10 aprilie, 2016

societe generaleSediul central al Societe Generale a fost percheziționat marți, 5 aprilie, de investigatori ai Oficiului francez central de luptă împotriva infracțiunilor fiscale și financiare, în urma dezvăluirilor din cadrul investigației globale Panama Papers.

Documentele firmei Mossack Fonseca arată că banca franceză a înregistrat prin această casă de avocatură panameză 979 de societăți offshore, în diferite paradisuri financiare, pentru clienții săi.

Percheziția de marți a venit ca o urmare firească în contextul unei astfel de investigații, a declarat duminică un purtător de cuvânt al Societe Generale, refuzând să comenteze mai mult.


Potrivit publicației Journal du Dimanche, anchetatorii încearcă să identifice patronii offshore-urilor înregistrate de bancă prin intermediul Mossack Fonseca.

Ministrul francez al Finanțelor, Michel Sapin, a anunțat miercuri că a cerut o anchetă pe marginea informațiilor dezvăluite de Panama Papers. El a spus că va acorda o atenție deosebită promisiunii făcute de Societe Generale în 2012, când aceasta a comunicat că nu va mai deschide nicio structură offshore.

Board-ul băncii a declarat vineri că Societe Generale este în mod special atent la modul de aplicare a regulilor și măsurilor de siguranță împotriva spălării banilor și evaziunii fiscale.

Grupul bancar britanic HSBC Holdings ar fi înregistrat cele mai multe astfel de firme pentru cliență săi – aproximativ 2.300, dar pe lista Panama Papers figurează și alte bănci europene importante: Experta Corporate & trust Services, subsidiară a băncii luxemburgheze cu capital de stat Banque Internationale a Luxembourg (1.659 de cereri pentru crearea de companii offshore), Banque J. Safra Sarasin – Luxemburg, parte din conglomeratul Safra Group deținut de familia braziliană Safra (963 cereri de înregistrare de firme paravan), credit Suisse Chanel Islands Limited, deținută de grupul bancar elvețian credit Suisse (918 cereri), grupul elvețian UBS (579) etc.


Autoritățile din întreaga lume vor investiga posibile fraude sau fapte de corupție, însă una dintre cele mai importante componente ale acestei investigații globale ar trebui să vizeze sistemul bancar, prin intermediul căruia au fost posibile tranzacții considerate suspecte.

Băncile, în centrul scandalului

Peste 500 de bănci, filialele și sucursalele lor au înregistrat circa 15.600 de companii paravan cu firma de avocatură Mossack Fonseca, reiese din investigația presei internaționale.

Dintre acestea, circa 2.300 de companii offshore au fost înființate de gigantul britanicHSBC pentru clienții săi.

Pe locul doi se află credit Suisse cu 1.105, urmat de UBS (1.100), Societe Generale(979) și Royal Bank of Canada (378).

 credit Suisse și HSBC, doi dintre cei mai mari administratori de averi din lume, au negat acuzațiile că ar folosi în mod activ companii offshore pentru a-și ajuta clienții să ”trișeze” la plata impozitelor.

Ambele figurează în Panama Papers printre băncile care au ajutat la punerea pe picioare a unor structuri complexe ce îngreunează munca administrațiilor fiscale și a organelor de anchetă de a urmări circuitul banilor dintr-o jurisdicție într-alta.

Tidjane Thiam, CEO-ul credit Suisse, a admis că banca folosește structuri financiare offshore, însă doar pentru clienții foarte bogați care au active în multiple jurisdicții fiscale. Thaiam a declarat totodată că instituția nu sprijină folosirea acestora în scopul evitării plății unor taxe.

HSBC a precizat că documentele făcute publice datează dinaintea unei reforme ample a modelului de business.

Ambele băncii au plătit în ultimii ani amenzi acordate de autoritățile americane pentru operațiunile lor bancare sau de administrare a averilor.

 credit Suisse a acceptat în 2014 plata unei amenzi de 2,5 miliarde de dolari pentru că ar fi ajutat mai mulți americani înstăriți să evite plata impozitelor. HSBC a fost de acord, în 2012, să achite 1,9 miliarde de dolari pentru că ar fi operat tranzacții prin care tranficanți de droguri din Mexic au spălat bani.

Ca urmare a dezvăluirilor, mai multe autorități de reglementare a sistemului bancar din Europa au anunțat că vor investiga activitățile offshore ale instituțiilor de credit.

Autoritățile suedeze au somat conducerea Nordea Bank, cel mai mare creditor din Scandinavia, să răspundă unor întrebări cu privire la serviciile oferite clienților săi.

Și Banca centrală din Olanda, care analizează posibile fapte de spălare de bani, va lua în calcul dosarele Panama în investigația oficială, a anunțat minsterul olandez de Finanțe.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: