duminică

16 iunie, 2024

25 septembrie, 2019

O delegație a asociației „Împreună pentru A8” a anunțat că va depune la Avocatul Poporului o petiție în care acuză Guvernul de „încălcarea unor drepturi constituţionale şi chiar a unor drepturi fundamentale ale cetăţenilor Regiunii de NE a României”.

Executivul se face vinovat de aceste lucruri pentru că nu respectă prevederile Legii nr. 291/2018 privind construirea Autostrăzii A8, explică asociația.

Legea adoptată de Parlament pentru Autostrada Unirii a fost promulgată la sfârșitul lui noiembrie 2018.

(Citiți și: ”Nesăbuitul perfect: Cea mai mare creștere economică din UE a ieșit cu dobânzile din UE”)


Reglementarea prevede:

  • ca autostrada de circa 320 de km să fie realizată până la granița cu Republica Moldova, cu un pod peste Prut la Ungheni
  • autostrada să fie construită din credite externe, fonduri europene și/sau prin parteneriat-public privat
  • procedurile să demareze în termen de 30 de zile de la promulgarea legii.

Care este situația actuală a proiectului:

  • pentru tronsonul Tg. Neamț – Iași – Ungheni a fost lansat în luna mai 2019 prin procedura de parteneriat public-privat (PPP). Pe 8 august au fost depuse patru oferte, de către asocieri ale unor firme chineze și turcești.
  • pentru tronsonul Tg. Mureș – Tg. Neamț, CNAIR a lansat în februarie o licitație pentru revizuirea studiului de fezabilitate. Contractul de atribuire a fost semnat în mai, iar studiul trebuie finalizat în 14 luni.

Petiția va fi depusă luni, 30 septembrie, când Avocatul Poporului i-a invitat pe reprezentanții asociației să discute despre acest subiect:

Cu această ocazie, delegaţia asociaţiei va prezenta Avocatului Poporului, doamna Renate Webber, o petiţie legată de nerespectarea, de către Guvernul României, a dispoziţiilor Legii nr. 291/2018 privind construirea Autostrăzii A8.


Totodată, această discuţie va viza şi modul în care ignorarea obligaţiilor decurgând din actul normativ menţionat duce la încălcarea unor drepturi constituţionale şi chiar a unor drepturi fundamentale ale cetăţenilor regiunii de NE a României, cum ar fi dreptul la nediscriminare, dreptul la egalitate de şanse, dreptul la dezvoltare economică, dreptul la muncă şi alte asemenea drepturi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: