Vacanţele bugetarilor pun beţe-n roate proiectelor cu finanţare europeană. Un proiect demarat de o asociaţie de universităţi, biblioteci şi institute de cercetare a primit din partea Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene o penalizare de 1,7 milioane lei. Motivul: un anunţ fusese publicat cu o zi mai târziu decât termenul legal.
În instanţă, lucrurile s-au lămurit.
În iulie 2017, Asociaţia ANELIS PLUS a demarat un proiect privind accesul electronic la literatura ştiinţifică, în valoare totală de 249 milioane lei, din care aproape 187 milioane lei reprezentau finanţarea externă nerambursabilă.
Una dintre licitaţiile organizate în cadrul proiectului urma să aibă loc pe 8 mai 2019. Modificări ale caietului de sarcini determinate de cele solicitări de clarificări depuse de participanţii la licitaţie au impus o amânare a licitației.
Termenul de depunere a ofertelor a fost mutat pe 16 mai, iar proiectul a mers mai departe. În martie anul trecut însă, Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a aplicat o corecţie de 5% din valoarea respectivei componente, respectiv 1,75 milioane lei.
Motivul invocat: anunţul privind prelungirea termenului fusese publicat cu două zile lucrătoare înaintea licitaţiei, faţă de minim trei zile, impuse de normele legale.
Contestaţia ANELIS a fost respinsă, iar asociaţia s-a adresat instanţei.
Vacanța bugetarilor, decontată de asociație
Judecătorii au constatat că ANELIS trimisese anunţul privind prelungirea termenului de depunere a ofertelor încă de joi 25 aprilie, cu 12 zile înainte de data licitaţiei.
La momentul respectiv, niciun funcţionar al ministerului nu preluase spre publicare erata. Apoi, de vineri, 26 aprilie, până marţi, 30 aprilie, funcţionarii fuseseră liberi, primind o minivacanţă de Paşte. Următoarea zi, 1 mai, era din nou liberă. Pe 2 şi 3 mai, funcţionarii au aşteptat weekend-ul, respectiv zilele de 4 şi 5 mai. Anunţul a apărut pe 6 mai.
Judecătorii au conchis că întârzierea nu putea fi imputată ANELIS.
Ministerul a fost obligat să returneze cei 1,75 milioane lei, sumă la care se va adăuga dobânda fiscală legală de 0,02% pe zi de întârziere. Ministrul va trebui să achite şi suma de 29.700 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată.
MIPE a contestat sentinţa, recursul ministerului intrând ieri pe rolul Curţii de Apel.
Citește întreg materialul pe Ziarul de Iași.