vineri

1 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 ianuarie, 2014

DNA a trimis în instanță, vineri, un dosar de corupție în care era vizat și fostul ministru al Mediului (UDMR) Laszlo Borbely. Deputatul a scăpat însă de acuzații și de inculpare, întrucât Camera Deputaților a refuzat, pe 11 septembrie 2012, ridicarea imunității acestuia.

Procurorii anticorupție au cerut ridicarea imunității lui Laszlo Borbely pentru că la data faptelor din dosar el era ministru și deputat.

După votul împotrivă dat de camera inferioară a Parlamentului, procurorii DNA au fost obligați să dispună neînceperea urmării penale față de Laszlo Borbely pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi pentru fals în declaraţii.


A fost însă trimis în judecată consilierul personal al fostului ministru al Mediului și Pădurilor, Szabolcs Szepessy, acuzat de complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă şi complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă.

De asemenea, mai sunt inculpați Ioan Ciocan, administrator la S.C. Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, acuzat de cumpărare de influenţă, Anton – Petru Molnar, administrator la Azimut Com SRL Acăţari, acuzat de cumpărare de influenţă.

Acuzațiile

Ciocan Ioan i-ar fi dat, în anul 2011, foloase necuvenite ministrului Laszlo Borbely, prin intermediul consilierului personal Szabolcs Szepessy.

Respectivele foloase necuvenite ar fi fost lucrările de renovare şi utilarea apartamentului ministrului, în valoare de 80.952 lei.


În schimbul acestora, fostul ministru ar fi trebuit să-şi exercite influenţa asupra unor funcţionari din cadrul Administraţiei Naţionale ”Apele Române” ( instituţie aflată în coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor), pentru a-i determina să favorizeze societatea Lescaci Com SRL Negreşti Oaş la diferite licitaţii organizate de către instituție.

Lescaci Com SRL a încheiat în perioada 2010 – 2011, cu unităţi din subordinea Administraţiei Naţionale ”Apele Române”, 19 contracte de execuţie de lucrări şi numeroase acte adiţionale la aceste contracte, toate având ca obiect regularizări, amenajări, îndiguiri sau recalibrări ale cursurilor unor ape aflate în administrarea unităţilor susmenţionate.

Valoarea totală a acestor 19 contracte s-a ridicat la suma de 295.037.846 lei (inclusiv TVA).

Anton – Petru Molnar i-ar fi oferit și el lui Laszlo Borbely Laszlomai multe servicii și bunuri, în schimbul facilitării unor contracte.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Este vorba despre reamenajarea şi extinderea unui imobil, proprietate extratabulară a ministrului, în valoare de 112.199 lei, pentru ca acesta să-şi exercite influenţa asupra unor funcţionari din cadrul A.N. ”Apele Române” pentru a-i determina să favorizeze firma Azimut Com SRL Acăţari, la diferite licitaţii organizate de către societatea de instituție.

În cursul anilor 2010 – 2011, Azimut SRL a încheiat cu Administraţia Naţională ”Apele Române” trei contracte de specialitate având ca obiect lucrări hidrotehnice şi două contracte de lucrări în subantrepriză cu Lescaci Com SRL Negreşti.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: