marți

16 aprilie, 2024

18 noiembrie, 2020

Noul secretar al Apărării, Christopher Miller, a anunțat miercuri seara retragerea a 2.000 de militari din Afganistan și a 500 de militari din Irak, până la 15 ianuarie, cu câteva înainte ca Donald Trump să își încheie mandatul, transmite CNN.

Oficialul a explicat că această reducere urmăreşte să pună capăt unui „război de o generaţie”, ceea ce înseamnă o recunoaştere a faptului că SUA au trupe în Afganistan din 2001 şi în Irak din 2003.

Decizia reflectă dorinţa preşedintelui american de a „pune capăt cu succes şi responsabilitate războaielor din Afganistan şi Irak şi de a ni-i readuce acasă pe bravii noştri soldaţi”, a mai spus Christopher Miller.


În momentul de față, SUA au aproximativ 4.500 de militari în Afghanistan și 3.000 în Irak.

Consilierul pe probleme de securitate națională Robert O’Brien a explicat că trupele rămase vor avea misiunea de a apăra ambasadele și agențiile americane prezente în două țări, iar președintele în funcție speră că și ei vor fi readuși acasă până în luna mai.

Pe 20 ianuarie, ar urma să-și preia, oficial, mandatul Joe Biden, președintele ales. Secretarul Apărării a declarat că i-a informat pe membrii Congresului și pe aliați despre planurile retragerii din Afganista și Irak.

Președintele ales, Joe Biden, s-a întâlnit marți seara cu mai mulți consilieri ai săi, după anunțul Pentagonului, în condițiile în care nu primește, oficial, informări din partea administrației Trump.


Decizia a fost criticată chiar și de unii reprezentanți ai Partidului Republican. Liderul majorității din Senat, Mitch McConnell, a declarat că o retragere rapidă din Afganistan va afecta aliații SUA.

La Bagdad, patru rachete au căzut în așa numită zonă verde, unde se află clădiri guvernamentale și ambasade. Una a căzut în apropierea ambasadei SUA. Nu s-au înregistrat victime.

Sistemul de apărare antirachetă american s-a declanșat imediat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: