fbpx

Guvernul a aprobat programul de implementare a noii infrastructuri de comunicații de bandă largă

Guvernul a aprobat miercuri Programul pentru implementarea Planului național de dezvoltare a infrastucturii NGN (Next Generation Network), al cărui obiectiv este dezvoltarea de...Citeste mai departe »

Proiect: cont unic pentru plata amenzilor contravenționale – mecanism electronic de evidență

Guvernul a aprobat miercuri un proiect de Lege care facilitează plata amenzilor contravenționale, instituind un mecanism electronic de evidență și comunicare în materie....Citeste mai departe »

Comisia Europeană anchetează comerţul online din UE

Comisia Europeană a lansat miercuri o anchetă privind concurenţa în comerţul online din UE, se arată într-un comunicat de presă al CE. Investigaţia...Citeste mai departe »

20 de companii americane vin la Bucureşti şi la Varşovia să caute contracte în domeniul securităţii cibernetice

O delegaţie de 20 de companii americane, condusă de către adjunctul secretarului al Comerţului Bruce Andrews, va participa la o misiune comercială în...Citeste mai departe »

Google oferă 150 de milioane proiectelor media europene

Compania americană Google s-a angajat să ofere, în următorii 3 ani, suma de 150 milioane de euro editorilor de presă europeni și jurnalismului...Citeste mai departe »

Comisia Europeană acuză oficial Google de abuz de poziţie dominantă pe piaţă. Bruxelles-ul anchetează şi platforma Android

Comisarul pentru concurenţă, Margarethe Vestager (foto), a anunţat miercuri că Bruxelles-ul acuză oficial Google pentru folosirea ilegală la poziţiei sale dominante pe piaţă,...Citeste mai departe »

Nokia a achiziţionat Alcatel-Lucent pentru 15,6 miliarde de euro

Nokia a confirmat miercuri că a achiziţionat compania telecom franceză Alcatel-Lucent pentru o sumă de 15,6 miliarde de euro. Compania finlandeză va deveni...Citeste mai departe »

Percheziții la nivel european la retaileri online suspectați de practici anticoncurențiale

Comisia Europeană a anunțat marți că inspectorii săi au efectuat percheziții la sediile unor companii care vând online produse electronice, în baza unor...Citeste mai departe »

Primul “copac digital” cu conexiune Wi-Fi din România, disponibil în portofoliul Telekom

Primul “copac digital” din România, un încărcător pentru dispozitive mobile cu internet Wi-Fi, care foloseşte energia solară, a fost “plantat” la Timişoara de...Citeste mai departe »

România, Bulgaria și Grecia, codașele UE privind societatea digitală

România, Grecia și Bulgaria sunt codașele Uniunii Europene în privința economiei și societății digitale, potrivit unui raport dat publicității de Comisia Europeană. DESI...Citeste mai departe »

Directorul general Radiocom (SNR), Gabriel Grecu, revocat din funcţie pentru întârzierea procesului de trecere la televiziunea digitală

Consiliul de Administraţie al Radiocom (SNR) l-a revocat din funcţie pe directorul general al companiei, Gabriel Grecu, din cauza ratării unor obiective de...Citeste mai departe »

UE mizează pe 5G ca să recupereze în cursa tehnologiilor mobile

Uniunea Europeană intenționează să semneze acorduri de cooperare cu China, Japonia și SUA pentru a dezvolta următoarea generație de sisteme de comunicații mobile...Citeste mai departe »

Autoritățile au actualizat Strategia privind Agenda Digitală pentru România 2020

Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) a publicat joi o versiune finala a strategiei nationale prinvind Agenda Digitala pentru Romania 2020, care integreaza observaţiile...Citeste mai departe »

Romania digitală 2020: Un proiect cursdeguvernare.ro – Telekom

cursdeguvernare.ro deschide astăzi un proiect editorial, cu susținerea Telekom România, la capătul căruia să putem configura un desen: cum ar putea arăta România...Citeste mai departe »

Unul din cinci europeni foloseşte servicii de stocare în Cloud. În România, doar unul din 10 oameni recurg la aceste servicii

Unul din cinci europeni foloseşte servicii de stocare în Cloud, pentru a păstra documente, fotografii, muzică, imagini video sau alte fişiere, a arătat...Citeste mai departe »

Germania stimulează investiţiile în răspândirea internetului de mare viteză

Guvernul german a văzut în planul de investiţii Juncker – în valoare de 315 miliarde de euro – oportunitatea de a face noi...Citeste mai departe »

Pentru internet de 30 Mbps în toate gospodăriile din România, speranța e la ”Planul Juncker”. Cum vor fi împărțiți banii

de Adrian Vasilache 16.3.2015

reteauaRomania are nevoie de investitii de cel putin 3,1 miliarde de euro in infrastructura de internet broadband si servicii digitale pentru a atinge tintele asumate in Agenda Digitala 2020 si doar 100 milioane de euro sunt alocate acestui sector din fondurile structurale 2014-2020.

Pentru ca diferenta este uriasa, Ministerul pentru Societatea Informationala a transmis la Bruxelles o lista cu 19 proiecte in valoare de aproape 950 milioane euro pentru finantare din planul financiar Junker.

Unul dintre aceste proiecte are o valoare de 500 milioane euro si isi propune sa asigure accesul la Internet de 30 Mbps pentru fiecare gospodarie din Romania pana in 2020, avand in vedere ca in 2013, doar 66% dintre gospodarii aveau acces la astfel de servicii.

Uniunea Europeana s-a angajat prin Agenda Digitală pentru Europa 2020 să atingă obiective ambiţioase in materie de infrastructura bandă largă:

  • – conexiune in banda larga pentru toti europenii pana in 2013
  • – accesul la viteze de internet de peste 30 Mbps pentru toti europenii pana in 2020

Care este situatia in Romania si ce tinte si-a asumat tara noastra prin propria Agenda Digitala pentru 2020

La sfarsitul anului 2013, 90% dintre romani aveau acces la internet broadband fix, tinta asumata fiind de 100% pana in 2020. In aceeasi perioada de referinta, doar 66% dintre gospodarii aveau acces la internet broadband de peste 30 Mbps, tinta fiind de a ajunge la o acoperire de 80% pana in 2020.

Broadband-ul si infrastructura de servicii digitale reprezinta unul din cele patru domenii principale de actiune vizati de Agenda Digitala pentru Romania 2020, iar atingerea tuturor obiectivelor acestui document strategic ar solicita investitii minime de peste 3,9 miliarde euro in urmatorii cinci ani.

De unde vor face rost autoritatile de banii necesari

Luna trecuta, intr-un interviu pentru cursdeguvernare.ro, Diana Voicu, secretar de stat in Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) a declarat cu privire la acest aspect:

“Avem o data 530 milioane de euro din Programul Operational Competitivitate (POC), Axa 2. Connecting Europe Facility este un alt program la care vrem sa scriem proiecte pentru broadband rapid si ultra-rapid in mediul rural. Fondul European pentru Investitii Strategice (Planul Junker) are incluse pentru Romania 19 propuneri de proiecte pe ITC pentru a accesa potentialul de 315 miliarde de Euro. Si nu in ultimul rand avem bugetul statului, din care vrem sa investim cat mai putin. Pe baza obiectivelor si a planului de actiuni din Strategia Agenda Digitala pentru Romania 2020, ne propunem sa atragem resurse de la alte institutii financiare internationale”.

In legatura cu planul Junker, Diana Voicu a mai spus ca a transmis la Comisia Europeana o lista cu 19 proiecte in valoare de aproximativ 950 milioane euro, din care 500 milioane euro reprezinta valoarea unui proiect de infrastructura de banda larga.

La solicitarea cursdeguvernare.ro, Ministerul pentru Societatea Informationala a furnizat urmatoarele detalii cu privire la cele 19 proiecte:

“Proiectele mentionate vizeaza ramuri importante de dezvoltare precum sistemele de securitate cibernetica pentru sistemele informatice critice, dezvoltarea serviciilor de e-guvernare folosind resursele deja existente si nu numai, implementarea big data, o platforma de e-inclusion, extinderea sistemelor de informatii medicale, telemedicina si, nu in ultimul rand, dezvoltarea de broadband rapid si ulta-rapid.

Aceste proiecte sunt propuse de MSI pentru o finantare prin BEI (Banca Europeana de Investitii). Daca sunt aprobate si daca exista finantare, termenul de finalizare este 2020 intrucat scopul acestor proiecte este sa contribuie la implementarea Agendei Digitale, la realizarea tintelor si atingerea indicatorilor asumati de Romania pana in 2020”.

In ce consta proiectul de 500 milioane de euro

“Acest proiect se refera la “Dezvoltarea infrastructurii de Broadband rapid si ultra-rapid”. Entitatile care ar putea implementa acest proiect, daca este aprobat si exista finantare, sunt: MSI, impreuna cu administratiile publice locale si operatorii de telecom.

Scopul proiectului este de a asigura accesul la Internet de 30 Mbps pentru fiecare gospodarie din Romania, avand in vedere ca in 2013, acoperirea cu Internet Broadband in Romania era disponibila pentru doar 66% dintre gosposarii (conform Tabloului de Bord al Agendei Digitale asupra Romaniei, CE).

Avand in vedere ca necesarul de investitii pentru implementarea infrastructurii de broadband si servicii digitale, conform Strategiei Nationale privind Agenda Digitala pentru Romania 2020, este de minim 3,1 miliarde Euro, acest prim proiect ar contribui la realizarea indicatorilor de acoperire si conexiune cu broadband rapid si ultra-rapid asumati de catre Romania pana in 2020″, au precizat pentru Cursdeguvernare.ro, oficialii MSI.

Planul lui Jean-Claude Juncker, presedintele Executivului European, prezentat in luna noiembrie 2014 in Parlamentul European, porneste de la un fond de 21 de miliarde de euro – 16 miliarde de de la Comisia Europeana si 5 miliarde de la Banca Europeana pentru Investitii (BEI) – care, insa, ar urma sa fie angrenat in scheme de garantii europene la creditare si combinat cu fondurile europene de investitii.

Juncker sustine ca in acest mecanism fiecare euro public va aduce investitii de 15 euro, prin efectul de multiplicare, astfel incat totalul investitiilor generate sa ajunga la 315 miliarde de euro in UE, in urmatorii 3 ani.

Cum vor fi mai exact distribuite cele 530 milioane de euro din fonduri structurale 2014-2020

Oficialii MSI au transmis pentru cursdeguvernare.ro si cum vor fi distribuiti pe fiecare linie de actiune cele 530 milioane de euro din POC 2014 – 2020, pentru implementarea tuturor directiilor din Agenda Digitala pentru Romania 2020:

  • – TIC: Rețea de mare viteză – bandă largă ( >/= 30 Mbps) 100.000.000 Euro
  • – servicii avansate de sprijin pentru IMM-uri și grupuri de IMM-uri (inclusiv servicii de gestionare, comercializare și proiectare) 50.000.000 Euro
  • – servicii și aplicații de e-guvernare (inclusiv e-achiziții, măsuri TIC de sprijinire a reformei administrației publice, măsuri în domeniul securității cibernetice, al încrederii și al respectării vieții private, e-justiție și e-democrație) 212.914.894 Euro
  • – Acces la informațiile din sectorul public (inclusiv date culturale deschise online, biblioteci digitale, conținut digital și e-turism) 10.000.000 Euro
  • – servicii și aplicații de e-incluziune, e-accesibilitate, e-învățare și e-educație, alfabetizare digitală 125.000.000 Euro
  • – Soluții TIC pentru îmbătrânirea activă și în condiții bune de sănătate și servicii și aplicații de e-sănătate (inclusiv e-asistență și asistență pentru autonomie la domiciliu ) 30.000.000 Euro
  • – servicii TIC și aplicații pentru IMM-uri (inclusiv e-comerț, e-afaceri și procesele întreprinderilor interconectate), laboratoare vii (living labs), antreprenori web și întreprinderi noi în domeniul TIC etc.) 4.000.000 Euro

Pentru mai multe detalii despre Agenda Digitala pentru Romania 2020 si planurile autoritatilor citiți și  :

”O mină de aur pentru creștere: Viața digitală în 36 de evenimente. Cum și-a propus Romania să atingă țintele Agendei Digitale 2020: Interviu cu Diana Voicu, secretar de stat în Ministerul pentru Societatea Informațională”

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 16.3.2015

Lăsați un comentariu