Chestiunea

Ups! Economia UE încetineşte, iar asta ne va afecta implacabil

Economia Uniunii Europene a consemnat în al doilea trimestru din 2019 cele mai slabe performanţe din ultimii cinci ani, cu o creştere trimestrială redusă (… Mai mult

06.08.2019

Analiză

Rectificare cu ce? România are cel mai mic raport venituri bugetare/PIB. Hiba majoră a deficitului de 3%

România a fost anul trecut ţara din UE cu cele mai mici venituri bugetare raportat la PIB, potrivit datelor publicate de Eurostat (cu excepţia Irlandei,… Mai mult

05.08.2019

La obiect

Producția agricolă – creştere pe sectorul vegetal, scădere îngrijorătoare pe zootehnie

Valoarea producției agricole a crescut în 2018 cu 7,2% față de anul precedent, potrivit datelor comunicate de INS. Ponderea sectorului vegetal a trecut pragul de… Mai mult

05.08.2019

Analiză

Precizări și observații importante pe deficitul bugetar

Recentul comunicat al Eurostat referitor la soldul execuţiei bugetare pe primul trimestru din 2019 (-4,5% din PIB zice organismul de statistică al Uniunii, -0,5% din… Mai mult

05.08.2019

Cronicile

Phil Hogan: Pesta din România are impact asupra statelor vecine, asupra comerțului cu porci al UE

de Mariana Bechir , 13.9.2018

Premierul Viorica Dăncilă, comisarul european Phil Hogan și ministrul Agriculturii, Petre Daea

Epidemia de pestă porcină din România are un impact asupra statelor vecine, asupra comerțului cu porci al UE și asupra piețelor, a declarat comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, aflat în vizită la București.

Oficialul european a explicat că unul dintre subiecte a fost cel al stabilirii zonelor roșii, calibrarea acestora astfel încât epidemia să poată fi controlată:

Sunt foarte mulțumit de nivelul de cooperare între guvern și CE și am analizat azi să vedem cum putem să ajutăm mai mult cu măsuri de asistență veterinară și supraveghere, ceea ce va angaja susținere în CE împreună cu comisarul Vytenis Andriukaitis (pentru sănătate și siguranță alimentară – n. red.).

Cel mai important este să fie oprită răspândirea bolii. Am discutat azi cu ministrul despre zonele roșii să vedem focusul potrivit pe zonele relevante și voi raporta comisarului relevant, Andriukaitis.

România are o problemă cu ceea ce se numește regionalizarea PPA. De aici și diferențele dintre hărțile difuzate de Comisia Europeană și cea a ANSVSA.

În România, focarul se limitează la unitatea administrativ-teritorială, pe când în practica europeană zona roșie, cu măsuri speciale, se instituie pe o rază de la focar.

Abia în ultimele propuneri ale Grupului Naţional de Experţi se recomandă depopularea în jurul fermelor pe o rază de minim 10 km în jurul exploataţiilor afectate de virus, cu interdicția de a mai crește porci în gospodăriile din acest perimetru, pe o anumită perioadă, ce nu a fost stabilită încă.

Acum, de exemplu, deși sunt două sate așezate unul în continuarea celuilat, măsurile speciale sunt impuse doar în cel unde a fost identificat focarul, chiar dacă distanța de la focar până la următorul sat este de doar un kilometru.

La aceste recalibrări logice ale zonelor roșii se referă comisarul european, pentru a avea rezultate în combaterea PPA.

Phil Hogan nu garantează că se vor acorda ajutoare din partea UE

Comisarul Hogan s-a referit și la posibilul ajutor financiar al UE, dar nu a făcut nicio afirmație categorică în acest sens:

Ministrul m-a notificat recent despre intenția de a primi asistența CE pentru a ajuta financiar  fermierii în această situație dificilă, dacă va trebui să oprească producția din cauza implementării programului pe pesta porcină.

Am discutat azi posibilele soluții, dacă se va putea ceva ajutor financiar fermierilor afectați.

Fostul comisar european Dacian Cioloș explica de curând că eventuala decontarea din bani europeni a unui procent din despăgubirile acordate gospodăriilor și fermelor va depinde exact de gradul în care România a respectat măsurile de biosecuritate. Există riscul ca Bucureștiului să-i fie refuzate fodnurile europene, întrucât nu a instituit măsurile minim necesare în combaterea PPA.

75% din porcii crescuți în gospodăriile din UE, în România

Evoluția fulminantă a PPA în România reprezintă o amenințare pentru întreaga Europă, mai ales în condițiile în care aceasta este țara cu cel mai mare număr de gospodării în care se cresc porci, iar gospodăriile sunt locurile unde sunt cel mai puțin respectate regulile pentru împiedicarea extinderii pestei.

Acest număr mare de gospodării cu porci a dus la numărul mare de cazuri identificate într-un timp foarte scurt, a explicat Phil Hogan:

Lucrăm cu toții pentru rezolvarea acestei situații foarte dificile. 75% din porcii crescuți în spatele curții, din UE, sunt în România. (…)

Faptul că avem un nivel semnificativ al detecției bolii în ultimele câteva luni, 800 de ferme,  este o indicație clară că controlul este făcut.

Sigur, este un număr mare al cazurilor de boală într-o perioadă atât de scurtă. Pe termen scurt trebuie să oprim răspândirea bolii. 

Are un impact asupra statelor vecine, asupra comerțului cu porci al UE, asupra piețelor și trebuie să ajutăm fermierii să ia măsurile de securitate necesare.

În România, anul trecut erau înregistrați 4,406 milioane de porci, iar numărul total în UE era de peste 150 de milioane.

PPA, de neoprit – 76 de noi focare, într-o săptămână, peste 230.000 de  porci deja uciși

Conform ultimelor date oferite de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), transmise joi, 13 septembrie:

 • porcină africană evoluează în 207 localităţi din 12 judeţe
 • există un număr total de 898 de focare (dintre care 13 în exploataţii comerciale industriale, unul în abatorul aparţinând unei ferme şi unul într-o exploataţie comercială de tip A)
 • 57 de cazuri la mistreţi

Situația din 6 septembrie:

 • PPA confirmată în 11 județe, în 190 de localități
 • un număr total de 826 de focare (dintre care 11 în exploatații comerciale industriale, unul în abatorul aparținând unei ferme și unul într-o exploatație comercială de tip A)
 • 46 de cazuri la mistreți.

Comparând notificările din UE, situația din România este dezastruoasă – în ultima săptămână au apărut 94 de noi focare, în întreaga Europă, din care:

 • 80 sunt în țara noastră
 • șase cazuri noi confirmate în Italia
 • șase în Ucraina
 • două focare în Polonia
 • niciunul în Bulgaria, care are un singur focar, identificat pe 31 august
Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 13.9.2018

Lăsați un comentariu


Stiri

Oficial: ”80% din managerii de spital nu au ce căuta în sistem”

Mariana Bechir

Aproximativ 80% dintre managerii de spitale “nu au ce căuta în sistemul de sănătate”, a declarat luni ministrul Sorina Pintea, într-o conferință de presă organizată… Mai mult

Stiri

Servicii de lobby în SUA, beneficiar Călin Popescu Tăriceanu: 50.000 dolari și 170.000 euro

Razvan Diaconu

Călin Popescu Tăriceanu a plătit servicii de lobby și consultanță anul acesta în America în valoare de 50 de mii de dolari și 170 de… Mai mult

Stiri

Bundesbank avertizează că economia germană ar putea intra în recesiune în T3

Adrian N Ionescu

Cea mai mare economie a Europei ar putea să-și continue peste vară contracția din trimestrul doi, potrivit unui raport al băncii centrale a Germaniei, Bundesbank,… Mai mult

Stiri

Babeș-Bolyai și Universitatea București, singurele din România în Top 1.000 Shanghai Ranking

Mariana Bechir

Doar două din cele 93 de universități de stat și particulare din România apar în Clasamentul Shanghai 2019 (Academic Ranking of World Universities), care cuprinde… Mai mult

Stiri

Romgaz anunță asocieri cu ”companii petroliere gigant” pentru noi concesiuni în Marea Neagră

Razvan Diaconu

Producătorul naţional de gaze, Romgaz, se află în discuţii cu companii-gigant la nivel mondial din sectorul petrolier, alături de care analizează participarea la runda a… Mai mult

Stiri

Romgaz analizează o investiție în terminalul de gaze naturale lichefiate din Alexandropolis, Grecia

Adrian N Ionescu

Producătorul naţional de gaze, Romgaz (SNG), analizează posibilitatea de a intra în acţionariatul companiei care realizează terminalul de gaz natural lichefiat (GNL) de la Alexadropolis,… Mai mult

Stiri

Document / Primăria Capitalei impune vinietă de acces în oraș inclusiv autoturismelor electrice înmatriculate în țară

Razvan Diaconu

Primăria Capitalei a publicat proiectul de hotărâre în baza căruia ar urma să se decidă că, începând cu data de 1 ianuarie 2020, autovehicolele poluante… Mai mult