miercuri

7 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

30 noiembrie, 2016

opec-harta

Prețul petrolului a crescut cu circa  7% miercuri, în vreme ce marii producători de petrol ai lumii, grupați în OPEC, încearcă să ajungă la un compromis privind reducerea producției.

Prețul petrolului Brent la contractele futures a crescut cu 3,33 USD până la 49,71 USD / baril, miercuri la ora 11.02 GMT.


Este cea mai mare creștere de o zi din ultimele nouă luni. O tonă de petrol are circa șapte barili, în funcție de densitate.

Miercuri dimineață, Arabia Saudită a lansat o propunere de compromis pe adresa Iranului, privind o eventuală reducere a producției de petrol. Oficialii iranieni nu au respins-o, dar pot oricând îngheța cursul negocierilor, care au  început miercuri la prânz în Viena, potrivit Reuters.

Reuniunea de la Viena a reprezentanților celor 14 țări membre ale Organițației Țărilor Producătoare de Petrol (OPEC) are loc după ce Arabia Saudită și Iranul,  marii rivali majori din interiorul organizației, s-au arătat mai dispuși ca de obicei să  facă anumite concesii, față de pozițiile anterioare.

Arabia Saudită dorește reducerea producției astfel încât prețul petrolului să crească și presiunea  dificultăților bugetare să se reducă.


La rândul său, Iranul preferă să producă mult, pentru a recupera cât mai mult din pierderile perioadei în care sancțiunile internaționale i-au interzis exportul.

Totuși, înaintea începerii reuniunii OPEC, ministrul saudit de energie Khalid al-Falih a declarat Riadul este pregătit să accepte o mare reducere a producției „pe cont propriu” și, totodată, nu va mai cere Iranului decât să revină la nivelul de producție de dinainte de impunerea sancțiunilor.

Declarația ministrului Khalid al-Falih este considerată de observatori un compromis al Arabiei Saudite, care insistase ca Iranul să participe „pe deplin” la orice campanie de reducere, potrivit Reuters.

La rândul său, Iranul trimisese, marți, o scrisoare la OPEC,  spunând că vrea ca Arabia Saudită să reducă producția cu până la un milion de barili pe zi, mai mult decât Riadul a fost dispus să accepte.

Tonul s-a schimbat miercuri: „Sunt optimist”, a declarat ministrul iranian al petrolului, Bijan Zanganeh, adăugând că Rusia este gata să reducă producția. Rusia nu face parte din OPEC și este, de principiu, împotriva reducerii producției.

„Moscova a convenit să reducă producția după  ce noi (OPEC, n.r.) vom fi decis” acest lucru, a spus Zanganeh, citat de Reuters.

 

 

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

În timp ce România negociază cu Austria  – prin vizita ministrului Bode la Viena  –  un vot favorabil pe 8 decembrie pentru primirea în spațiul Schengen, nici compania

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: