1 martie, 2022

Peste 620.000 de refugiați din Ucraina au intrat în țările vecine, pentru a scăpa de războiul din țara lor, conform datelor comunicate de șeful UNHCR, Filippo Grandi, luni seara, Consiliului de Securitate al ONU.

„Numărul a crescut exponențial, oră după oră, la propriu, de joi. Lucrez în crize privind refugiații de aproape 40 de ani și rareori am văzut un exod atât rapid – cel mai mare, cu siguranță, din Europa, de la războaiele balcanice. Peste 280.000 au fugit în Polonia. Alte 94.000 către Ungaria, aproape 40.000 sunt în prezent în Moldova, 34.000 în România, 30.000 în Slovacia; zeci de mii în alte ţări europene”, a spus Fillipo Grandi.

În Rusia au plecat până acum aproape 130.000 de cetățeni ucraineni din minoritatea rusă ce locuia în Donbas.


Majoritatea celor care părăsesc pe la frontierele din vest granița doresc să se stabilească în Polonia, unde exista deja o comunitate de peste un milion de ucraineni angajați în economia locală, Germania, Cehia și Marea Britanie.

Fluxurile ar putea urca la 50.000 de persoane pe zi, în România

Până luni la ora 11.00 au intrat în România 74.000 de refugiați din Ucraina, iar aproape 35.000 au declarat că vor rămâne în această țară.

Fluxurile celor refugiați în România ar putea ajunge la 50.000 de persoane pe zi, dacă acțiunile militare se vor intensifica, au declarat surse oficiale pentru Mediafax.

„Ținând cont de ritmul trecerii la actuala intensitate a acțiunilor militare, vom depăși în curând 100.000 de refugiați. Dacă acțiunile militare se vor intensifica și nu se va mai ține cont de zonele rezidențiale, numărul refugiațialor va fi mult mai mare. Dacă acum avem 15-17.000, putem avea și 50.000 de refugiați pe zi care să intre în țară”, au precizat sursele citate.


„Trebuie să fim pregătiți pe termen mediu și lung. Termen mediu înseamnă 2-3 luni, iar termen lung circa 2-3 ani”, au mai spus sursele respective.

Studenți străini din Ucraina acuză tratament discriminatoriu

Pe măsură ce invazia rusă a Ucrainei continuă, studenții străini (din Africa, India etc.) care încearcă să părăsească țara spun că se confruntă cu un tratament rasist din partea forțelor de securitate ucrainene și a oficialilor de frontieră.
O studentă africană la medicină a declarat pentru CNN că ei și altor străini li s-a ordonat să coboare din autobuzul de transport public la un punct de control între punctul de frontieră din Ucraina și cel din Polonia.

Li s-a spus să stea deoparte în timp ce autobuzul a plecat doar cu cetățeni ucraineni la bord, spune ea.

Rachel Onyegbule, o studentă nigeriană în anul I la medicină din Liov a rămas blocată în orașul de graniță Shehyni, la aproximativ 400 de mile de Kiev. Ea a declarat pentru CNN: „Au venit peste 10 autobuze și ne uitam la toate cum plecau. Ne-am gândit că după ce au luat toți ucrainenii ne vor duce, dar ne-au spus că trebuie să mergem pe jos, că nu mai sunt autobuze.”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: