vineri

10 mai, 2024

18 octombrie, 2022

Luna septembrie a consacrat pesimismul la Bursa de Valori București (BVB). Valoarea tranzacțiilor cu acțiuni  a scăzut cu 30% sau cu 350 de milioane de lei față de septembrie 2021, până la 821 milioane de lei, în timp ce valoarea tranzacțiilor pe primele 9 luni ( 9.916 mil. lei) este încă superioară cu aproape 38%.

Indicii bursei de la București, care sunt medii ponderate ale variațiilor prețului acțiunilor, s-au aliniat marilor burse și au înregistrat scăderi în primele 9 luni ale anului de 9,48% (BET FI, al fondurilor de investiții), până 20,29% (BET-BK, indicele de referință pentru marii investitori). În SUA indicele dow jones a pierdut 21%, S&P500 a scăzut cu aproape 12%, iar indicele STOXX Europe 600 este mai mic cu peste 18%.

„Deteriorarea sentimentului investițional s-a accentuat după lunile de vară pe măsură ce temerilor investitorilor cu privire la creșterea ratelor de dobândă și posibilitatea unei recesiuni în piețele dezvoltate au căpătat amploare”, spune raportul pe septembrie al Bursei de Valori București (BVB).


Mai precis, „inflația persistentă, costurile cu energia și utilitățile, riscurile din lanțul de aprovizionare și contextul regional complicat sunt elemente printre care investitorii din piețele de capital au fost nevoiți să navigheze până acum în acest an”.

Volatilitatea atrage tranzacțiile speculative și achizițiile ieftine

Dacă scăderea prețurilor acțiunilor poate inspira achiziția moderată de titlurilor devenite mai ieftine, Incertitudinile care marchează piața și volatilitatea indusă de acestea au atras operațiunile speculative.

Ca urmare, numărul de tranzacții din septembrie pe segmentul principal al BVB a fost al doilea cel mai înalt nivel lunar de până acum în acest an, după cel din martie, când au fost înregistrate aproape 200.000 de tranzacții.

Totodată, valoarea medie zilnică de tranzacționare pe piața acțiunilor a crescut cu 38,5% până la aproape 52,5 milioane de lei (10,62 mil. euro) în primele 9 luni ale anului față de aceeași perioadă a anului trecut.


Statisticile se amplifică dacă sunt incluse și emisiunile de obligațiuni (instrumente cu venit fix), adică mai ales de titluri de stat.

Astfel, valoarea medie de tranzacționare a tuturor instrumentelor financiare tranzacționate a fost de 91,5 milioane de lei, în creștere cu 34,8% față de perioada ianuarie-septembrie a anului trecut.

La fel, valoarea totală de tranzacționare din primele 9 luni a trecut 17,29 miliarde lei, echivalentul a 3,5 miliarde euro, în urcare cu 34% față de aceeași perioadă a anului trecut. Cu acțiuni s-au făcut tranzacții de peste 9,91miliarde de lei (2,0 miliarde de euro).

Vedetele Bursei și marile câștiguri ale micilor companii

Cele mai tranzacționate companii listate la BVB au fost, în septembrie, OMV Petrom (SNP), urmată de  Banca Transilvania (TLV), care au acoperit fiecare peste 20% din valoarea totală de tranzacționare, fondul de investiții  Evergent Investment (EVER, 10%).

Cele mai mari creșteri de prețuri le-au înregistrat, însă, companiile mici.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: