La obiect

Creșterea PIB continuă să scadă. Industria, la -2,7% ca volum pe T3 2019

INS a confirmat valoarea de 3% creștere economică pe trimestrul III 2019 și, implicit, traiectoria descendentă a acestui indicator pe parcursul anului în curs. De… Mai mult

14.01.2020

La obiect

Contul curent la unsprezece luni, pe minus cu aproape zece miliarde de euro

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat, după primele unsprezece luni ale anului în curs, un deficit de aproape zece miliarde de euro sau… Mai mult

14.01.2020

La obiect

Noiembrie 2019: salariul real, +10%, productivitatea muncii, -1%

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna noiembrie 2019 a fost de 5.196 lei, cu 2,1% mai mare faţă de luna… Mai mult

13.01.2020

La obiect

Îndatorare accelerată, mai ales pe termen lung: Împrumuturile prin titluri de stat au ajuns la cea mai mare pondere în PIB din ultimii 20 de ani

  Îndatorarea accelerată a statului ca urmare a politicilor fiscale și de venituri din ultimii ani a propulsat ponderea în PIB a împrumuturilor prin titluri… Mai mult

12.01.2020

Cronicile

Petrochimia – o ”gaură” de 7 miliarde euro la deficitul comercial

de Marin Pana 13.1.2015

Deficitul comercial pe primele unsprezece luni ale anului în curs a fost cu 91,7 milioane euro mai mare decât cel din aceeași perioadă din anul anterior. Rezultatul pe noiembrie 2014 a fost mai slab cu 57,1 milioane euro decât cel din noiembrie 2013 dar s-a păstrat peste pragul de o jumătate de miliard de euro deficit comercial lunar.

În intervalul ianuarie – noiembrie din anul curent, comparativ cu aceeași perioadă din anului trecut, exporturile au crescut ceva mai mult decât importurile (6,5% față de 6,0%, la valori exprimate în euro).

Cu toate acestea, în noiembrie, ritmul de creștere al importurilor a fost mai mare decât cel al exporturilor, (3,9% față de 2,9%). Ceea ce confirmă tendința de încetinire generală a majorării schimburilor externe, mai puternică pe partea livrărilor de mărfuri și servicii.

Gradul de acoperire a importurilor cu exporturi (exprimat în termeni FOB/FOB), a urcat ușor față de luna precedentă, până la 94%. Valoarea înregistrată potrivit datelor communicate de INS se situează peste performanțele din anii anteriori dar se îndreaptă spre o plafonare sub atingerea cotei de 95%.

Click pentru mărire

La nivelul schimburilor cu țările din UE, creșterea exporturilor a fost de 8,2% iar cel al importurilor de 5%. Rezultatul a fost o diminuare cu aproximativ 700 milioane euro a soldului negativ din schimburile intracomunitare, de la circa -6,7 miliarde euro în primele unsprezece luni din 2013 la -6,0 miliarde euro în primele unsprezece luni din 2014.

În schimb, ritmul de creștere de 2,5% în exporturile extra-UE a fost net depășit de avansul importurilor pe aceeași relație (+9,2%). Urmare a acestui fapt, soldul pozitiv pe această relație s-a micșorat cam cu 800 milioane euro, de la aproape 1,5 miliarde euro în primele unsprezece luni de anul trecut la circa 0,7 miliarde euro în primele unsprezece luni de anul acesta.

Per total, ce am câștigat din reducerea deficitului cu colegele din UE am pierdut integral și un pic mai mult prin diminuarea excedentului pe care începusem să îl avem cu statele din afara UE. Iar asta în condițiile în care, teoretic, întărirea dolarului față de euro, simultan cu păstrarea cvasiconstantă a cursului euro-leu, ar fi trebuit să ne ajute pe această din urmă relație.

Ponderea exporturilor intracomunitare în totalul exporturilor a fost de 71,2%, sensibil sub cea a importurilor (75,3%). Evident, situația este inversă în comerțul cu țările extra-UE28 (28,8% la exporturi și 24,7% la importuri). Pe scurt și oarecum paradoxal, exportăm prea puțin către țările UE și/sau importăm prea puțin din altă parte.

Structura schimburilor externe

Structura pe principalele grupe de produse arată care dintre acestea au evoluat spre un rezultat mai puțin bun și ne-au dus spre deficitul de aproximativ 5,3 miliarde euro (sau 3,5% din PIB estimat pe 2014) consemnat la finele primelor unsprezece luni din 2014.

La grupa de produse chimice exportăm doar o treime față de cât importăm iar la combustibili și lubrifianți raportul dintre exporturi și importuri este cam de 4 la 7.

Click pentru mărire

Sectorul producător de mașini și echipamente de transport a continuat să susțină schimburile externe prin soldul puternic pozitiv, astfel încât rezultatul concretizat în influența asupra soldului general s-a situat la +28%. În schimb, soldul înregistrat în schimburile externe la grupa ”alte produse manufacturate” a influențat negativ rezultatul de ansamblu (-13%) și a anulat aproape pe jumătate avantajul menționat anterior.

Fapt îngrijorător, exporturile de produse chimice și conexe acestora au continuat să scadă în timp ce importurile s-au majorat. Deficitul extern pe această zonă de comerț extern la aproape cinci miliarde euro. Acest nivel reprezintă 92% din tot deficitul extern, ceea ce îl califică drept cauza principală a soldului negativ de ansamblu.

Deși exporturile de combustibili minerali și lubrifianți au crescut față de anul precedent până la aproape trei miliarde euro, importurile de acest tip au avansat și ele până la peste cinci miliarde euro (prin specializare intraindustrială și optimizarea activității multinaționalelor din domeniu). Astfel, gradul de acoperire aferent a rămas sub 60% iar deficitul sectorial a păstrat o influență de -41% pe deficitul total.

Exporturile de produse agroalimentare, băuturi și tutun au avansat până la 4,14 miliarde euro și s-au păstrat peste valoarea importurilor efectuate în același interval de timp. De aici a rezultat o mică influență pozitivă asupra soldului schimburilor externe și trecerea pragului de 100% pentru gradul de acoperire sectorial.

Livrările la extern de materii prime și materiale au depășit semnificativ importurile, gradul de acoperire pe acest segment fiind de 152% iar excedentul de aproximativ 0,9 miliarde euro. Partea bună este aportul valutar, partea mai puțin bună este valorificarea relativ scăzută a materiilor prime autohtone pe calea utilizării lor în producția proprie.

În rezumat, situația din comerțul exterior al României după primele unsprezece luni din 2014 arată o structură relativ bună a exporturilor. Peste trei sferturi dintre acestea sunt date de mașini, echipamente de transport și alte produse manufacturate iar soldul de ansamblu al schimburilor din această zonă a economiei este unul pronunțat pozitiv.

Situația s-a îmbunătățit considerabil la mărfuri agroalimentare, băuturi și tutun, unde ne consolidăm un mic excedent (altminteri firesc, date fiind condițiile de sol și climă). Pe segmentul de combustibili minerali și lubrifianți cumulat cu produsele chimice, rezultatele rămân total nesatisfăcătoare. Deficitul comercial pe acest segment de activitate a urcat deja la circa 7 miliarde euro, adică aproape 4,7% din PIB.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 13.1.2015

Lăsați un comentariu


Stiri

Planul României pentru a preveni o epidemie cu noul coronavirus din China

Iulian Soare

Autoritățile vor achiziționa termoscanere pentru a identifica în aeroporturi pasagerii care intră în țară având febră, este una dintre măsurile discutate miercuri, în prima ședință… Mai mult

Stiri

Curtea de Apel București motivează achitarea torționarilor: ”Gheorghe Ursu nu a fost un adevărat disident politic, faptele s-au prescris”

Vladimir Ionescu

Este dificil de afirmat despre Gheorghe Ursu că a fost un adevărat „disident politic”, precizează judecători de la Curtea de Apel București în motivarea hotărârii… Mai mult

Europa

Von der Leyen anunță că semnarea unui Acord comercial cu SUA poate fi o chestiune de câteva săptămâni.

Iulian Soare

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a a vorbit miercuri despre o întâlnire cu Donald Trump, în cadrul căreia s-ar fi stabilit pașii către… Mai mult

Stiri

Parchetul General anchetează acordarea ilegală a cetățeniei române – beneficiarii din Rusia, Belarus și Ucraina

Vladimir Ionescu

Un raport al Corpului de Control al Ministerului Justiției atrage atenția asupra „vulnerabilităților la adresa siguranței naționale” generate de modul în care este acordată cetățenia română de… Mai mult

Stiri

SUA au relocat temporar în România drone Reaper din Polonia

Razvan Diaconu

Comanda Forțelor Aeriene americane din Europa și Africa a anunțat că un număr neprecizat de drone MQ-9 Reaper au fost relocate la Baza aeriană 71… Mai mult

Stiri

Dumitru Miron, ales președinte al Senatului Universitar ASE

Vladimir Ionescu

Noul președinte al Senatului Universitar al Academiei de Studii Economice din București este prof. univ. dr. Dumitru Miron (foto), ales miercuri în această funcție  în… Mai mult

Stiri

Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi: Să ne pregătim pentru milioane de migranți climatici

Iulian Soare

Modificările climatice riscă să forțeze milioane de oameni să migreze pentru a evita efectele produse în țara lor de schimbările climatice, a averizat miercuri Înaltul… Mai mult