luni

4 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 august, 2012

Premierul italian Mario Monti a avertizat că ar putea avea loc o destrămare “psihologică” a Europei, care ar trebui oprită, relatează BBC.

Într-un interviu pentru publicaţia germană “Der Spiegel”, duminică, Monti a spus că această criză din zona euro dă naştere unor resentimente naţionale care ar putea dăuna UE.

Pe de altă parte, şeful Băncii Centrale italiene, Ignazio Visco, a insistat că ţara sa nu are nevoie deocamdată de un împrumut extern. Între timp, negocierile dintre Grecia şi creditorii săi “au făcut progrese” şi se vor încheia în luna septembrie.


Negocieri la Atena, în septembrie

Inspectorii din troica CE-BCE-FMI au plecat din Atena duminică, după mai multe zile de discuţii cu autorităţile elene. Guvernul grec are nevoie disperată de o nouă tranşă de împrumut, dar va trebui să mai aştepte decizia încă o lună. “Discuţiile s-au desfăşurat foarte bine. Luăm o pauză şi ne întoarcem la începutul lui septembrie”, a spus negociatorul-şef al FMI, Poul Thomsen.

Un ziar italian a scris, săptămâna trecută, un articol de primă pagină, descriind dominaţia Angelei Merkel pe scena politică europeană ca pe Al Patrulea Reich, potrivit agenţiei AP.

Premierul Monti consideră că deizintegrarea zonei euro ar putea distruge fundaţia proiectului european. “De aceea primul obiectiv al liderilor europeni ar trebui să fie să le explice cetăţenilor lor situaţia reală din Europea şi să nu cedeze prejudecăţilor”, a spus el.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Guvernatorul Băncii Centrale Italiene Ignazio Visco a declarat, pentru cotidianul “La Repubblica”, că ţara sa nu are nevoie încă de un împrumut extern din partea celor două fonduri externe de asistenţă financiară, dar nu este exclus ca acest lucru să se întâmple în viitor.

“Dacă privim înainte, acest lucru depinde de mai mulţi factori. Dacă pieţele se conving singure că punctul critic a trecut, dacă Italia nu-şi abandonează disciplina fiscală şi îşi creşte eforturile de promovare a creşterii economice, atunci nu va fi nevoie de o intervenţie a unui fond de salvare. Multe lucruri depind de noi înşine”, a explicat oficialul italian.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: