sâmbătă

2 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 septembrie, 2019

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au constatat, vineri, că fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a fost colaborator al Securităţii. Decizia nu este definitivă, Traian Băsescu putând să o atace cu recurs, ceea ce a anunțat că va face.

Traian Băsescu este astăzi europarlamentar și a fost Președinte al României pentru 2 mandate.

”Admite acţiunea. Constată calitatea de colaborator al Securităţii în privinţa pârâtului Băsescu Traian”, se arată în minuta judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti citată de Mediafax.


Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au judecat o acțiune a Consiliului Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii (C.N.S.A.S.), care a lăsat în sarcina instanței să stabilească eventuala calitate de colaborator al Securităţii pentru Traian Băsescu.

CNSAS i-a eliberat lui Traian Băsescu de cinci ori, în timp, adeverință de necolaborare cu Securitatea.

Ultima dată, Traian Băsescu a fost verificat din oficiu în primăvară, în postura de candidat la europarlamentare, iar cercetarea ar fi fost făcută de un angajat al Direcției de Investigații care a fost anterior salariat al SRI.

Cercetătorul ar fi lucrat individual la cazul Traian Băsescu, fără să spună nimănui nimic, și în final a pus pe masa Colegiului CNSAS un raport ce contrazice toate afirmațiile făcute până acum de fostul președinte, dar și adeverințele precedente.


Perioada la care se referă investigația nu este cea în care Traian Băsescu a lucrat la Anvers, așa cum s-a speculat până acum, ci aceea în care era student la Institutul de Marină din Constanța.

Cercetătorul CNAS, fost angajat SRI, ar fi descoperit dosarul de rețea, ce conține doar coperțile pe microfilm, dar și două note informative ale lui Traian Băsescu aflate în dosarele altor persoane, care aveau dosare de urmărire informative (DUI).

Dosarul de rețea este practic gol, deci nu conține un angajament cu Securitatea, dar pe copertă apare numărul dosarului, numele real și numele conspirativ.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Traian Băsescu a infirmat întotdeauna că ar fi avut relații cu Securitatea. Pe 5 septembrie însă, în fața instanței de la Curtea de Apel București, Traian Băsescu a declarat: ”Eu nu am știut că contrainformațiile militare reprezintă Securitatea. Niciodată n-am știut că mi s-a dat un nume conspirativ.”

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: