vineri

1 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 iulie, 2011

Peste 730.000 de noi contracte de muncă au fost încheiate după aplicarea noului Cod al Muncii, din 1 mai, dar 128.806 au încetat deja, în multe dintre cazuri fiind vorba de înregistrarea lucrătorilor ca zilieri, a declarat, marţi, ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, citat de mediafax.ro.

Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a precizat că în perioada 1 mai – 25 iulie au fost înregistrate 736.563 de noi contracte de muncă, în timp ce 128.806 dintre ele au încetat în acelaşi interval.

Sebastian Lăzăroiu a afirmat că acest lucru a fost luat în calcul de la început, autorităţile aşteptându-se ca, odată cu înăsprirea sancţiunilor, angajatorii să înceapă să scoată la suprafaţă munca la negru şi ulterior o parte dintre ele să fie închise.


Ministerul Muncii a dispus, în ultimele două săptămâni, un control pentru a vedea care au fost motivele pentru care o parte dintre noile contracte au fost ulterior închise. Demnitarul a precizat că până în 8 iulie fuseseră înregistrate 627.579 de contracte noi şi tot până la aceeaşi dată 94.696 încetaseră (adică 15 la sută), iar Inspecţia Muncii a identificat mai multe situaţii.

Verificările făcute pe un eşantion de aproximativ 27.000 de contracte încetate, din cele 94.696, au arătat că principalul motiv a constat în trecerea de la contract de muncă la registrul pentru zilieri (30 la sută din cazuri).

„După 1 mai, pe noul Cod al Muncii s-a încheiat un contract de muncă dar, la un moment dat, persoana respectivă a fost înregistrată ca zilier”, a explicat ministrul Lăzăroiu.

El a atras însă atenţia că o persoană trebuie să îndeplinească două condiţii pentru a putea fi înregistrată ca zilier, respectiv să fie necalificată şi să presteze muncă ocazional, nu mai mult de 90 de zile.


„Încă suntem în intervalul de graţie de 90 de zile dar vom fi cu ochii pe aceste contracte”, a avertizat Lăzăroiu.

El a mai spus că în 22 la sută dintre cazuri a fost vorba de persoane care lucrau cu agenţi de muncă temporară, care închiriaseră forţa de muncă, iar misiunea de muncă se finalizase.

„Este o situaţie plauzibilă pe care o putem înţelege”, a afirmat demnitarul, adăugând însă că au fost depistate şi situaţii în care angajatorii au încetat un număr de contracte de muncă dar au continuat să păstreze oamenii să lucreze la negru. „Unu la sută sunt situaţii de care ne-a fost cel mai teamă: angajaţi cărora le-a încetat contractul dar lucrau în continuare acolo, la negru”, a declarat ministrul Muncii.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: