joi

28 martie, 2024

5 aprilie, 2016

Anca_Dragu_PaliuMinistrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, a trimis luni o scrisoare Parlamentului în care prezintă patru soluţii tehnice de redresare economică a Televiziunii publice.

Toate variantele presupun schimbarea legislației unice de funcționare a TVR și a Radioului public.

Potrivit documentului înaintat Legislativului, prima variantă propusă de guvern este reorganizarea SRTV şi SRR ca două instituţii publice, finanţate integral de la bugetul de stat, din venituri proprii sau combinat.


Această variantă ar presupune, printre altele, adoptarea în regim de urgenţă a unui proiect de lege care să prevadă transformarea SRR şi SRTv şi rectificarea Legii bugetului de stat pe anul 2016.

”Menţionăm că reorganizarea SRTv ca instituţie publică presupune că deficitul bugetului general consolidat s-ar majora la nivelul unui an cu circa 100 de milioane de lei, iar în 2016 impactul asupra deficitului bugetar ar fi de 410 milioane lei – datorii comerciale şi cheltuieli de funcţionare”, se arată în scrisoare.

O altă variantă ar fi reorganizarea ca societăţi comerciale, dar, în cazul în care nu sunt achitate datoriile restante sau societăţile înregistrează alte datorii restante, procedura de insolvenţă ar putea fi cerută de orice persoană interesată.

O a treia soluție avansată de ministrul de Finanțe este reorganizarea ca regii autonome de interes naţional, cu buget propriu aprobat în Guvern.


În cazul tuturor celor trei soluţii menţionate mai sus este necesar să se prevadă instituirea obligaţiei de colectare a taxelor de către toţi furnizorii de energie electrică şi limitarea comisionului perceput de către aceştia.

În fine, a patra variantă ar fi intrarea SRTv în insolvenţă, care ar presupune ”adoptarea în regim de urgenţă a unui proiect de lege prin care să se completeze Legea 41/1994, în sensul că SRTv şi SRR li se pot aplica numai acele dispoziţii din legea 85/2014 pentru procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă care vizează redresarea activităţii şi de excludere totală a procedurii falimentului”.

Printre avantajele intrării SRTv în insolvenţă Anca Dragu a menţionat posibilitatea redresării companiei prinhtr-un plan de reorganizare, imposibilitatea furnizorilor de servicii – electricitate, gaze natural, apă, servicii telefonice – de a schimba, refuza sau de a întrerupe serviciiile.

De asemenea, TVR ar putea să participle la licitaţii şi nu ar mai plăti dobânzi, majorări sau penalizări pentru datoriile deja existente la data deschiderii procedurii.

Intrarea TVR în insolvență are o relativă susținere în Parlament, fiind promovată oficial de Călin Popescu Tăriceanu.

PSD este interesat să păstreze actuala situație neclară a TVR și a propus Guvernului să acorde un ajutor financiar televiziunii publice, propunere refuzată de premierul Cioloș.

Teoretic, soluția reorganizării ca societate comercială ar fi singura care ar scoate televiziunea publică de sub control politic.

Surse parlamentare au declarat cursdeguvernare.ro că, ținând cont de faptul că audiența postului public de televiziune a scăzut dramatic în ultimii ani, partidele nu mai au interes să controleze această insitituție, ci sunt preocupate de menținerea bunelor relații cu posturile comerciale. ”Observăm cum alte instituții ale statului au interes să controleze televiziunea”, afirmă sursele citate.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: