La obiect

Industria în PIB – în statele UE. Problemele de la productivitate în România

În 2018, industria și-a menținut, la limită, prima poziție între sectoarele economice ale UE din punct de vedere al valorii adăugate brute (VAB). Cu 19,1%,… Mai mult

28.10.2019

Chestiunea

Serbia a semnat cu Rusia și a aderat la Uniunea Economică Euroasiatică

Premierul sârb Ana Brnabic a semnat acordul de aderare la Uniunea Economică Euroasiatică (EEU), împreună cu omologii săi din Rusia, Armenia, Belarus, Kazakhstan și Kyrgyzstan,… Mai mult

27.10.2019

La obiect

O măsură pentru 7 milioane de viitori pensionari: aducerea contribuției la pilonul II de pensii la nivelul legal

Potrivit atr.43, alineatele 2 și 3 din legea 411/2004, amendate prin OUG 112/2007, contribuțiile ar fi trebuit să ajungă deja la 6% din venitul salarial… Mai mult

27.10.2019

La obiect

Măsurile economice și fiscale din programul cu care Guvernul Orban cere învestirea în Parlament

Din programul de guvernare al echipei cu care premierul desemnat Ludovic Orban va cere învestirea Parlamentului se remarcă următoarele măsuri economice și fiscale considerate urgente:… Mai mult

24.10.2019

Cronicile

Pensionarea românească: o comparaţie pe ultimele date cu Europa şi cu Lumea. Nicăieri ca la noi

de Marin Pana 20.3.2012

Datele publicate recent de OECD referitor la situaţia pensiilor pentru anul 2011 arată care sunt vârstele efective de ieşire din activitate faţă de cele prevăzute prin lege şi care sunt perioadele de aflare în plată pentru bărbaţi şi femei.

Am selectat din tabelul complet câteva ţări foste colege de bloc răsăritean, un grup de ţări latine cu mentalităţi apropiate şi câteva ţări de pe glob cu valori excepţionale ale indicatorilor menţionaţi mai sus. România se află în urmă, departe şi foarte departe de toate aceste state.

La nivelul ţărilor dezvoltate grupate în OECD vârsta efectivă de ieşire la pensie este foarte aproape de vârsta legală de ieşire la pensie. Ţările unde se iese mai devreme din activitate sunt compensate de ţări unde vârsta de pensionare efectivă este chiar peste cea legală.

Japonia deţine recordul absolut, atât femeile cât şi bărbaţii muncind cu peste cinci ani mai mult după ce au posibilitatea de a ieşi la pensie. Interesant, însă, aici apare şi cea mai mare subvenţie încrucişată (cu excepţia Poloniei), femeile beneficiind de pensie o durată dublă faţă de bărbaţi.

Aceştia au o speranţă de viaţă după ce ies din activitate similară cu cele mai reduse din Europa Centrală, adică cu ungurii şi polonezii. Similar femeile, dar de la cu totul altă vârstă, ceea ce uşurează funcţionarea sistemului de asigurări sociale.

În România lucrurile stau diferit; pe alocuri puţin invers

În România se munceşte şi mai puţin decât în Ungaria şi Polonia, ceea ce explică două lucruri:

-Unu, speranţa de viaţă la pensie este printre cele mai mari din lume, peste media OECD, deşi speranţa de viaţă propriu-zisă este mult mai redusă.

-Doi, sustenabilitatea sistemului de asigurări este “sublimă” dar lipseşte cu desăvârşire.

Latinii capitalişti, spanioli, francezi şi italieni ne depăşesc ca durată de plată a pensiilor. Dar asta prin speranţa mult mai mare de viaţă, deşi muncesc semnificativ mai mult. De altfel, se poate observa o corelaţie care a scăpat guvernanţilor atunci când au oferit cu generozitate pensionări anticipate.

Persoanele care desfăşoară o activitate organizată tind să trăiască mai mult în timp ce ieşirea din activitate pare să fie dăunătoare stării de sănătate. Aşa ajungem la valori cu totul aparte ale vârstei de ieşire la pensie, care ţin şi de un sistem de sănătate bine pus la punct şi de o altă mentalitate.

În SUA se lucrează în medie până la apropierea la celor 65 de ani „regulamentari” şi la femei şi la bărbaţi, în Irlanda întâlnim situaţia surprinzătoare cu femeile care ies la pensie după bărbaţi, iar Suedia pare a oferi cel mai bun compromis între hărnicie şi beneficiile la pensionare.

Revenind la România, în contextul datelor prezentate se observă că percepţia publică diferă considerabil de realitate. Deşi au o speranţă de viaţă relativ redusă, bărbaţii români reuşesc, pe calea pensionării timpurii, să beneficieze de pensie pe o durată mai mare decât central-europenii, americanii şi irlandezii.

Diferenţa dintre bărbaţi şi femei în materie de beneficii la pensie, în raport cam de 2 la 3 este în România ceva mai mică decât media OECD (unde raportul este de 63%) şi semnificativ sub uzanţele din fostele ţări socialiste, unde raportul este cam de 1 la 2 ( 50% în termeni procentuali).

De aceea, trebuie să fim atenţi la tendinţele care se vor manifesta odată cu ridicarea inevitabilă a vârstelor legale şi efective de pensionare după model european şi mondial. Şi să luăm aminte la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei active.

Asta dacă nu cumva vrem să echilibrăm sistemul de asigurări pe calea diminuării perioadelor de aflare în plată, îndeosebi la bărbaţi, cum se poate observa în Polonia şi Ungaria. Sau să nu forţăm inechitabil ridicarea vârstei de pensionare.

Totodată, pe baza experienţei altora, până să intre în acţiune pilonul doi al sistemului de pensii (cel administrat privat) putem lua măsuri inteligente de ajustare a parametrilor pilonului unu clasic. Pentru păstrarea unui echilibru rezonabil între cei ieşiţi din activitate în condiţii mult diferite sau între bărbaţi şi femei.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 20.3.2012

4 comentarii

 1. Revista Presei – 21 martie / “De la hoţii din Parlament la hoţii din Constanta” « Politeía
  21.3.2012, 8:27 am

  […] Pensionarea românească: o comparaţie pe ultimele date cu Europa şi cu Lumea. Nicăieri ca la noi. Datele publicate recent de OECD referitor la situaţia pensiilor pentru anul 2011 arată care sunt vârstele efective de ieşire din activitate faţă de cele prevăzute prin lege şi care sunt perioadele de aflare în plată pentru bărbaţi şi femei. Am selectat din tabelul complet câteva ţări foste colege de bloc răsăritean, un grup de ţări latine cu mentalităţi apropiate şi câteva ţări de pe glob cu valori excepţionale ale indicatorilor menţionaţi mai sus. România se află în urmă, departe şi foarte departe de toate aceste state. La nivelul ţărilor dezvoltate grupate în OECD vârsta efectivă de ieşire la pensie este foarte aproape de vârsta legală de ieşire la pensie. Ţările unde se iese mai devreme din activitate sunt compensate de ţări unde vârsta de pensionare efectivă este chiar peste cea legală. Japonia deţine recordul absolut, atât femeile cât şi bărbaţii muncind cu peste cinci ani mai mult după ce au posibilitatea de a ieşi la pensie. Interesant, însă, aici apare şi cea mai mare subvenţie încrucişată (cu excepţia Poloniei), femeile beneficiind de pensie o durată dublă faţă de bărbaţi. Aceştia au o speranţă de viaţă după ce ies din activitate similară cu cele mai reduse din Europa Centrală, adică cu ungurii şi polonezii. Similar femeile, dar de la cu totul altă vârstă, ceea ce uşurează funcţionarea sistemului de asigurări sociale. Integral in Curs de Guvernare. […]

  • dacotrac
   25.4.2012, 5:36 am

   Exista cam doua milioane de pensionari cu anii munciti si varsta complecta conform legilor in vigoare,restul ar trebui numiti asistati sociali.Exista multi care au dou trei pensi:de urmas si de handicapat,pensie normala si de CAP-ist si de handicapat,etc.Pe http://www.romaniacurata.ro este prezentat modelul norvegian care trebuie aplicat si la noi urgent.Daca ne mai imprumutam in ritmul actual vom ajunge mai rau ca grecii.

 2. Ghita Bizonu'
  26.3.2012, 3:14 pm

  Hai sa privim lucrurile mai indeaproape. Sa zicem ca un barbat din Romania, in varsta de 60 de ani isi pierde locul de munca (nu din cauza lui!!)Ce sanse are sa isi gaseasca un nou loc de munca ?! On mod normal: ZERO! Insa are prtostu narav sa manance . Deci se va pensiona cu anticipatie!
  Prima problema nu este ca romanii ar vrea mai devreme la pensie .. ci ca nu prea sunt locuri de munca.Nici ptr cei trecuti de 50 de ani (sa nuz zic 60!) si nici ptr tineri, Ca de fapt cei peste 2 milioane care muncesc in strainatate sunt in mare majoritate dovada clara a esecului economic .

 3. Pensionarea românească: o comparaţie pe ultimele date cu Europa şi cu Lumea. Nicăieri ca la noi | Critic Atac
  27.3.2012, 7:32 am

  […] Sursa: cursdeguvernare.ro […]

Lăsați un comentariu


Stiri

Universitatea București și Europa FM îi invită pe Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă la dezbatere

Vladimir Ionescu

Universitatea București și Europa FM le-a adresat candidaților la alegerile prezidențiale aflați în turul al doilea, Vasilica-Viorica Dăncilă și Klaus Werner Iohannis, invitația de a… Mai mult

Europa

Jean-Claude Juncker: SUA nu va suprataxa importurile de automobile europene

Iulian Soare

Preşedintele în funcție al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat joi că Donald Trump nu va impunenoi tarife vamale asupra importurilor de automobile europene, precizând… Mai mult

Stiri

Contestația în anulare împotriva condamnării lui Radu Mazăre la 9 ani de închisoare, respinsă

Vladimir Ionescu

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins luni contestația în anulare formulată de Radu Mazăre împotriva deciziei de condamnare definitivă la nouă ani de… Mai mult

Stiri

Ministerul Finanţelor a împrumutat 792 mil. lei de la bănci, cu o dobândă de 3,86%

Vladimir Ionescu

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, luni, 792 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark cu o… Mai mult

Stiri

CNAS anunță licitații pentru mentenanța sistemului informatic. Valoare estimată: 6,3 milioane euro, plus TVA

Vladimir Ionescu

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a lansat licitația pentru serviciile de administrare, mentenanță, suport tehnic, dezvoltare și help desk aferente sistemelor IT din… Mai mult

Stiri

Instanța a decis falimentul RADET – decizie definitivă

Adrian N Ionescu

Curtea de Apel Bucureşti a decis definitiv, luni, falimentul Regiei de termoficare a Capitalei, RADET, menţinând astfel decizia de primă instanţă a Tribunalului Bucureşti. Administratorul… Mai mult

Stiri

Varujan Vosgnian a anunțat sfârșitul alianței ALDE – Pro România

Vladimir Ionescu

Alianța dintre Pro România și ALDE s-a încheiat, a anunțat într-un mesaj pe Facebook purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian. Alianța electorală care l-a… Mai mult