luni

4 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 iunie, 2018

Peste 75 de organizații neguvernamentale acuză Guvernul că s-a folosit de Directiva europeană privind spălarea banilor pentru a sancționa ascoiațiile incomode pentru putere.

Deși directiva nu impune acest lucru, Cabinetul Viorica Dăncilă a stabilit prin actul normativ ce transpune Directiva, ca și ONG-urile să fie obligate să raporteze la Ministerul Justiției lista cu beneficiari.


Prevederea va „îneca vocile critice din societatea civilă în rapoarte pline cu CNP-uri”, explică cele peste 75 de ONG-uri semnatare ale unui comunicat pe site-ul Centrului pentru Jurnalism Independent.

„Fără nici un temei, societatea civilă este plasată în aceeași categorie de risc financiar cu furnizorii de servicii de jocuri de noroc și cu instituțiile bancare. Fără publicarea niciunei analize de risc, așa cum recomandă standardele internaționale în materie, ONGurilor li se impun așadar niște obligații de raportare la care cu greu vor face față până și profitabilele bănci și păcănele”, explică semnatarii.

Printre semnatari se numără ActiveWatch, APADOR-CH, Greenpeace România, Institutul pentru Politici Publice, Salvați Copiii, Expert Forum, MagiCAMP etc.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Forma actuală a proiectului de lege este așadar inacceptabilă pentru o societate civilă funcțională dintr-un stat european. Prevederile excesive și dăunătoare referitoare la asociații, fundații și federații trebuie blocate în Parlament”, menționează comunicatul.


Efectele pe care le va avea proiectul în opinia ONG-urilor semnatare:

  • închiderea completă a organizațiilor care lucrează în beneficiul celor mai vulnerabile grupuri: persoane abuzate, persoane cărora nu li se respectă drepturile omului, persoane afectate de sărăcie extremă
  • reducerea drastică a numărului de cetățeni care apelează la serviciile organizațiilor neguvernamentale;
  • în plus, statutul de entitate raportoare, impus ONGurilor prin interpretarea exagerată a directivei, are și el efecte foarte nocive asupra activității ONGurilor. Astfel, doar unul dintre efecte este că ONGurile nu vor mai putea încheia parteneriate între ele fără a se informa reciproc și oficial despre listele complete ale beneficiarilor lor, inclusiv persoane fizice, cu nume, prenume și toate datele de stare civilă din documentele de identitate (Art.15(1) și Art. 19(8, 10).
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: