sâmbătă

13 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 iunie, 2020

Graficul de mai jos reprezintă la modul cel mai simplu și mai șocant posibil socotelile financiare ale României în anul 2019:

În timp ce toată lumea politică, administrativă și de afaceri  vorbește de dezvoltare și de convergență, segmentul din grafic dedicat dezvoltării ar fi prea mic pentru a fi vizibil: el a fost trecut la ”Toate celelalte”.

Graficul nu menționează fondurile europene – ele sunt conținute atât la veniturile din prima bară (de 30,9% din PIB), cât și la cheltuieli: în plus ele se află și sunt dependente de segmentul galben din banda a treia – acolo unde se află cofinanțările fără de care aceste fonduri nu pot fi absorbite și nu se pot transforma în venituri; asta firește, în cazul că, pe lângă cofinanțări, există și proiecte viabile și de anvergură.

(CLIK PENTRU MĂRIRE)

Încă o observație: în Bugetul de 30,9% din PIB, veniturile fiscale sunt de doar 25,7% din PIB. Celelalte sunt aleatorii, nu e sigur că pot fi adunate în fiecare an (dividende de la companiile de stat, de exemplu).

Aceleasi proporții sunt păstrate și în anii trecuti: așa se explică de ce suntem țara din UE care are cea mai slabă infrastructură – de la transport la cea digitală – și de ce va trebui să cheltuim banii europeni din viitorul exercițiu pe lucruri atât de rudimentare: celelalte state sunt deja la nivelul următor – cu alocări pentru modelarea și adecvarea economiei.

Anul 2020 e unul atipic din toate punctele de vedere, din cauza alocărilor pentru susținerea locurilor de muncă în criza Covid: va fi, totuși, interesant, cum va arăta graficul de mai sus updatat la cheltuielile structurale care vor apărea anul acesta pentru anii viitori. Și cât va vămâne pentru ”Toate celelalte”: educație, sănătate, investiții, armată, ordine publică…

Să lipim acest grafic pe 2019 pe ușa de la frigider: e bine să-l vedem în fiecare dimineață, pentru a ne fixa bine în minte fiecare zi din bugetul pe 2020. Ca să-l salvăm măcar pe cel din 2021.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: