, Dorel Florian Fodorean, s-a pensionat la 51 de ani, după ce a refuzat, recent, să sufle în etilotest „din motive medicale”,… Mai mult

Digital

Premierul Orban despre digitalizarea ANAF: Ducem problema evaziunii în CSAT, procedurile de licitație vor fi rapide

Adrian N Ionescu

În cazul în care Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) va considera că evaziunea fiscală este o ameninţare la adresa siguranţei naţionale, Guvernul va… Mai mult

Europa

Libia – Summit la Berlin: Eforturi de a readuce taberele ostile la negocieri și de a debloca producția de țiței în estul țării

Adrian N Ionescu

Reprezentanții marilor puteri, ai Turciei, țărilor arabe, ai ONU și ai Africii încă încearcă, duminică seara, să convingă cele două tabere ostile din Libia să… Mai mult

Stiri

Ministrul Mediului promite cea mai amplă campanie de împădurire din istoria României. La primăvară

Vladimir Ionescu

În primăvara acestui an, va demara o campanie de împădurire a terenurilor degradate în vederea protejării solului, a refacerii echilibrului hidrologic şi a îmbunătăţirii condiţiilor… Mai mult