miercuri

21 februarie, 2024

6 februarie, 2024

Parlamentul European a adoptat marți directiva privind siguranța rutieră, care stabilește că un cetățean european căruia i-a fost suspendat permisul auto într-o țară UE nu va mai putea conduce în niciun stat membru.

„Prin această Directivă se stabilește un sistem de cooperare și transfer de informații între statul membru în care a fost săvârșită o încălcare și statul membru care a eliberat permisul de conducere. Se stabilesc proceduri și obligații concrete pentru cele două țări implicate.

Practic, în situația în care un șofer dintr-un alt stat membru săvârșește o contravenție gravă pe teritoriul României, autoritățile române vor putea să-i aplice sancțiuni privitoare la dreptul de a conduce”, a comentat europarlamentarul Corina Crețu, într-un mesaj postat pe contul său de Facebook.


Statisticile arată, menționează Corina Crețu, că numărul deceselor cauzate de accidente rutiere în 2022 a crescut cu 3% față de anul precedent, iar clasamentul general al ratelor de deces din cauze rutiere nu s-a schimbat semnificativ. România raportează cele mai ridicate rate de decese în 2022 – 86 la un milion de locuitori.

Printre încălcările vizate de directivă se numără:

  • viteza excesivă
  • conducerea sub influența alcoolului
  • conducerea sub influența stupefiantelor
  • cauzarea decesului sau a vătămării corporale grave a unei persoane, ca urmare a oricărei încălcări a normelor de circulație.

Corina Crețu mai precizează că această directivă reprezintă un pas înainte în atingerea obiectivului UE de a reduce cu 50% decesele cauzate de accidente rutiere până în 2030, iar dreptul de a circula liber și a conduce vine cu responsabilitatea și obligația de a respecta rigorile legii pentru toți cetățenii Uniunii Europene.

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: