fbpx

Analiză

Țara fermelor țărănești, pe ultimele locuri la agricultura Bio. Piedicile și potențialul

Cel mai mare număr de ferme (cele mai multe familiale) din UE se află în România (circa 3,5 milioane), dar acest lucru nu pare să… Mai mult

22.04.2021

Europa

Harta sumbră a unei probleme amânate la infinit: Infrastructura CFR

Anul 2021, declarat de UE Anul transportului feroviar, dă startul în Europa unor investiții de amploare ce ar trebui să aibă ca efect transferarea, până… Mai mult

22.04.2021

La obiect

Ocuparea a păstrat anul trecut ținta stabilită prin strategia Europa 2020. Problemele, la tineret şi la vârsta a treia

Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de 20 – 64 de ani s-a menținut anul trecut la 70,8%, potrivit datelor comunicate de INS. Valoarea… Mai mult

21.04.2021

Europa

Criza cipurilor: VW & Toyota vs. Apple – sau de la erorile de calibrare a cererii la creșterea bruscă a comunicațiilor

Grupul Volkswagen a emis la începutul acestei săptămâni cel mai recent avertisment privind efectele crizei cip-urilor, care ar putea duce la probleme de producție a… Mai mult

21.04.2021

Petrochimia – o ”gaură” de 7 miliarde euro la deficitul comercial

de Marin Pana 13.1.2015

Deficitul comercial pe primele unsprezece luni ale anului în curs a fost cu 91,7 milioane euro mai mare decât cel din aceeași perioadă din anul anterior. Rezultatul pe noiembrie 2014 a fost mai slab cu 57,1 milioane euro decât cel din noiembrie 2013 dar s-a păstrat peste pragul de o jumătate de miliard de euro deficit comercial lunar.

În intervalul ianuarie – noiembrie din anul curent, comparativ cu aceeași perioadă din anului trecut, exporturile au crescut ceva mai mult decât importurile (6,5% față de 6,0%, la valori exprimate în euro).

Cu toate acestea, în noiembrie, ritmul de creștere al importurilor a fost mai mare decât cel al exporturilor, (3,9% față de 2,9%). Ceea ce confirmă tendința de încetinire generală a majorării schimburilor externe, mai puternică pe partea livrărilor de mărfuri și servicii.

Gradul de acoperire a importurilor cu exporturi (exprimat în termeni FOB/FOB), a urcat ușor față de luna precedentă, până la 94%. Valoarea înregistrată potrivit datelor communicate de INS se situează peste performanțele din anii anteriori dar se îndreaptă spre o plafonare sub atingerea cotei de 95%.

Click pentru mărire

La nivelul schimburilor cu țările din UE, creșterea exporturilor a fost de 8,2% iar cel al importurilor de 5%. Rezultatul a fost o diminuare cu aproximativ 700 milioane euro a soldului negativ din schimburile intracomunitare, de la circa -6,7 miliarde euro în primele unsprezece luni din 2013 la -6,0 miliarde euro în primele unsprezece luni din 2014.

În schimb, ritmul de creștere de 2,5% în exporturile extra-UE a fost net depășit de avansul importurilor pe aceeași relație (+9,2%). Urmare a acestui fapt, soldul pozitiv pe această relație s-a micșorat cam cu 800 milioane euro, de la aproape 1,5 miliarde euro în primele unsprezece luni de anul trecut la circa 0,7 miliarde euro în primele unsprezece luni de anul acesta.

Per total, ce am câștigat din reducerea deficitului cu colegele din UE am pierdut integral și un pic mai mult prin diminuarea excedentului pe care începusem să îl avem cu statele din afara UE. Iar asta în condițiile în care, teoretic, întărirea dolarului față de euro, simultan cu păstrarea cvasiconstantă a cursului euro-leu, ar fi trebuit să ne ajute pe această din urmă relație.

Ponderea exporturilor intracomunitare în totalul exporturilor a fost de 71,2%, sensibil sub cea a importurilor (75,3%). Evident, situația este inversă în comerțul cu țările extra-UE28 (28,8% la exporturi și 24,7% la importuri). Pe scurt și oarecum paradoxal, exportăm prea puțin către țările UE și/sau importăm prea puțin din altă parte.

Structura schimburilor externe

Structura pe principalele grupe de produse arată care dintre acestea au evoluat spre un rezultat mai puțin bun și ne-au dus spre deficitul de aproximativ 5,3 miliarde euro (sau 3,5% din PIB estimat pe 2014) consemnat la finele primelor unsprezece luni din 2014.

La grupa de produse chimice exportăm doar o treime față de cât importăm iar la combustibili și lubrifianți raportul dintre exporturi și importuri este cam de 4 la 7.

Click pentru mărire

Sectorul producător de mașini și echipamente de transport a continuat să susțină schimburile externe prin soldul puternic pozitiv, astfel încât rezultatul concretizat în influența asupra soldului general s-a situat la +28%. În schimb, soldul înregistrat în schimburile externe la grupa ”alte produse manufacturate” a influențat negativ rezultatul de ansamblu (-13%) și a anulat aproape pe jumătate avantajul menționat anterior.

Fapt îngrijorător, exporturile de produse chimice și conexe acestora au continuat să scadă în timp ce importurile s-au majorat. Deficitul extern pe această zonă de comerț extern la aproape cinci miliarde euro. Acest nivel reprezintă 92% din tot deficitul extern, ceea ce îl califică drept cauza principală a soldului negativ de ansamblu.

Deși exporturile de combustibili minerali și lubrifianți au crescut față de anul precedent până la aproape trei miliarde euro, importurile de acest tip au avansat și ele până la peste cinci miliarde euro (prin specializare intraindustrială și optimizarea activității multinaționalelor din domeniu). Astfel, gradul de acoperire aferent a rămas sub 60% iar deficitul sectorial a păstrat o influență de -41% pe deficitul total.

Exporturile de produse agroalimentare, băuturi și tutun au avansat până la 4,14 miliarde euro și s-au păstrat peste valoarea importurilor efectuate în același interval de timp. De aici a rezultat o mică influență pozitivă asupra soldului schimburilor externe și trecerea pragului de 100% pentru gradul de acoperire sectorial.

Livrările la extern de materii prime și materiale au depășit semnificativ importurile, gradul de acoperire pe acest segment fiind de 152% iar excedentul de aproximativ 0,9 miliarde euro. Partea bună este aportul valutar, partea mai puțin bună este valorificarea relativ scăzută a materiilor prime autohtone pe calea utilizării lor în producția proprie.

În rezumat, situația din comerțul exterior al României după primele unsprezece luni din 2014 arată o structură relativ bună a exporturilor. Peste trei sferturi dintre acestea sunt date de mașini, echipamente de transport și alte produse manufacturate iar soldul de ansamblu al schimburilor din această zonă a economiei este unul pronunțat pozitiv.

Situația s-a îmbunătățit considerabil la mărfuri agroalimentare, băuturi și tutun, unde ne consolidăm un mic excedent (altminteri firesc, date fiind condițiile de sol și climă). Pe segmentul de combustibili minerali și lubrifianți cumulat cu produsele chimice, rezultatele rămân total nesatisfăcătoare. Deficitul comercial pe acest segment de activitate a urcat deja la circa 7 miliarde euro, adică aproape 4,7% din PIB.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 13.1.2015

Lăsați un comentariu


Europa

Cum pregătește Viktor Orban partidul Fidesz pentru opoziție: a păstra puterea chiar când ai pierdut alegerile

Razvan Diaconu

Cu doar un an până la ceea ce azi par să fie alegeri strânse în Ungaria, guvernul lui Viktor Orban ”externalizează” putere de decizie și… Mai mult

Europa

Universitatea Harvard le cere studenților să vină vaccinați anti-Covid, la toamnă 

Iulian Soare

„Pentru a atinge nivelurile ridicate de vaccinare necesare pentru a ne proteja comunitatea, Harvard va cere ca toţi studenţii care vor fi în campus în… Mai mult

Stiri

Concursul pentru conducerea caselor județene de sănătate – 24 de concurenți ocupă deja interimar funcția

Vladimir Ionescu

Un număr de 60 de candidați au susținut joi, la Spitalul Universitar de Urgență din București, proba scrisă a concursului pentru ocuparea posturilor de director… Mai mult

Europa

Insula Jersey amenințată de blocada pescarilor francezi nemulțumiți de reglementările post-Brexit

Iulian Soare

Două nave de patrulare au fost trimise de guvernul Marii Britanii în apropierea insulei Jersey situată în Canalul Mânecii, acolo unde unde s-au adunat 80… Mai mult

Europa

Vizită a lui Blinken la Kiev – SUA își reafirmă sprijinul faţă de suveranitatea şi integritatea Ucrainei

Iulian Soare

Secretarul american de stat Antony Blinken reafirmă sprijinul Washingtonului faţă de Ucraina, aflată de şapte ani într-un război cu separatiştii proruşi din estul țării şi… Mai mult

Europa

Summit G7 – Chinei i se cere să respecte drepturile omului. Beijing denunță un ”amestec grosolan” în treburile interne

Razvan Diaconu

Miniştrii de Externe ai Celor Şapte – Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite – îndeamnă Beijingul, într-un comunciat comun, în urma… Mai mult

Stiri

Racheta reutilizabilă Starship a lui Elon Musk, prima aterizare reușită

Adrian N Ionescu

SpaceX a înregistrat prima aterizare de succes al prototipului rachetei reutilizabile Starship, după ce alte patru testări anterioare s-au soldat cu explozii. Succesul marchează o… Mai mult