Aproape 30.000 de persoane au semnat până luni dimineața o petiție care semnalează lipsa imunoglobulinei în România și adresată Comisiei pentru Drepturile Omului a ONU.
Petiția a fost lansată de Kath Donaldson și se numește „E nevoie urgentă de imunoglobuline intravenoase în România”.
Imunoglobulina este o substanţă obţinută din plasma sanguină umană care conține anticorpi și este indispensabilă pacienților cu afecțiuni autoimune.
Produsul lipsește de mai multe luni, iar criza s-a acutizat în noiembrie, deși ministrul Sănătății, Florian Bodog, a anunțat de mai multe ori că aproximativ 6.000 de fiole Pentaglobin vor fi distribuite începând cu 1 noiembrie.
Sâmbătă, o femeie a murit la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, din cauza lipsei imunoglobulinei, potrivit Mediafax.
„În 20 octombrie, Regia Autonomă Unifarm, furnizorul de imunoglobulină ne notifică, ne anunţă, că are la dispoziţie imunoglobulină, ca atare putem comanda. În 20 octombrie fac comanda, trece o săptămână, nu ni se livrează şi sun, bineînţeles, la Unifarm, care ne spune că teoretic au la dispoziţie, dar de fapt producătorul nu le-a livrat-o. Am intrat într-un cerc vicios, şi, de atunci, în fiecare zi am sunat la Regia Autonomă Unifarm. De aproape două luni avem comanda de imunoglobulină şi nu reuşim să facem rost de ea”, a explicat Nicoleta Coşarcă, pentru Mediafax.
Ministerul Sănătății a comandat 6.000 de fiole Pentaglobin, dar acestea sunt folosite în sepsisul grav, iar bolnavii spun că marea problemă este la produsul Intratec.
Intratecul a fost comandat abia pe 9 noiembrie, iar cantitatea ce va fi disponibilă anul acesta este insuficientă – 900 de fiole, în condițiile în care sunt 1.000 de pacienți pentru care produsul este vital.
În ianuarie vor sosi în spitale alte 3.000 de fiole Intratec.
Polemică pe Facebook, între Florian Bodog și Vlad Voiculescu
Florian Bodog îl acuză pe fostul ministru tehnocrat al Sănătății, Vlad Voiculescu, de actuala criză a imunoglobulinelor:
„Există documente care dovedesc fără dubiu că problema imunoglobulinei a apărut anul trecut, pe vremea când Ministerul Sănătății era condus de „ministrul facebook”, cel care s-a remarcat doar prin preocuparea de a avea o imagine bună pe rețelele sociale”, spune Bodog ]ntr-o postare pe Facebook.
Vlad Voiculescu i-a dat replica, tot pe Facebook, care prezintă și un facsimil din HG800/2016 care introducea în legislația românească pentru prima dată Lista Medicamentelor Esențiale, printre care și imunoglobulinele.
„Lista cuprindea medicamente esențiale pentru viață care nu ar trebui să lipsească niciodată de pe teritoriul României și stabilea un regim separat de preț care să asigure stocuri suficiente pentru pacienții români. Lista a fost eliminată în întregime de PSD-ALDE!„, explică Vlad Voiculescu.