8 iunie, 2011

Parlamentul European a adoptat miercuri, raportul potrivit căruia România şi Bulgaria îndeplinesc condiţiile tehnice de aderare la spaţiul Schengen.

Raportul elaborat de Carlos Coelho (PPE) a fost adoptat cu 487 voturi pentru, 77 voturi împotrivă şi 29 de abţineri, la şedinţa de la Strasbourg.

143 de eurodeputaţi, din totalul de 736, nu au fost prezenţi la vot, în condiţiile în care aderării Romniei şi Bulgariei la zona Schengen se opun Franţa, Olanda, Germania, Danemarca şi Finlanda.


”’Încă de la aderarea la UE, România şi Bulgaria au dorit ca cetăţenii lor să se bucure deplin de drepturile ce li se cuvin iar acest lucru înseamnă şi aderarea la spaţiul Schengen. Este clar că cele două ţări trebuie să fie felicitate pentru eforturile făcute’”, a spus raportorul PE Carlos Coelho, la parlamentul European.

Parlamentul European are, însă, doar un rol consultativ în decizia de aderare a României şi Bulgariei la zona Schengen, urmând ca decizia finală să fie luată de miniştrii de interne europeni în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI). O reuniune a Consiliului este programată pentru joi, în Luxemburg.

 

Ce spune Raportul Coelho?

 


– România şi Bulgaria au dovedit că sunt suficient de pregătite pentru aplicarea integrală a prevederilor acquis-ului Schengen într-o manieră satisfăcătoare. ”Deşi există unele chestiuni deosebite care vor necesita o informare periodică şi o urmărire pe viitor, acestea nu constituie un obstacol pentru deplina aderare a celor două state membre”, precizează documentul.

– Zona Bulgaria-Turcia-Grecia este una dintre cele mai sensibile zone ale frontierelor externe ale UE în termeni de migraţie ilegală şi este necesar ca Bulgaria să adopte unele măsuri adiţionale, mai ales pentru a pregăti un plan special care să conţină acţiunile de implementat în momentul intrării în Schengen şi, de asemenea, o abordare comună pentru a putea răspunde la posibila creştere a presiunii migraţioniste.

– Statele membre ar trebui să informeze în scris PE şi Consiliul, într-o perioadă de şase luni de la data intrării în vigoare a deciziei de extindere a znei Schengen cu privire la implementarea acestor măsuri adiţionale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: